divendres, 25 de novembre del 2022

Magatzems l'Àguila.

A l'entrada anterior dedicada al modernisme de Palma vàrem mirar i admirar Can Forteza-Rey ubicada a la plaça Marquès de Palmer, a tocar de la plaça Major.. Avui ens centrarem en l'edifici contigu, els magatzems l'Àguila.
Els dos edificis comparteixen l'estructura de la planta baixa. La sabateria l'Àguila, com podeu veure a la propera fotografia, ocupa bona part dels la planta baixa de Can Forteza-Rey.


Els magatzems foren dissenyats per l'arquitecte i urbanista mallorquí Gaspar Mannàssar i Moner, però el projecte està signat per Jaume Alenyà i Guinart, l'arquitecte amb qui compartia despatx. L'edifici l'encarregà l'empresari Vicente Ribas. Com els dos edificis tenen estructura compartida, és lògic que es comencessin  al mateix temps. Els documents expliquen que l'edifici es construí entre 1.908 i 1.909.


L'edifici de quatre plantes té l'estructura metàl·lica ( pilars, revoltons, biguetes ) fins al segon pis. A la façana hi ha balconades i balcons amb baranes de ferro forjat. 
A la fotografia anterior podeu observar les de la segona i la tercera planta, i a la propera fotografia de detall la barana de la segona planta. A les dues fotografies podeu veure les columnes de ferro i les grans vidrieres que es van poder instal·lar gràcies a les columnes.


L'edifici fou dissenyat amb la funció de magatzem. Per això s'aprofità al màxim l'espai i les grans obertures de la façana aconseguiren omplir de llum natural l'interior dels magatzems.
L'estudi d'arquitectura Reynés s'encarregà l'any 2.014 de la rehabilitació d'aquest edifici històric per transformar-lo en l'hotel l'Àguila Suites. A cada planta hi ha una suite amb cuina, sala, dormitori i bany.


A la fotografia anterior podeu veure la balconada de la tercera planta i el gran arc decoratiu de mig punt, que és el motiu central d'aquest bell edifici. El podeu apreciar millor a la fotografia següent.


La rehabilitació de la façana, feta l'any 1.992 per l'arquitecte Miguel Vicens Coll, obtingué el Premi Ciutat de Palma d'Arquitectura a la millor reforma.
La fotografia anterior i la propera ens permeten observar la ceràmica policromada i la decoració de l'arc de mig punt de la quarta planta.


Als anys noranta del segle passat el promotor Josep Milian adquirí l'edifici i encarregà el projecte de rehabilitació a l'estudi d'arquitectura Reynés.
L'arc de mig punt, l'ornamentació i el coronament dels magatzems l'Àguila recorden l'estació de metro Karlsplatz de Viena, un projecte del 1.898 de l'arquitecte Otto Wagner ( 1.841 - 1.918 ). Aquesta estació és un exemple clau de l'Art Nouveau vienès.
 

 Font fotografia: Bwag.
 
A la fotografia anterior, que gentilment m'ha autoritzat l'autor a emprar, podeu veure l'estació de metro de Karlsplatz de Viena.


A les fotografies de detall anterior i propera podeu observar part dels elements decoratius florals i vegetals fets en ceràmica policromada i ferro forjat, que coronen l'edifici modernista.


És evident que quan passegeu pel centre de Palma cal dedicar una part del vostre temps a apropar-vos a la plaça del Marquès de Palmer i observar detalladament Cal Forteza-Rey i els magatzems l'Àguila.
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada