dijous, 16 de maig del 2019

Aqua a l'Arxiu Capitular ( 5 ).

Deixem les quatre primeres taules de l'exposició Aqua per anar a les dues del fons de la sala. A la taula cinquena, la de l'esquerra, hi havia els dibuixos sobre paper amb tinta i aquarel·la a color de la peixera d'Alfés; i a la seva dreta un llibre manuscrit amb el registre de batejos de la Seu Vella fets fa més de mig mil·lenni...


L'exposició acabava a la sisena taula que tenia dos protagonistes. A l'esquerra l'impressionant Sacramentari, Ritual i Pontifical de Roda ( ca 1.000 - 1.018 ), i a la dreta el Liber Chronicarum, al que dedicaré l'última entrada dedicada a l'exposició.
Comencem amb el "Plan y contrata de la Peixera de Alfes en lo any 1.619", un document de 345 X 490 mil·límetres.


Una peixera és una petita resclosa construïda en un riu per embassar aigua i canalitzar-la a una sèquia. A la p fotografia següent de detall podeu veure la peixera del document anterior.


Aquesta peixera es va reedificar l'any 1.819. El proper document mostra la primera opció del pla i el perfil de l'obra de reedificació. Document en paper, tinta i aquarel·la a color de 260 X 365 mil·límetres.


També dels llibres de comptes del Capítol és el proper document: Perfil i "nota de la obra que se ha de fer o construir en la peixera d'Alfes a expensas del Muy Iltre Cabildo de la ciutat de Lleyda..."


El pla i perfil d'obra de reedificació de la dita peixera també tenia una segona opció que podeu veure a la fotografia següent.


Deixem la peixera d'Alfés per centrar-nos en el llibre de la dreta, un document que, he de confessar-vos, em va emocionar...


La cartel·la ens explica que estem observant els registres de batejos de la Seu Vella des del 12 de novembre de 1.446 al 22 de maig del 1.469. Setanta-un folis manuscrits ( 295 X 120 X 19  mil·límetres ) enquadernats en pergamí, amb quatre cintes de badana per lligar,i amb reforços de pell cosits al llom.


Hi consten el nom del batejat/ada, pare, mare, avis, padrins..., i també en alguna ocasió l'ofici dels familiars del batejat/ada. Estem mirant un llibre on apareixen els noms de centenars de lleidatans que fa més de cinc-cents anys foren batejats a la nostra estimada i molt maltractada històricament catedral vella de Lleida.
Deixem la cinquena taula per fixar-nos en el primer llibre de la sisena i última taula de l'exposició. Parlo del Sacramentari, Ritual i Pontifical de Roda datat aproximadament ( ca ) entre l'any 1.000 i el 1.018.


El magnífic còdex format per 12 + 209 folis manuscrits, pergamí, escrit el llengua llatina i lletra carolina és un conjunt d'ordos per l'administració de sagraments i altres rituals litúrgics.  Conté una col·lecció de benediccions episcopals destinades a la missa.


Els documents exposats a Aqua tenien en comú que tots feien referència a l'aigua. Les cartel·les que acompanyaven al còdex explicaven aquesta relació amb el líquid element.


A la fotografia anterior es poden veure dos fragments del còdex. Un és del foli 52v on hi ha l'exorcisme de la sal i l'aigua que és fa en nom de Déu viu, veritable i Sant, demanant que el lloc on es vessin aquesta aigua sigui lliure de tot enemic i de tota putrefacció.
L'altre fragment, foli 53r, correspon a l'exorcisme de l'aigua que es fa en nom de Déu Pare i de nostre Senyor Jesucrist, per separar els esperits immunds i Satanàs de l'aigua, eradicar els enemics, etc...


Per acabar, a la fotografia anterior, teniu el fragment dels folis 105v - 106r on s'expliquen els ritus del bateig per immersió. Es fan tres, amb invocació de la Santíssima Trinitat.
Deixo per a l'última entrada dedicada a l'exposició Aqua de l'Arxiu Capitular de Lleida les explicacions del Liber Chronicarum.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada