diumenge, 13 d’abril del 2014

Adroguers ( i 2 ).

A la primera entrada dedicada a Casa Adroguer Nou de Solsona, ens vam quedar a la porta preparats per entrar a l'adrogueria màgica fundada l'any 1.870. Agafem el tirador de la porta i aprofitem per fixar-nos en el vidre gravat amb el nom F Feu, Francesc Feu Villaró, avi del propietari actual. Ell, segona generació de la nissaga d'adroguers, va fer la botiga actual d'estil modernista. Francesc Feu Boix, el seu net i quarta generació ens espera darrere del taulell... 


Francesc Feu Roma, de Torelló i Ramona Villaró de Cardona, van fundar l'any 1.870 aquesta adrogueria que podeu visitar al carrer Sant Cristòfol número 11 de la capital del Solsonès. La segona generació d'adroguers foren Francesc Feu Villaró i Conxita Font Farré. La tercera generació d'adroguers encarregats del negoci eren en Valentí Feu Font i la Dolors Boix Cardona. Recordeu que en Valentí, com vaig explicar-vos a l'entrada anterior dedicada a l'adrogueria centenària, va convèncer als soldats republicans per no trencar l'anunci enrajolat de la casa Codorniu, pintant una bandera republicana a l'oli sobre la frase: "Proveedor de SSMM los Reyes de España".


La quarta generació, i responsables actuals del negoci són en Francesc Feu i Boix i la M Àngels Jordana i Cervós. Ells estan segurs que les seves filles Anna i Dolors sinó segueixen la nissaga d'adroguers, la faran continuar a algú, perquè estimen molt la botiga familiar. En Francesc m'explica que abans a les botigues hi havia un menjador i una cuina, i els propietaris vivien al pis de dalt de la botiga. Aquest espai és la rebotiga, i que actualment utilitzen,  per exemple, per preparar els lots de Nadal. Si us fixeu en la fotografia anterior, on estan les ampolles de whisky, hi ha una porta que duu a la rebotiga.


Aquest rellotge fa molts anys que marca el pas del temps en aquests establiment centenari. A les prestatgeries de fusta treballada podem trobar-hi gairebé de tot. Diferents tipus de begudes alcohòliques, galetes, productes de perfumeria, d'higiene personal, de neteja, de bellesa,de... Encara que molts no sabreu de que parlo, en un dels prestatges hi he vist ampolletes d'Aigua del Carmen. Si sou gormands, a la secció refrigerada podreu triar xocolata i bombons.


Sobre l'espai dedicat als ciris i les espelmes, podeu veure una imatge de la Immaculada Concepció, patrona dels adroguers. Un dels espais que us sorprendrà més és el dedicat a la venda a granel, sense envasar i sense empaquetar. Mireu quins noms més fantàstics hi ha escrits a les etiquetes dels pots de vidre...


Llavor de trèfola, flor de sofre, grafit, alcohol camforat, tosca, goma aràbiga, farina llinosa, cola de conill, pols bòric, encens llàgrimes, àcid tartàric, pega grega, goma laca, cera carnauba de Brasil, oli de gingebre,... Francament impressionant !


Tots els racons de la botiga tenen un sabor especial. Mireu les rajoles del terra, el mostrador, els prestatges de fusta, els expositors,... Tot un plaer poder gaudir avui d'una adrogueria com aquesta.


Dono les gràcies per la gentilesa i l'acollida al Francesc i la M.Àngels, i em regalen l'última història de Casa Adroguer Nou. Sortim de la botiga, i a la casa del davant a la dreta sorprèn la llinda de la porta del 1.673. Llinda que abans estava a l'interior del local, que era l'antiga carnisseria municipal.



Aquesta llinda estava sobre el taulell i en Valentí, pare d'en Francesc, que era una persona sensible i pintor a l'oli, la va posar fora perquè en gaudís tothom. El carrer que s'enfila, a la dreta sortint de l'adrogueria, s'anomena carrer de terceries, perquè la carn es venia a terces, la tercera part d'una lliura carnissera ( uns 400 grams ).


Ara el local està tancat, però durant una colla d'anys va ser un magatzem de l'adrogueria. Torno a donar les gràcies a la quarta generació d'adroguers, sense les explicacions i les facilitats dels quals aquesta descoberta al blog no hauria estat possible.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada