dimecres, 16 d’abril del 2014

La estación fantasma ( i 2 ).

A l'entrada anterior dedicada a la misteriosa estació de metro madrilenya, vam començar la visita virtual a la rehabilitada i restaurada estación de Chamberí. Gràcies al projecte dels arquitectes Pau Soler i Miguel Rodríguez, la malmesa estación fantasma, és actualment un espai d'interpretació històrica del metro. Recordeu que estàvem baixant les escates per arribar a l'andana i us explicava que els enamorats de la publicitat enrajolada, tindríeu una gran sorpresa...
El dia de Nadal del 2.009, a l'entrada Rajoles plenes d'oficis, donàvem u cop d'ull a l'exposició de l'Arxiu Històric de Lleida, en la que s'explicava com es feien artesanalment les rajoles de ceràmica catalana dels segles XVII i XVIII exposades.
Però tornem a Madrid i , ara que ja estem a l'andana, obriu molt bé els ulls.


El pintor, decorador, ceramista i restaurador Enrique Guijo , al seu taller situat a  la Calle Mayor 80 ( actualment 74), va fer molts anuncis per botigues i pel metro. Gairebé tots han desaparegut, però a Chamberí podem veure alguns dels seus magnífics anuncis de rajola.


Queda molt clar que la Lámpara Philips és la mejor del mudo i de Fabricación Holandesa. També és seu l'anunci de les famoses aigües Aguas Minerales Naturales de Carabaña. Depurativas, antibiliosa antiherpeticas. De venta y consumo en todo el mundo. De Viuda é Hijos de R.J. Chavarri 8 ( Madrid).


De González-Hermanos tenim els anuncis de El Trust Joyero. Internacional. Madrid-París-San Sebastian, i de la coneguda casa de productes de bellesa, colònies i sabons Gal, fundada l'any 1.898 per l'empresari basc Salvador Echeandía Gal. La joieria El Trust estava especialitzada en la venda de rellotges suïssos, cristalleria de Bohemia i joies de París. A la dècada dels 50 del segle passat era una de les empreses més importants del seu ram.


Envoltats de rajoles, quedem fascinats per la feinada dels publicistes i artesans de fa una colla d'anys. Seguim el cartell, dels pocs no ceràmics, que ens indica la sortida a la Plaza de Chamberí.


El projecte Anden 0 ens permet submergir-nos en la història del metropolitano madrileny. Si passegeu per Madrid i voleu tornar per una estona als anys seixanta del segle passat, visiteu la estación de Chamberí.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada