dimecres, 9 d’abril del 2014

Suposició reial.

Al nord del centre de Madrid tenim el barri de Chamberí , un dels més tradicionals de la ciutat. Al Paseo General Martínez Campos nº 37 trobem una de les joies poc conegudes de la Villa y Corte, el Museo Sorolla, antiga residència del pintor i artista gràfic valencià Joaquim Sorolla Bastida ( 1.863 - 1.923 ). La seva obra ha estat catalogada com impressionista, però seria més correcte definir-lo com luminista. El luminisme s'associa a l'últim impressionisme de finals dels segle XIX començament del XX, i prestava atenció especial als efectes de la llum.


L'antiga residència madrilenya del pintor, construïda  entre 1.910 i 1.911, està envoltada per un magnífic jardí i al seu interior podem gaudir de la col·lecció més completa de les seves pintures. Sorolla treballava en tres estudis encadenats amb accés directe al jardí.


Sorolla pintant al seu jardí de Chamberí. Font fotografia: web Museo Sorolla

A més a més de la zona de treball, la casa tenia a la primera planta un ampli saló, un menjador i una petita sala. A la segona planta quatre dormitoris, un pel matrimoni i un per cada fill.


La vídua, Clotilde García del Castillo, l'any 1.925 va donar a l'Estat Espanyol tots els seus bens per tal de fundar un museu en memòria del pintor. L'onze de juny del 1.932 s'inaugurà el museu, que des de 1.973 és estatal i depèn del Ministerio de Educación, Cultuta y Deporte.

  
La col·lecció està formada per pintura, escultura i ceràmica, destacant però, les seves pintures i dibuixos. Recordeu que Sorolla pertanyia al luminisme i per això la llum sempre va ser fonamental pel pintor valencià. Sembla que el rei Alfonso XIII  ho tenia  molt clar... Si visiteu el museu segur que xalareu amb els seus quadres; però si us fixeu amb els detalls de la casa descobrireu una fotografia del rei a cavall dedicada a l'il·lustre pintor...

 Alfonso XIII
A D Joaquin Sorolla suponiendo le guste el contraste de luz



Si voleu visitar virtualment el museu, la web del Museo permet passejar-hi per tots els racons. Si cliqueu la primera icona de l'esquerra s'obrirà el plànol de la casa i podreu triar els espais a visitar.
Preparats? Cliqueu aquí, i posteriorment a Acceso a la visita virtual 
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada