Al final de la primera entrada dedicada a la intervenció pensada i feta entre els anys 2.000 i 2.007 a l'antiga capella de Sant Pere de la Seu de Palma ( actual capella del Santíssim ) pel pintor, escultor, ceramista, gravador i artista gràfic Miquel Barceló Artigues, vaig dir-vos que en una propera entrada observaríem detalladament el gran mural ceràmic. Som-hi !
L'artista de Felanitx va necessitar tres anys per crear i desenvolupar la tècnica per fer el mural ceràmic que ocupa uns tres-cents metres quadrats de la capella, amb aplacats de dotze metres d'alçària.
Aquesta mena de "retaule contemporani" està fet amb argila cuita a la localitat napolitana de Vietri Sul Mare. Les argiles amb les que va fer el mural ceràmic eren de les pedreres del nord d'Alemanya, Roma i Salern. Miquel Barceló trià aquestes argiles per la textura i les qualitats cromàtiques.
El gran retaule ceràmic s'inspira en els miracles, relatats a l'Evangeli segons Sant Joan,de la multiplicació dels pans i peixos ( JN 6 ), i el de la conversió de l'aigua en vi a les noces de Canà ( Jn 2 ).
Al costat esquerre estan representats els fruits del mar com heu pogut constatar a les fotografies anteriors i a la propera.
Com podeu observar a la part superior de la fotografia anterior, els finestrals que hi ha sobre el gran mural ceràmic, els de l'esquerra de la capella, estan tapiats. Abans de la intervenció de Miquel Barceló la capella de Sant Pere o del Santíssim lluïa un retaule neoclàssic que substituí al barroc destruït per un incendi l'any 1.819. Tots els finestrals de la capella estaven tapiats.
La intervenció va incloure cinc dels vitralls de la capella que feia segles que estaven tapiats. Es van fabricar a Tolosa amb la tècnica de la grisalla, basada en una pintura monocroma en dos o tres tons de gris que dóna la sensació de ser un relleu escultòric.
Amb aquesta tècnica aplicada als vitralls l'artista vol reproduir la llum del fons marí sobre dibuixos d'algues, ones i palmes.
Si en el costat esquerre del gran mural ceràmic es representen els fruits de la mar, al costat dret el protagonisme és pels fruits de la terra.
A l'esquerra de la fotografia anterior podeu veure la part central del mural ceràmic, amb el sagrari i a sobre seu la representació de la transfiguració de Jesús.
A la fotografia anterior podeu veure bona part del costat dret del gran retaule ceràmic. La capella del Santíssim acull diàriament la celebració d'una de les misses de la Seu.
Quan a Miquel Barceló Artigues li concediren el Doctorat Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears l'acceptà amb el compromís de fer una gran obra per la seva estimada illa.
La reforma de l'antiga capella de Sant Pere va rebre el suport d'una colla d'entitats públiques i privades: Bisbat, Govern, Consell de Mallorca, Ajuntament de Palma, Capítol de la Catedral...
Deixem la capella i tornem a la nau central de la Seu. Aixecant la mirada podeu mirar i admirar la rosassa que es troba a tretze metres d'alçària damunt de la Capella Reial. Es construí l'any 1.370 i fou tancada amb vitralls l'any 1.599.
L'espectacular rosassa, que té un diàmetre d'onze metres i trenta centímetres, es coneix com l'ull del gòtic. Amb cent metres quadrats de superfície és una de les rosasses gòtiques més grans del món.
En properes entrades pujarem a les terrasses de la Catedral per observar-la detalladament. Però la següent entrada dedicada a la Seu descobrirem les obres que hi va fer l'arquitecte Antoni Gaudí...
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada