divendres, 12 d’agost del 2022

Un cop d'ull a l'Arxiu Comarcal del Solsonès.

Avui tornem al Palau Llobera, un impressionant edifici d'estil gòtic català de la primera meitat del segle XV. El vàrem visitar virtualment el juliol del 2.020 a les entrades "Al cor de Solsona ( 10 a )" i " Al cor de Solsona ( 10 b ) ". Ho podeu recordar clicant sobre els enllaços anteriors.


L'any 1.989 el Consell Comarcal del Solsonès comprà l'edifici i començà la seva restauració. Només entrar-hi, si aixequem la mirada, quedem bocabadats amb l'esvelta galeria amb arcuacions ogivals típiques del gòtic. Recordeu que l'arc ogival també es coneix com arc apuntat.


Entrem per la porta que podeu veure a l'esquerra de la propera fotografia i amb l'ascensor accedim al primer pis on hi ha l'Arxiu Comarcal del Solsonès. Evidentment també podeu pujar per la magnífica escala que podeu observar parcialment, a la dreta.

El conveni per crear l'Arxiu Comarcal del Solsonès es signà al gener de 1.984, però l'arxiu no fou inaugurat fins al 30 de març de 1.995. Hi trobarem més de mil metres lineals de documentació que fa referència a administracions, entitats i associacions del Solsonès.
 
 
La documentació custodiada va des del segle XIII a l'actualitat. Els fons més importants són l'Arxiu de la Ciutat de Solsona i l'antic notarial del districte de Solsona.


A més amés cal destacar el fons fotogràfic Josep Maria Vicens i Purgimon ( 1.910 - 1.955 ), el de l'Orfeó Nova Solsona, el de l'Associació de Festes del Carnaval,... fins a custodiar més de 160 fons documentals.


L'arxiu des de la seva creació està molt relacionat amb la comarca, penseu que hi podeu trobar el 90% dels fons documentals de l'administració del Solsonès.


Font fotografia: Wikimedia Commons.
 
El document més antic custodiat a l'arxiu és la primera compilació de les ordinacions de la mostassaferia de Solsona. Un pergamí de vint-i-vuit folis en els que podem llegir les normes de la vida pública solsonina. El document el signà el comte de Cardona el 22 de març de 1.434 al castell de Cardona.
 
 
El Departament de Cultura comprà l'any passat l'Arxiu Llàtzer, de més de 600.000 fotografies, que permet investigar la vida de la ciutat de Solsona i de la comarca des de la meitat del segle XX fins al començament del XXI. Amb aquesta compra l'Arxiu Comarcal del Solsonès s'apropa al milió de fotografies.


Si us apropeu a les finestres de l'arxiu podreu gaudir d'una perspectiva diferent del cor de Solsona. A l'esquerra de la fotografia anterior podeu veure Cal Gilibets, catalogat com Bé Cultural d'Interès Local. Aquest edifici del 1.900, amb façana de pedra i maó, destaca per la barbacana decorada de la teulada que podeu mirar i admirar a la propera fotografia de detall.


L'arxiu ofereix als centres escolars la possibilitat de visitar-lo i rebre unes explicacions adaptades als per entendre que és un arxiu i quines funcions té.


L'arxiu ha organitzat una colla d'exposicions: "Mostra fotogràfica de l'Arxiu Vicens", "Imatges d'un món en guerra 1.939-1.945", "Com feien la lletra", "Còpia de manuscrits catalans medievals"...


A més a més de les exposicions l'Arxiu Comarcal del Solsonès ha organitzat conferències, xerrades i presentacions de llibres. Ha col·laborat en el cicle de conferències sobre la història de Solsona i el Solsonès que organitza el Centre d'estudis Lacetans, i en seminaris del Carlisme de la Fundació Francesc Ribalta.


Cal destacar també que edita, conjuntament amb el Centre d'Estudis Lacetans, la revista Oppidum. Revista Cultural del Solsonès, amb articles de recerca vinculats amb la comarca.
Al centre de la fotografia anterior i a la propera de detall podeu veure, en unes petites vitrines de metacrilat, una sèrie de retallables d'edificis singulars del Solsonès que us mostraré detalladament en properes entrades.


Seure tranquil·lament a la sala de consultes de l'arxiu és tot un plaer. Gràcies a la documentació que hi he consultat he pogut explicar-vos alguns detalls de l'església preromànica de Santa Àgata, el molí i el pont de Buida-sacs o el pou de gel de l'obaga de Flotats de Clariana de Cardener.

 
A les dues properes fotografies podeu veure el presbiteri de la petita església preromànica de Santa Àgata de Clariana de Cardener construïda els darrers anys del segle X. La primera és del volum XIII de l'enciclopèdia Catalunya Romànica del Grup Enciclopèdia Catalana, dedicat al Solsonès i la Vall d'Aran. Volum que podeu veure obert a la fotografia anterior.
Gràcies a la gentilesa de Maite Ramírez del Departament de drets d'autor d'Enciclopèdia Catalana puc compartir amb vosaltres aquesta fotografia de finals de la dècada dels vuitanta del segle passat de L.Prat en la que podeu observar el presbiteri abans de la restauració.

Font fotografia: L.Prat. Volum XIII enciclopèdia Catalunya Romànica. Grup Enciclopèdia Catalana.
 
Si la compareu amb la fotografia actual del mateix presbiteri, la diferència és espectacular gràcies a la restauració feta per l'Ajuntament de Clariana l'any 1.999.


A les dues properes fotografies podeu apreciar com el pas del temps esborra lentament les marques de picapedrer de les dovelles de la porta d'entrada al molí de Buida-sacs, també a Clariana de Cardener. El text, del 1.987, ens permet constatar que en trenta-cinc anys aquestes marques s'entan esborrant de la pedra sorrenca també coneguda com gres.


Font fotografia: L.Prat. Volum XIII enciclopèdia Catalunya Romànica. Grup Enciclopèdia Catalana.
 
 
Podem fer un salt enrere d'un segle i llegir la guia de viatge escrita per César August Torras l'any 1.922. El llibre "Pirineu Català. Comarca del Solsonès", editat per Tallers Gràfics Hostench de Barcelona ens permet saber com era la comarca fa cent anys.


A l'itinerari nº 8  De Cardona a Solsona per Clariana, Santa Susagna y Joval hi podem llegir, referent a l'església preromànica de Santa Àgata : ... " 1h.40. Iglesia vella de Clariana, en completa ruïna, al cim d'un serrat. Queden en peu sols la volta, en part esfondrada, una antiga torra que amenaça despendre's, un arc entre la torra y el temple y enderrocs de murs y velles edificacions. L'absis està tot arrabassat. Era un interessant temple romànic consagrat en el sigle XI. En el sigle XII pertanyia a la iglesia de Cardona"...


Afortunadament, com vàrem constatar el passat mes de març l'entrada "L'església preromànica de Santa Àgata", la feina de restauració ha canviat molt el lamentable estat de conservació de la petita església descrit al llibre de César August Torras.


Deixem l'Arxiu Comarcal del Solsonès, però hi tornarem en dues properes entrades per observar detalladament els vuit retallables d'edificis singulars del Solsonès que hem vist en les dues vitrines de metacrilat.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada