diumenge, 13 de novembre del 2022

Can Forteza-Rey.

Deixem l'antic barri de pescadors d'Es Jonquet, on a les últimes entrades dedicades a Palma vàrem observar detalladament els seus molins, per tornar al centre de la ciutat i gaudir d'un dels seus edificis modernistes. Parlo de Can Forteza-Rey
 
 
El passat mes de juny a l'entrada "Colmado La Luna" ja us vaig fer una pinzellada d'alguns edificis modernistes de Sóller. Si ho voleu recordar només us cal clicar sobre l'enllaç anterior.
Però tornem al centre de Palma, concretament a la plaça del Marquès de Palmer, situada a tocar de la plaça Major. El número u és l'edifici protagonista de l'entrada d'avui. L'orfebre de la catedral de Mallorca, Josep Forteza-Rey Aguiló ( 1.853 - 1.935 ), construí aquest edifici per als seus fills.


No està documentada la data exacta de la seva construcció. Alguns diuen que fou al 1.909 i altres al 1.911. El que sabem és que el solar el va comprar al desembre de 1.906 per 40.237 pessetes amb 75 cèntims. Josep Forteza-Rey Aguiló fou el promotor de l'edifici. En el disseny va intervenir el seu fill Lluís, que també era joier. Al plànol original hi ha les signatures de Gabriel Juan i Ribas i de l'arquitecte Josep Alomar.


Un altre fill de Josep Forteza-Rey Aguiló, l'Ignasi Fortez-Rey Forteza, hi tenia la seva clínica dental. A la fotografia anterior podeu llegir a la part superior de la tribuna del segon pis "Cínica Dental I.F.Rey.". Les inicials I.F corresponen a Ignasi Forteza, que va ser el primer president, del 1.930 al 1.932, del Col·legi de Dentistes de les Balears.
Quan mirem i admirem Can Forteza-Rey, a la base de la tribuna del segon pis, ens sorprèn la gran cara monstruosa flanquejada per dos dracs. La veritat és que aquesta decoració no convida gaire a anar al dentista... 


De l'edifici de cinc plantes destinat a habitatges Josep Forteza-Rey Aguiló en va fer la decoració interior i el projecte de façana en la que predomina el trencadís de les plantes tercera,quarta i cinquena. Actualment, exceptuant la planta baixa, la resta de l'edifici està ocupat per oficines.
 
 
Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica podem observar una mica millor el curiós treball de forja del balcó de la quarta planta i part del trencadís de les plantes quarta i cinquena.


Josep Forteza-Rey Aguiló probablement conegué a Antoni Gaudí. El genial arquitecte modernista reformà la catedral de Mallorca entre els anys 1.904 i 1.914, com vaig explicar-vos l'agost passat a l'entrada "Gaudí a la Catedral de Mallorca". Recordeu que en Josep Forteza-Rey era l'orfebre de la catedral.
Al centre del primer pis, sota la tribuna central dels pisos segon i tercer, el protagonisme és per la gran finestra semicircular tripartida. 
 
 
Cal destacar el treball de forja de la gran balconada del primer pis i de la resta de balcons. A la tribuna cantonera del segon pis també podem assaborir el delicat treball de forja de Can Forteza-Rey.


A l'esquerra de la fotografia anterior podeu veure la bella tribuna poligonal cantonera del primer i segon pis i a la propera fotografia de detall la decoració de la part superior de la porta petita d'accés a la balconada del primer pis, que està a la dreta de la tribuna poligonal.
 
 
Si observeu atentament la fotografia següent apreciareu el treball de forja als vèrtex i al coronament de la tribuna del segon pis i constatareu que a la base hi ha cinc caps d'animal amb la boca oberta i traient la llengua. Potser són serps, animal que forma part del símbol de la farmàcia. Penseu que a la planta baixa hi havia la farmàcia dels germans Josep i Alonso Forteza-Rey Forteza.


La fotografia de detall ens permet veure la base de la tribuna cantonera i el treball floral i ceràmic de la part baixa de la tribuna del primer pis.


El local comercial de la planta baixa va ser dissenyat per Josep Forteza-Rey Aguiló per als seus fills Josep i Alonso. A la fotografia següent podeu veure la cantonada d'aquest local comercial.


Des de fa uns sis anys aquests baixos estan ocupats pel Forn del Santo Cristo, un negoci que ofereix els seus serveis en diferents locals des de 1.910. Abans hi hagué un capuchino i una merceria durant una colla d'anys. El primer negoci, com us he explicat abans, fou la farmàcia dels germans Josep i Alonso Forteza-Rey Forteza.


Deixem Can Forteza-Rey per observar atentament, a la propera entrada dedicada al modernisme de Palma, l'edifici contigu, el dels magatzems l'Àguila.
Atentament.
Senyor i

1 comentari: