dissabte, 20 d’agost del 2022

Passejant per les terrasses de la Catedral ( 1 ).

A les entrades anteriors dedicades a la Seu de Mallorca hem mirat i admirat l'antiga capella de Sant Pere, actualment del Santíssim, dissenyada i feta entre els anys 2.000 i 2.007 pel pintor, escultor, ceramista gravador i artista gràfic Miquel Barceló Artigues. També vaig mostrar-vos el baldaquí, el llantoner de la nau central i ses trobigueres, que formen part de la reforma feta per Antoni Gaudí entre els anys 1.904 i 1.914.
Avui pujarem a les terrasses de la Catedral on tindrem, a tocar, diferents elements arquitectònics i gaudirem d'unes vistes espectaculars de Palma. 
A la nau de l'Evangeli ( la del costat esquerre des del punt de vista dels fidels mirant a l'altar ), trobarem l'escala per pujar a les terrasses. Entre la capella de Sant Josep i l'Atri de la Sagristia dels Vermells ( abans capella de Santa Catalina ) hi ha el Portal de l'Almoina. Després de pujar els cinc graons, a la dreta trobem l'accés a l'escala de cargol.


Ara cal pujar cent trenta-set graons per enfilar-nos pel campanar i des del seu interior accedir a les terrasses. A la propera fotografia podeu veure contraforts, gàrgoles i pinacles des de l'interior de la torre campanar que es començà a construir a finals del segle XV.

 
La torre campanar, de 47,80 metres d'alçària, és de planta quadrada i està formada per tres cossos superposats separats per una cornisa.
La fotografia anterior està feta des del tercer cos, que està subdividit en tres pisos. A la part superior podeu veure part de l'arc ogival trilobat.
La propera fotografia, també feta des del primer pis del tercer cos, podeu observar Palma darrere de les finestres ogivals trilobades.


Sortim de l'interior del campanar per una estructura d'acer inoxidable i vidre que ens permetrà accedir fàcilment a les terrasses de la Seu mallorquina.


Només sortir faig la fotografia següent en la que podeu veure el tercer cos de la torre campanar que està rematat per una cornisa sobre la que hi ha una barana calada.


Estic segur que quedareu bocabadats quan accediu a les terrasses perquè l'espectacle arquitectònic és fascinant.


Estar envoltat d'arcbotants és difícil d'oblidar. Aquest element estructural exterior transmet l'empenta de les voltes de la Seu als contraforts adossats al mur. Els arcs exteriors de descàrrega estan en posició inclinada ja que les arrancades estan a alçàries diferents.
Podeu veure el mateix pinacle i arcbotant a l'esquerra de la propera fotografia del frontispici de la Seu feta des del carrer del Palau Reial. En aquesta façana principal hi ha el Portal Major dedicat a la Immaculada Concepció.
 
 
A la propera fotografia de detall podeu constatar que les gàrgoles de la Catedral ens observen atentament mentre gaudim de la bellesa de les terrasses.
 
 
En l'estil gòtic els contraforts estan decorats per millorar l'elegància del conjunt arquitectònic. Els contraforts romànics no tenen decoració per contribuir a la sobrietat de l'edifici. A la propera fotografia podeu veure la decoració dels pinacles i de l'arcbotant.

 
La fotografia següent de detall, ens permet observar a vista d'ocell tres gàrgoles. A les dues més properes a les terrasses de la Seu podeu veure clarament el petit canal que duu l'aigua de pluja de les teulades fins a la boca de la gàrgola que l'expulsa sense tocar al mur de pedra.


Mentre passegem per la terrassa que hi ha sobre la coberta de la nau de l'Evangeli ( la del costat esquerre des del punt de vista dels visitants mirant a l'altar ) tenim a tocar el mur de la nau central i els seus vitralls.


Entre els anys 1.991 i 1.996 es van restaurar i muntar vidres de seguretat a trenta-dos vitralls de la Seu mallorquina. S'encarregà d'aquesta feinada l'empresa Fiol, vidrieria artística des de 1.964., especialitzada en la fabricació i restauració de vitralls emplomats.
Si ens apropem als vitralls podem observar perfectament les tires de plom que uneixen els diferents vidres de colors tallats seguint els dissenys del vitraller.


Fiol, a més a més de la restauració i el muntatge dels vidres de seguretat dels trenta-dos vitralls també s'encarregà, entre el mesos de gener i maig del 2.009, de la restauració de la rosassa major de la Seu, l'ull del gòtic.
Aquesta gran rosassa serà la protagonista de la propera entrada dedicada al passeig per les terrasses de la Catedral de Mallorca.
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada