diumenge, 6 d’abril del 2014

Adroguers ( 1 ).

Un document del segle XIV fa referència als mercaders de drogues. A finals del XVI, aquest ofici ja es coneix com adroguer. Les adrogueries estaven especialitzades en vendre al detall productes d'ultramar i de les colònies: safrà, pebre, canyella, cacau, sucre,... Tots aquests productes eren molt valorats per la societat europea. 
Les nostres ciutats i pobles perden lentament aquestes botigues, i el petit comerç desapareix a poc a poc. Recordeu l'entrada de l'octubre del 2.010 en la que visitàvem virtualment la drogueria Simon l'últim dia de la seva llarga existència. "Últim dia de la drogueria Simon" ens va servir per dir adéu al negoci fundat l'any 1.890 per Simon Suñe i Ribera , que va acompanyar el dia a dia dels lleidatans durant 120 anys.
Avui començarem la visita a una adrogueria fundada vint anys abans a la ciutat de Solsona. Obriu bé els ulls, Casa Adroguer Nou, fundada l'any 1.870, és una joia que cal conèixer. Els seguidors del blog sabeu que estic enamorat d'aquesta petita ciutat. Solsona és una descoberta imprescindible. Un cop a la capital del Solsonès aneu a la Plaça Major, plaça porxada cor de la ciutat. Agafeu el carrer Sant Cristòfol i al número 11 trobareu el comerç centenari .


Francesc Feu i Boix i M.Àngels Jordana i Cervós són la quarta generació d'adroguers que s'encarrega d'aquesta botiga màgica. Parlem d'un botiga d'estil modernista, l'aspecte actual de la qual, és obra de l'avi d'en Francesc, Francesc Feu Villaró.


Ja és molt difícil trobar aparadors com aquest. Si us fixeu amb el vidre de la porta d'entrada, veureu que hi ha gravat el nom F Feu. Aquesta tècnica per gravar el vidre es pot fer de dues maneres. Una amb banys progressius d'àcid fluorhídric, i l'altra per bays de sorra i aigua llançada a pressió.


Si aixequeu el cap  abans d'entrar, us cridarà l'atenció un anunci ceràmic que ja fa gairebé un segle ocupa part de la façana. En Valentí pare del Francesc, el propietari actual, va veure quan era petit com posaven aquest anunci enrajolat. 


En Francesc i la M.Àngels han estat molt gentils i gràcies a les seves explicacions podem descobrir històries increïbles com les següents. Diu en Francesc que durant la Guerra Civil els republicans volien trencar aquest anunci perquè a l'ampolla es pot llegir: " Proveedor de SSMM los Reyes de España". El seu pare, que era un bon pintor a l'oli, va impedir la trencadissa pintant sobre aquesta frase, la bandera republicana. La bandera pintada pel Valentí ens permet gaudir avui  d'aquest petit tresor publicitari.


Els guanyadors de la guerra volien treure el cartell de Casa Adroguer Nou perquè estava en català, però no ho van fer. La malifeta va ser ratllar i embrutar el cartell on es podia llegir Cereria i pintures. Després d'una colla d'anys, on hi havia el cartell malmès , van posar el de Fundada l'any 1.870.
Ja sabeu alguns dels secrets d'aquesta adrogueria centenària de Solsona.Voleu entrar-hi ?
Molt aviat al blog hi farem una visita virtual.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Bona tarda , dons vui dir que m’ agrada molt el teu blog , però tan aviat com puguis et convidu a tornar a fer una visita a la nostra adrogueria per veure el cambi que fa una miqueta mes de 3 anys conservació íntegre cambi producte i ambient considerable
    Moltes gràcies
    Atentament Daniela!!

    ResponElimina