divendres, 6 de setembre del 2024

Reformes al carrer de l'Almodí Vell ...

L'agost del 2.020 a l'entrada "Cases singulars de Lleida ( 51 )" vaig ensenyar-vos l'atrotinat edifici de l'antic col·legi residència Pare Coll amb façanes als carrers de l'Almodí Vell ( a tocar de la Catedral Nova ) i Caldereries. En aquella entrada també vàrem donar un cop d'ull a la Casa Muñoz de la Rambla de Ferran.
 
 
A la fotografia anterior podeu veure, a vista d'ocell, d'esquerra a dreta: el convent de Santa Teresa ( 1 ), la Catedral Nova ( 2 ), el campanar de l'església de Sant Llorenç ( 3 ), la Residència Universitària Femenina Pare Coll ( 4 ), l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol ( 5 ) i , en primer terme la teulada de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ( 6 ).
Dirigint la mirada a la dreta a la propera fotografia tenim, d'esquerra a dreta: la Catedral Nova ( A ), la Residència Universitària Femenina Pare Coll ( B ), l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol ( C ), l'Institut d'Estudis Ilerdencs ( D ), el Convent del Roser-Parador de Lleida- ( E ), la Suda ( F ) i la Seu Vella ( G ).


Però deixem la mirada a vista d'ocell per apropar-nos al primer col·legi de les Dominiques que després fou la Residència Universitària Femenina Pare Coll, un edifici que s'acaba de rehabilitar .
 
 
A les fotografies anterior i propera podeu observar la façana  més propera a la Catedral Nova abans i després de la rehabilitació.


El pare Francesc Coll i Guitart va ser un sacerdot de l'Ordre dels Predicadors fundador de l'Ordre de les Dominiques de l'Anunciata que l'any 1.875 van fer a Lleida el seu primer col·legi.


Malgrat que al desembre de 1.997 l'edifici fou declarat Bé Cultural d'Interès Local el seu estat de conservació era lamentable després de ser trinxat per diferents ocupacions il·legals...


L'edifici de planta baixa i quatre plantes, entre mitgeres, amb les façanes interiors de maó i les exteriors de pedra acollí fins al 1.960 l'escola de les Dominiques. Aquell mateix any traslladaren l'escola al carrer Vallcalent.


Del 1.960 al 2.005 va ser la Residència Universitària Femenina Pare Coll. Després d'anys d'abandonament s'ha rehabilitat per transformar-lo en un centre geriàtric amb la capacitat de setanta-tres places. Les obres costaran 3,6 milions d'euros. Malgrat les destrosses d'edifici no patia danys estructurals

 
A  les properes cinc fotografies de l'abril del 2.023 podeu observar les obres de restauració a la façana del carrer de l'Almodí Vell
L'establiment medieval amb funcions de dipòsit i compravenda de blat i altres cereals s'anomenava almodí.


L'Ajuntament de Lleida, al 2.016 va fer un requeriment al propietari de l'edifici ( Solvia del Banc de Sabadell ) per retirar les cobertes trencades per evitar despreniments, reparar els vidres trencats de la claraboia, tancar les finestres, retirar la teulada d'uralita de la terrassa, impermeabilitzar l'edifici... Posteriorment va comprar l'edifici.


SERVAR, global projects és l'empresa que s'ha encarregat de la rehabilitació de l'edifici construït l'any 1.929 per l'arquitecte lleidatà Joaquim Porqueras Bañeras.

 
Les dues properes fotografies ens mostren les obres de reforma de l'interior d'aquesta part de l'edifici gairebé centenari.


L'anterior està feta des de la porta de la part esquerra de la façana i la propera des de la porta principal a la residència.


A tocar de la Catedral Nova vaig fer la propera fotografia en la que ja podeu veure rehabilitada la part més propera a la plaça de la Catedral. D'esquerra a dreta: l'antiga residència Pare Coll, l'Institut d'Estudis Ilerdencs i la Catedral Nova.


A les quatre fotografies següents podeu veure acabada la reformada façana del carrer de l'Almodí Vell de la nova residència geriàtrica.


La residència de gent gran "El Parador" donarà feina a trenta-sis persones amb la col·laboració de l'Institut Municipal d'Ocupació.


Aquest espai, d'uns dos mil sis-cents metres quadrats, acollirà el projecte del Consorci per a la gestió del Servei d'Acolliment de Persones sense Llar integrat per l'Ajuntament de Lleida, Càritas Diocesana de Lleida i Arrels Sant Ignasi.

Part dels comerciants i veïns del Barri Antic van manifestar el seu desacord demanant a la Paeria que l'edifici no acollís persones sense llar perquè tots els serveis que lluiten contra l'exclusió social es concentren al Centre Històric de la ciutat.
 
 
Abans d'anar al carrer Caldereries per observar el procés de rehabilitació de la façana, a la propera fotografia podeu observar el coronament de la primera escola de les Dominiques feta des de la torre campanar de la Catedral Nova. Al fons es veu el campanar de la Seu Vella.


El zoom de la càmera fotogràfica ens permet llegir l'ant de construcció al timpà-frontó triangular que corona aquesta part de la façana 1.929.


Deixem la torre campanar més propera al carrer de l'Almodí Vell per anar al carrer Caldereries, un dels pocs carrers de Lleida que mai ha canviat de nom, en el que treballaven calderers àrabs i cristians que feien tota mena de recipients de coure.


La fotografia anterior és de la façana d'aquest carrer abans de l'inici de les obres de rehabilitació i les dues següents, de finals d'abril del 2.023, d'abans de col·locar les bastides.
 


Una part del carrer Caldereries tingué l'aspecte que podeu veure a la propera fotografia mentre es rehabilità la façana.

 
Les quatre properes fotografies ens permeten comparar part d'aquesta façana abans i després de la rehabilitació.



Les dues anteriors són de les finestres de les quatre plantes superiors de l'esquerra de la façana i les dues següents de la porta del carrer Caldereries.



Aquesta porta, com podeu constatar a la fotografia anterior, ha perdut la seva antiga funció. Ara hi ha una porta de servei a la part dreta d'aquesta façana.
Afortunadament l'edifici dissenyat l'any 1.929 per l'arquitecte lleidatà Joaquim Porqueras Bañeras ha recuperat la dignitat.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada