diumenge, 11 d’agost del 2024

Ecomuseu la Vall d'Ora ( 1 ).

Torno a l'entrada d'avui a la Vall d'Ora, al municipi de Navès, una vall fascinant a la que mai em canso de tornar. La vall està formada per una sèrie de masies disseminades observades atentament per la Serra de Busa i el riu Aigua d'Ora.


Al desembre del 2.019, a l'entrada "Romànic amagat al Prepirineu ( 8 )" , vàrem observar detalladament el que queda del monestir de Sant Pere de Graudescales. A la fotografia anterior en podeu veure l'església començada a construir a finals del segle XI i acabada a primers del XII.
Molt anterior, de l'octubre del 2.007, és l'altra entrada que he dedicat a la vall. "Oficis de la Vall d'Ora" és la desena entrada que vaig escriure al blog que actualment en té mil vuit-centes. Si les voleu recordar només us cal clicar sobre els enllaços anteriors.


A la sèrie d'entrades que començo avui vull mostrar-vos detalladament l'ecomuseu de la Vall d'Ora que està format per l'antiga escola de la vall ( l'estudi ), cal Ambrós i cal Guirre. Només arribar deixeu el cotxe al petit aparcament. Per fer la visita a l'ecomuseu cal trucar abans al telèfon 973299045 de Masia El Pujol.


A la fotografia anterior podeu veure l'edifici de l'antiga escola ( l'estudi ) al que entrarem per donar un cop d'ull imatges i eines dels habitants de la Vall d'Ora. A més a més de les eines del camp, de diferents oficis i de la llar, s´hi pot visionar el vídeo Els molins de la Vall d'Ora.


Abans d'entrar-hi creuarem el riu Aigua d'Ora pel pont romànic que podeu veure a la dreta de l'edifici de l'estudi a la tercera fotografia de l'entrada d'avui. La fotografia està feta a tocar de la serradora de ca l'Ambrós que observarem detalladament al sortir de l'antiga escola.


Baixant la mirada i girant-me una mica a l'esquerra faig la fotografia següent en la que podeu observar part del pont.


És un pont de doble vessant, també anomenat d'esquena d'ase, amb dos arcs, que ha estat reconstruït. L'arc lateral de la riba dreta sembla que és l'original del segle XII o XIII i el central és posterior.


Tornem a creuar el riu Aigua d'Ora i entrem a l'edifici de l'antiga escola( l'estudi ) on veurem en una sèrie de vitrines una colla d'eines classificades per oficis: forner, fuster, moliner, pagès i ferrador. 
 
 
El plafó Els moliners de la Vall d'Ora hi ha les fotografies dels últims moliners de cal Guirre ( família Pujol Pujols ) i de ca l'Ambrós ( família Subirana Grifell ).


Una resclosa desvia l'aigua del riu Aigua d'Ora cap a un rec que la porta fins a la bassa de can Guirre. Després de generar l'energia hidràulica per fer funcionar el molí fariner, ta tovera de la ferreria que funcionava gràcies a l'embarrat del molí i la serradora l'aigua torna al rec fins arribar a la bassa de ca l'Ambrós. Després de fer funcionar amb la seva força la serradora i el molí, l'aigua torna al riu Aigua d'Ora.


A la fotografia anterior podeu veure algunes de les eines de fuster ( boet, ribot, clau anglesa, rosset, escaire, clau d'esquerrà, aixol, enformador, xerrac, nivell, broca d'estrella i entrescador ) i a la propera algunes de les eines del ferrer ( soldador, peu de rei, plaques de soldar, martell de desferrar, tallant pels cascs, tenalles pels cascs i botavant ) i a la part superior el llibre de comptes.


La fotografia de detall és de les plaques de soldar en les que hi podem llegir: Placas "Roig" para soldar hierros y aceros a baja temperatura.


En altres vitrines podem observar eines de la llar de la Vall d'Ora. A la fotografia següent podeu observar les que empraven per filar la llana.


Podeu agafar una de les cadires plegables i visionar el vídeo Els molins de la Vall d'Ora en el que afortunadament podem escoltar a la gent gran de les dues famílies molineres de la vall.


Deixem l'estudi per tornar a passar pel pont romànic i observar detalladament, a la propera entrada dedicada a la Vall d'Ora, la serradora de ca l'Ambrós.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada