dilluns, 16 de setembre del 2024

Romànic cerdà ( 3 b ).

Continuem avui a la Baixa Cerdanya, concretament al nucli de població de Saga ( un dels cinc del municipi de Ger ) per  continuar la visita a l'església romànica de Santa Eugènia, edificada al segle XI i reformada al XII, que corona un petit turó. A l'entrada anterior dedicada al romànic cerdà vàrem observar detalladament las façanes sud i est ( absis ) aturant-nos una bona estona davant de l'element arquitectònic més destacat de l'església, la portalada. 


Després d'observar detalladament el treball escultòric de la dovella clau del guardapols i de les onze petites escultures que decoren l'arquivolta de l'arc més exterior, avui continuarem amb la decoració dels quatre capitells per posteriorment entrar a l'església.
Dues de les arquivoltes descanses sobre columnes i les altres tres sobre brancals rectangulars seguint el model que vàrem veure a Santa Cecília de Bolvir a la segona entrada dedicada al romànic cerdà. Dels quatre capitells dos són de tipologia vegetal i els altres dos zoomorfs.
 
 

A les dues fotografies anteriors de detall podeu observar dues perspectives diferents del capitell exterior del costat esquerre en el que hi ha esculpits tres ocells que semblen àguiles amb caps humans barbuts. Constatareu que el magnífic treball escultòrics de les plomes.
La fotografia següent és del capitell interior del costat esquerre que estava esculpit amb motius vegetals i caps humans però l'any 1.865 un llamp el destruí parcialment.

 

Els dos capitells del costat dret gairebé repeteixen la temàtica dels capitells del costat esquerra però amb l'ordre invertit.


A la fotografia anterior de detall podeu observar el capitell interior amb tres ocells esculpits ( amb cap d'ocell no amb un cap humà barbut com el capitell exterior del costat esquerre ), i a la propera el capitell exterior amb decoració vegetal i amb els caps d'un demoníac i d'un bou.


Als batents de la porta de fusta encara es conserven alguns elements de forja romànica. Al pany afortunadament hi ha la gran clau de ferro, la porta està oberta i podrem entrar a l'església.


Durant la important reforma del segle XII es van incorporar al senzill edifici del segle XI la magnífica portalada i els arcs de la volta interior.


La coberta de volta de quart d'esfera de l'absis està precedida d'un arc triomfal ( arc toral que separa el presbiteri de la resta de la nau ) ogival, i un petit tram de dos metres i mig de volta de canó apuntada també anomenada ogival. La coberta original de l'església es substituí per una volta apuntada reforçada amb arc formers adossats als murs laterals com els que podeu veure a la fotografia anterior i a la fotografia següent.


Actualment a la  nau hi podem veure dos tipus de coberta, la de volta apuntada ( només els dos primers dos metres i mig més propers al presbiteri ) i la de la resta de la nau és de fusta.
A les fotografies de la coberta anterior i propera podeu observar la finestra d'arc de mig punt de doble esqueixada del centre de l'absis ( 1 ) orientada a l'est, i les finestres circular ( 2 ) del sud de l'absis i la d'arc de mig punt de doble esqueixada de la façana sud ( 3 ).


Si faig mitja volta puc mostrar-vos la resta de la coberta de fusta i la finestra d'arc de mig punt de la façana de ponent. A esquerra i dreta podeu veure part dels arcs formers adossats als murs.

 
Em torno a girar per fotografiar el presbiteri en el que podeu observar, a la dreta de l'altar, un faristol en el que hi ha una fotografia...


Si ens apropem al faristol podem llegir les explicacions que ressegueixen perimetralment la fotografia del frontal d'altar, que mesura 107 X 152 centímetres, pintat pel mestre Soriguerola cap al 1.300 que ens explica en vuit escenes la vida de Santa Eugènia. Des del 1.905 està al Musée des Arts Décoratifs de París.


El frontal d'altar formava part del llegat del decorador i col·leccionista Émile Peyre que a finals del XIX el va veure a la petita església de Saga.  Al 1.896 el frontal ja estava a França...
Abans de marxar de l'església m'aturo un moment per fer la fotografia de detall de quatre canelobres i un gerro que estan en un petit espai del mur nord.


Sortim de l'església però abans de marxar ens apropem a la façana de ponent per donar un cop d'ull al campanar de cadireta d'un ull i una campana.


Deixem Saga, un dels cinc nuclis de població del municipi de Ger, per apropar-nos en una propera entrada a Pedra - una de les disset entitats de població del municipi de Bellver de Cerdanya - ubicada al peu de la Serra de Moixeró. A Pedra veurem l'església de Sant Julià.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada