diumenge, 12 de maig del 2019

Lo pergamí ratolí...

Al blog hem passat bones estones consultant documents manuscrits i impresos a l'Arxiu Capitular de Lleida, relacionats amb la gestió del Capítol lleidatà des del segle X fins a l'actualitat. La gentilesa de les arxiveres i la seva disposició per orientar-nos en la nostra recerca, transforma l'estada a l'arxiu en un petit plaer.
Coincidint amb l'exposició Aqua ( mostra de documents relacionats amb l'aigua) que organitzà per celebrar el Dia Internacional dels Arxius, en una de les sales es mostraven el resultat de diferents restauracions de documentació que molt amablement em van explicar.


Em sorprengué una carpeta on hi havia una colla de fragments de pergamí. Al preguntar a les arxiveres van dir-me que tenia davant meu "Lo pergamí ratolí" ...


Font fotografia: Arxiu Capitular de Lleida.

A l'arxiu conserven alguns pergamins en mal estat de conservació. Es el cas de lo pergamí ratolí que podeu veure en la fotografia anterior com estava abans de restaurar-lo. La prioritat de les arxiveres implica que gairebé mai aquest tipus de document es restauri perquè÷e suposa una inversió important de temps i diners. La conservadora i restauradora Núria Vila Lafita fa algunes feines per l-Arxiu Capitular. La seva empresa Grafia està especialitzada en conservació preventiva i restauració. Ella es va oferir voluntàriament a investigar que hi havia en aquell manyoc de fragments de pergamí... 


Fa una anys la Núria tenia amb el Jesús Sauret i Vidal el taller de conservació i restauració Documenta, que vàrem descobrir al blog en una sèrie de quatre entrades titulades "El misteri del carrer Humbert Torres".


El manyoc amb fragments de pergamí tenia un gran bony i fent broma la gent de l'arxiu va especular que potser hi trobarien un ratolí momificat que s'havia quedat atrapat en la lectura. Per això el van batejar amb el nom de lo pergamí ratolí.


La feina dels restauradors regala petites sorpreses. Quan la Núria Vila restaurà el llibre de les Constitucions i Estatuts de l'Estudi General de Lleida, un dels llibres més emblemàtics de la ciutat de l'any 1.300, descobrí al desmuntar el llibre les restes d'algunes petites aranyes com la que podeu veure a la propera fotografia...


Font fotografia: imatge del vídeo de l'Arxiu Capitular "Restauració del llibre de les Constitucions i Estatuts de l'Estudi General de Lleida".

En el vídeo "Restauració del llibre de les Constitucions i Estatuts de l'Estudi General de Lleida" podeu escoltar les explicacions de la Núria i comprendre la feinada que suposa la feina de restaurador d'antics documents.

                 
En el procés de restauració no va aparèixer cap ratolí, però si una colla de fragments de diferents documents escrits en pergamí i en paper.


Font fotografia: Arxiu Capitular de Lleida.

Alguns dels fragments estaven gairebé sencers, però altres són peces d'un trencaclosques que no s'ha pogut completar perquè caldria molt temps i, a més amés, no hi ha cap informació prèvia que ajudi a desxifrar quins documents formaven el manyoc documental batejat com lo pergamí ratolí.


Font fotografia: Arxiu Capitular de Lleida.

Les arxiveres del Capitular no poden dedicar temps a recompondre els molts fragments trobats. El que inicialment ha fet la Núria Vila Lafita és conservar-los i documentar-los.


No sabem quin valor històric tenen els documents que formaven lo pergamí ratolí, per heu de saber que alguns fragments són del segle XIII...
Gràcies Ana, Rosana i Núria per la vostra feina pacient.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada