diumenge, 27 d’abril del 2014

Passejant i gaudint per Mahane Yehuda.

Els mercats sempre són una proposta genial per treballar els sentits. Escoltar, veure, olorar, tocar, tastar,... He de confessar-vos que la descoberta de Mahane Yehuda m'ha suposat un plaer superlatiu. La barreja de venedors i compradors és al·lucinant, i ens mostra la colla de cultures que composen la societat israeliana. Vaig gaudir del mercat en divendres, unes hores abans de la festa del Shabat, el dia de descans setmanal dels jueus que comença al capvespre del divendres i acaba al capvespre del dissabte.


Si aneu a Jerusalem aprofiteu per comprovar com els israelians compren al seu mercat per preparar el Shabat ; no oblidareu fàcilment l'experiència. Originalment el mercat era a l'aire lliure, ara està parcialment cobert. A les 250 parades podeu trobar de tot: fruita, verdures fresques, fruits secs, productes de pastisseria, formatges, peix, llavors, espècies, vins, licors, roba, calçat, articles de la llar, flors, dolços, ous, ...


La gent de Jerusalem l'anomena Shuk o Machne. Els shequels , la moneda israeliana, canvien de mans a gran velocitat. És la gran festa del comprar i vendre. A més a més de les paradetes, trobareu una colla de bars i restaurants on degustar la magnífica cuina de la mítica Jerusalem. No deixeu de tastar els sucs naturals, el de magrana és sublim . L'hummus i el falafel ens descobreixen les genialitats culinàries que fan amb els cigrons.


Alguns dels racons de Mahane Yeuda ens regalen imatges com la següent en la que una colla d'homes juguen al backgammon


En aquest joc dos jugadors es trenquen la closca per treure les quinze fitxes del company, del tauler de joc abans que ell ho faci amb les seves quinze. Es considera un dels jocs més antics del món i els historiadors afirmen que ja existien jocs similars fa 5.000 anys. Cal ser un molt bon estrateg si vols guanyar...


El mercat es remunta a l'època otomana. Els pagesos locals portaven els seus productes per vendre i  , a poc a poc, aquest espai es transformà en mercat organitzat. Els governants otomans no es van preocupar de fer-hi cap infraestructura i els camperols i els àrabs instal·lats al Shuk  van fer les seves botigues i magatzems.


El període del mandat britànic ( 1.917 - 1.948 ), va suposar un canvi significatiu en l'aspecte del mercat. El primer governador de Jerusalem, Sir Ronald Storrs, va encarregar a Charles Robert Ashbee un disseny pel mercat que incloïa les infraestructures bàsiques: clavegueram, recollida de brossa, aigua corrent, il·luminació. Malgrat els esforços el projecte no es va poder concloure.  


L'any 1.930 els comerciants es van unir i ajudats pel comitè de la ciutat van comprar un terreny situat al sur de St. HaAgas on establiren el nou mercat. Amb els anys el mercat ha anat creixent i actualment trobem perfectament barrejats el passat i la moda d'avantguarda.


L'espectacle que ens regala el mercat de Mahane Yehuda és fascinant. Els noms dels carrerons del mercat "parlen " dels productes que s'hi venen: HaTut maduixes, HaShazif prunes, HaEgoz anous, HaEshkol raïm, HaAfarsek préssec, HaArmonim castanyes,...


Procureu visitar-lo en dijous o divendres per veure als jerosolimitans ( gentilici dels habitants de Jerusalem ) molt enfeinats comprant per la festa del Shabat. No ho dubteu, la visita al mercat de Mahane Yehuda, al Jerusalem oest, us farà sentir mil i una sensacions.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada