diumenge, 20 d’abril del 2014

Les merceries minvants.

El petit comerç agonitza i , quan els botiguers de tota la vida es jubilen, gairebé ningú segueix el negoci. Per això els locals s'omplen de franquícies i als carrers de moltes ciutats trobem les mateixes botigues. Un dels comerços que minva lentament són les merceries.Abans era fàcil trobar-ne en molts carrers, ara ja costa molt.


A la nostra estimada Lleida en queden poques, pots passejar per l'eix comercial sense trobar-ne gairebé cap...Però encara en tenim algunes d'una certa entitat. Al carrer de la Unió nº 5 trobem Brodats i Merceria, i a Pi i Margall nº 37 la coneguda Fanni Merceria i Llenceria, fundada l'any 1.960. Entrarem virtualment a Brodats i Merceria per descobrir que hi venen...


Molts nens i joves no sap que és una merceria. El diccionari us descobrirà que parlem de la botiga del mercer. A terres lleidatanes, concretament a Esterri, la paraula merceria també fa referència a la terra que es deixa per sembra-hi llegums i patates. Però tornem a la primera accepció que ens explica el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans per recordar que la merceria és la botiga del mercer. Però, qui és el mercer?


El diccionari català-valencià-balear ens diu que el mercer és el venedor de cintes, botons, agulles i altres menuderies de la indumentària. Si us cal canviar una cremallera, buscar un color concret de fil de cosir, triar llanes per fer la vostra bufanda, agulles, ganxets,... cal anar a una merceria.


Fotografiar aquesta colla d'objectes és molt divertit i en molts espais de les merceries descobrim tota mena de materials i colors que omplen de llum els prestatges i expositors.


Cal ser gairebé un detectiu per trobar els objectes que demana el client. Les etiquetes de les cremalleres de la casa Cose, per exemple, són l'article 9.660, indiquen també la mida i el color amb un nombre. Un d'aquests codis secrets pot ser: Cose. Art: 9.660 Tño: 35 Color: 512.


Els mostraris del fil de cosir Gütermann, casa alemanya fundada fa 150 anys,  són espectaculars, riu-te'n de l'arc de Sant Martí ! Tots els rodets de fil porten un número per indicar el color i als extrems ens explica la mida i la composició.


Al fons de la merceria trobareu un espectacle visual impressionant. Centenars de botons esperen ser els escollits i en alguns prestatges encara es poden veure uns estranys artefactes de fusta ( bastidors ) per brodar manualment. Brodar consisteix en fer dibuixos cosint  fils de colors sobre una peça de roba. 


La botiga del mercer, tot un mon per descobrir.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada