dimarts, 24 de setembre del 2024

El plaer de descobrir Antiguo.

A l'entrada "Peine del Viento XV" vàrem començar la passejada per Antiguo, un barri amb molt encant de Donostia. La sèrie d'escultures Peine del Viento, d'Eduardo Chillida, està formada per vint-i-tres obres. La més important, Peine del Viento XV, fou instal·lada entre el disset d'agost i el tres de setembre del 1.997.


Abans de tornar vaig enfilar-me per la carretera del Faro per fer la fotografia en la que podeu veure l'Eduardo Chillida Pasealekua, les instal·lacions del Real Club de tenis de San Sebastrián, la platja d'Ondarreta i l'espectacular edifici del Seminario Diocesano coronant Antiguo.


A la segona entrada dedicada a Antiguo "Funicular Monte Igueldo,, el vàrem observar detalladament. De l'antic funicular destaca arquitectònicament l'estació inferior, un edifici d'estil modernista construït l'any 1.912 per l'arquitecte Luís Elizalde Urruzola


A més a més donàrem un cop d'ull a una de les Villas de la Donostia Senyorial que hi ha pujant al Monte Igueldo per la carretera del Faro. Concretament a Villa San Martín, obra del 1.919 del arquitecte José Martínez de Ubago Lizárraga. L'any 1.924 el nou propietari, el conegut joier Louis Cartier, encomanà al mateix arquitecte una ampliació de la Villa que finalment no es va fer. Aquesta Villa està, com podeu constatar a la fotografia següent, a tocar de l'estació inferior del funicular.


En pocs minuts tornem passejant a l'Eduardo Chillida Pasealekua i anem fins a la platja d'Ondarreta, la més occidental de les platges donostiarres.

 
Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica puc indicar-vos amb més detall la ubicació del Peine del Viento XV ( 1 ), el Funicular Monte Igueldo ( 2 ) i el parc d'Atraccions Monte Igueldo ( 3 ) amb la seva torrassa , que fou un far de llenya abans de la reforma de l'arquitecte Luís Elizalde Urruzola.


Continuant per la zona de Miramar-Ondarreta, que va des del túnel del Antiguo fins al Peine del Viento, ens apropem fins a tocar del túnel per veure el Placio de Miramar. Abans de la fundació de Donostia, on hi ha actualment aquest palau hi havia el monestir de San Sebastián que va ser el que donà nom a la ciutat fundada al segle XII.


El palau s'edificà entre 1.889 i 1.983 en estil anglès seguint el projecte de l'arquitecte Ralph Selden Wornum. Fou construït per don Benito Olasagasti sota la direcció de l'arquitecte municipal José Goicoa, amb un pressupost de tres milions de pessetes.
Va ser la residència d'estiu de la regent María Cristina i propietat de la família reial espanyola fins que fou cedir a l'Ajuntament de Donostia l'any 1.972.


El conjunt del palau amb el seu parc i diversos edificis, jardins i dependències té una superfície de 34.136 metres quadrats. El parc i la jardineria foren projectats pel jardiner municipal de Donostia Pierre Ducasse.


El jardí acull la cessió en dipòsit de l'obra del 1.987 "Five plates counter clokwise" de l'escultor estatunidenc Richard Serra. Cinc peces d'acer corten, que mesuren cadascuna 170 centímetres d'alçària per 250 centímetres de longitud i 5 centímetres de gruix. Les peces estan unides formant un petit pentàgon al centre.


Al fons a l'esquerra es veu l'edifici del Seminario Diocesano al que ens aproparem al final de l'entrada d'avui. Però abans anem al parc Zubimusu molt proper a la platja d'Ondarreta per veure l'escultura del 1.995 bronze i formigó  "Fuente", del madrileny  Francisco López Hernández.
 
 
Un nen i una nena asseguts sobre dos murs contemplen absorts l'aigua que cau al buit que hi ha entre ells i va fins a l'estany del parc. 
L'any 1.955 exposà per primera vegada amb altres artistes de l'escola realista contemporània espanyola ( Antonio López, María Moreno, Isabel Quintanilla, Amalia Avia i el seu germà  Julio López ) i amb l'informalista Lucio Muñoz.
 
 
El parc fou dissenyat per l'arquitecte Joaquín Montero Basqueseaux que el va situar a la mateixa cota en la que estaven els antics aiguamolls. Recordeu que a les entrades dedicades al museu Chillida Leku vaig explicar-vos que aquest arquitecte i Eduardo Chillida s'encarregaren de la rehabilitació del caserío Zabalaga.

 
Per rampes de llambordes s'accedeix al parc en el que gaudireu de grans castanyers d'índies, llorers, verns, bedolls i til·lers. En aquest espai ple de calma hi havia la coneguda fàbrica de cervezas El León i abans els caserío Zubimusu.
Deixem el parc i la zona plana del barri, el que pròpiament és Antiguo, per enfilar-nos pel turó que està coronat per l'espectacular edifici del Seminario Diocesano. Aquesta zona és fonamentalment residencial, amb poc comerç.


L'any 1.945 Carmelo Ballester, bisbe de Vitoria, decidí la construcció d'aquest edifici que fou inaugurat el dia 21 d'agost de 1.954. Fins al 1.949, any en el que es van erigir les diòcesis de Bilbao i Donostia,  la diòcesis de Vitoria abastava tot el País Basc.


A la fotografia anterior, gràcies al zoom de la càmera fotogràfica, puc mostrar-vos amb més detall una de les torres del Seminario Diocesano coronada amb un penell amb una creu i un vaixell.
Enfilo les escales per fer la fotografia següent en la que constatareu que hem pujat a un turó i podeu observar, al fons, el Peine del Viento XV ( 1 ) i el Parque de Atracciones Monte Igueldo ( 2 ).


Baixo tranquil·lament el turó i aprofito per passejar pel carrer Matia, eix vertebrador del barri, on podeu gaudir del seu comerç i gastronomia. A Antiguo també hi ha una petita part del Campus guipuscoà de la UPV ( Universitat del País Basc ).
Deixem Donostia, però no Gipuzkoa, per apropar-nos en propera entrada dedicada al País Basc a Getaria i donar un cop d'ull al Cristóbal Balenciaga Museoa.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada