dimarts, 27 d’agost del 2024

Ecomuseu la Vall d'Ora ( 2 ).

Després de donar un cop d'ull a l'antiga escola ( l'estudi ) on es conserven imatges i eines dels habitants de la Vall d'Ora a l'entrada d'avui observarem detalladament la serradora de ca l'Ambròs ubicada a pocs metres de l'escola creuant el riu Aigua d'Ora pel pont romànic. A la propera fotografia la podeu veure des del pont.

En aquesta serradora els troncs que arribaven del bosc en carros es transformaven en bigues, llates, taulons i posts per fer cases i coberts.
 
 
La serradora està formada per dos cossos de porxo adossats, sostinguts per pilars. Aquests dos cossos adossats formen un porxo que té forma de lletra L. A la fotografia anterior podeu observar el cos més curt. A la fotografia següent constatareu que el vessant dret de la coberta ( el que té adossat el cos més curt ) és més llar que el esquerre.


La serradora, de serra de cinta circular, funciona gràcies a un rodet de fusta, situat sota de la senzilla construcció, que quan gira impulsat per l'aigua transforma la força hidràulica en mecànica mitjançant l'embarrat ( conjunt de politges i corretges que transmeten la força mecànica a la serra i a la mola ).


A la fotografia anterior el protagonisme és pel carro mòbil amb els carrils on es col·loca el tronc que tallarà la serra de cinta circular. A l'esquerra podeu veure parcialment els volants superior i inferior.
A la propera fotografia de detall podeu veure una mica millor la serra de cinta circular a l'interior de l'el·lipse groga que hi he dibuixat. Els volants tenen uns protectors de fusta  per quan es trencava la serra de cinta circular. ( P ).
 
 
L'any 1.995 l'Ajuntament de Navès començà a restaurar la serradora i el Molí de ca l'Ambròs, el pont i l'antiga escola on s'hi va fer el petit museu que vàrem visitar a la primera entrada dedicada a la Vall d'Ora.
 

Alguns dels oficis museïtzats al petit museu van perdurar fins a la dècada dels vuitanta mentre vivien els dos últims moliners de la Vall d'Ora: Salvador Subirana Grifell de ca l'Ambròs i Josep Pujol Pujols de cal Guirre.


La fulla de la serra de cinta circular puja i baixa mentre el roll ( un tronc de l'arbre preparat ) avança horitzontalment subjecte dalt d'una bancada mòbil.
A la fotografia següent podeu observar l'aplanadora, que també funciona gràcies a l'embarrat,  i deixa la superfície de la fusta plana i llisa .


Quan la serra estava ben esmolada calia entrescar-la ( inclinar alternativament les dents lleugerament cap a un costat i cap a l'altre perquè serrar millor la fusta ). Aquesta feina es feia amb l'entrescador. El de la fotografia següent és de les vitrines del petit museu.


La serradora de ca l'Ambròs fou pràcticament la darrera del Prepirineu que deixà de funcionar. Estigué en actiu fins als anys vuitanta. Penseu que la majoria de les serradores havien entrat es desús bastants anys abans.
A la propera fotografia podeu veure una de les serres de cinta circulars de recanvi que hi ha a la serradora de ca l'Ambròs.


A tocar de la serradora hi ha un petit plafó informatiu de l'Ajuntament de Navès que ens explica el funcionament del molí de ca l'Ambròs, datat als segles XVII - XVIII encara que el seu origen i emplaçament són més antics.


El molí té dues moles, una per la farina de blat amb la que es fa el pa i l'altra per fer farina pel bestiar. L'aigua embassada a la resclosa que cau per un canal ( 9 ) colpeja amb força el rodet o turbina ( 8 )  i aquesta mou l'eix o arbre ( 7 ) que fa girar la mola alta ( 3 ). La propera fotografia de detall del plafó informatiu és del gràfic de Josep Nuet 1982 "Els molins fariners".

A les últimes visites que he fet a la Vall d'Ora no he pogut concertar una visita al molí de ca l'Ambròs per això les dues propers fotografies també són del plafó informatiu.


La fotografia anterior ens mostra una vista general de la maquinària interior del molí i a la següent podeu  veure les moles sotana o jussana ( fixa ) i volandera ( superior ) que també s'anomena alta, corredora o sobirana.


A la primera entrada dedicada a la Vall d'Ora vàrem visitar el petit museu ubicat a l'antiga escola. Vaig mostrar-vos un plafó amb antigues fotografies dedicat als seus moliners, que ara veurem amb més detall.

La fotografia anterior és de la família Subirana Grifell  i la propera de Salvador Subirana Grifell que fou l'últim moliner de ca n'Ambròs.
 

L'any 1.893 Lluís Marià Vidal i Carreras va fer la fotografia següent en la que podeu veure el molí ( 1 ) i la serradora ( 2 ) de ca l'Ambròs i l'arc central del pont ( 3 ).
 

 
A ca l'Ambròs també hi havia una ferreria però va desaparèixer com a conseqüència d'una riuada que s'endugué riu avall part del patrimoni de la vall.
Girem cua i tornem a creuar el riu Aigua d'Ora pel pont romànic. Pugem fins a l'aparcament i passejant per la carretera en direcció a Sant Pere de Graudescales en pocs minuts arribem a cal Guirre que començarem a descobrir a la propera entrada dedicada a la Vall d'Ora.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada