dissabte, 5 de novembre del 2022

Cases singulars de Lleida ( 59 ).

El passat nou d'octubre vàrem observar detalladament l'edifici rehabilitat de la Rambla de Ferran número onze, contigu a l'antiga Audiència Provincial de Lleida. Al final de l'entrada explicava que en una propera entrada us mostraria la rehabilitació de la casa ubicada a la plaça de Sant Llorenç cantonera amb el carrer la Palma, on hi ha la Font de les Piques. Tornem a visitar virtualment aquesta plaça del cor de Lleida en la que hem observar a fons l'església de Sant Llorenç, una de les joies arquitectòniques de la capital del Segrià, la font de les Piques i la Casa del Pançà.


La font barroca-classicista de les Piques. del segle XVIII, estava al costat de la Porta de Boters ( actual carrer Boters ) una de les entrades a la Lleida emmurallada. L'any 1.950 fou traslladada dels abeuradors que hi havia prop de l'actual plaça Cervantes a la plaça Sant Llorenç.


A la propera fotografia podeu veure la façana, una mica atrotinada abans de la rehabilitació, orientada a la plaça de Sant Llorenç. La casa, obre popular, és un edifici entre mitgeres amb planta baixa i dos pisos d'alçaria.


Pel que fa referència a l'estructura del vell edifici cal destacar que les bigues descansen només sobre les parets exteriors.


Com podeu constatar a les dues fotografies anteriors a la planta baixa de la casa cantonera hi havia un evident problema d'humitats.


Els materials emprats en les tres façanes són el maó cara vista, els carreus de pedra i la fusta de les bigues i el ràfec de la teulada.


Com podeu constatar a les dues fotografies anteriors quan van rehabilitar l'edifici es va protegir la font de les Piques amb una estructura de fusta.


A les façanes de la Plaça de Sant Llorenç i del carrer la Palma es va retirar l'arrebossat de la planta baixa per recuperar el maó cara vista i els carreus de pedra. La propera fotografia ens permet apreciar més detalladament la porta d'accés i les finestres, amb reixes de forja, que la flanquegen.


Des de que van retirar les tanques al mes de novembre de l'any passat podem apreciar la feina feta. Està clar que gràcies a la rehabilitació podem gaudir molt millor de la bellesa de l'edifici.


Per acabar, a la fotografia següent podeu observar el resultat de la rehabilitació a la façana del carrer la Palma.


Deixem el carrer la Palma i la plaça de Sant Llorenç per continuar gaudint de les cases singulars de Lleida en una propera entrada del blog.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada