dimarts, 21 de maig del 2019

Botigues amb restes arqueològiques ( 7 ).

Continuem passejant pel carrer Major fins trobar el carrer Cavallers pel que pujarem uns metres fins arribar al número dos que acull la joieria Margarida Aldabó. Entrem en un petit espai que en el seu moment històric formava part del barri mossàrab de Lleida.


Ens acompanyaran restes arqueològiques de la Leyda de l'època medieval-feudal i de la Lleida de l'època moderna. Parlem dels segles XIV-XVI.


L'arcada i els murs de les fotografies anteriors són dels segles XIV-XV. A la propera fotografia de detall podeu apreciar millor la columna de la dreta de la fotografia anterior.


A tocar d'aquest mur, amb la part inferior de maó i la superior de carreus de pedra, trobem unes escales que ens permeten descobrir un celler amb murs de carreus de pedra i volta de maó. Aquest espai soterrani data del segle XVII.


Totes les restes que conserva aquesta joieria estan integrades amb molta elegància al petit establiment comercial del carrer Cavallers.


Quan passejant pel cor de Lleida us atureu davant de l'aparador de la joieria no podeu sospitar el tresor que hi ha al seu interior, a més a més de les joies...


Aquest espai que en el seu moment fou un celler avui serveix de magatzem, però un magatzem que ens recorda les construccions de la Lleida de l'època moderna.


Deixem la petita joieria i tornem al carrer Major on al número quaranta-set hi ha la botiga de moda Zara. També hi podem accedir per l'avinguda de Blondel número cinquanta-quatre. Si entreu per Blondel veureu aviat en una gran urna de vidre un petit fragment de la muralla andalusina i cristiana.


Envoltat de roba, aquest petit fragment datat als segles X - XII, ens parla de Medina Larida. Tot un luxe perquè mentre compreu esteu acompanyats del record de l'època medieval.
Però les restes més impressionants no estan a la vista dels clients. Molt gentilment em van autoritzar a entrar i fotografiar la zona privada dedicada  del magatzem...


Aquí no hi ha urna de vidre i els carreus estan a tocar. És difícil contenir-se i no estirar el braç per acaronar els carreus que van col·locar els lleidatans fa un mil·lenni...


Estem observant una paret de seixanta centímetres d'amplada que va paral·lela al carrer Major i, que abans de la gran transformació feta pel Marquès de Blondel, era el límit de les cases a tocar del riu. La construcció de la Banqueta al segle XVIII protegí la ciutat de les crescudes del Segre.


No estem davant d'una muralla entesa com estructura de defensa sinó d'una estructura de protecció per les cases quan hi havia riuades.


Al segle XIII en aquest espai s'hi va construir una gran edificació que tenia un pati central. Gràcies a la humitat que durant segles aportava la proximitat del riu Segre els arqueòlegs tingueren una sorpresa...


En les terres que omplien un dels espais del pati central recobert de lloses aparegueren moltes soles de sabata. El cuir va conservar-se per l'acció d'aquesta humitat. Poca broma, parlem de sabates de l'època medieval !


Gairebé davant del Zara, per la sortida del carrer Major, trobem al número setanta-quatre, la botiga de roba i complements de dona ITM ( Intimate ). En aquest estretíssim establiment ens esperen les restes dels segles XIV al XVIII, encara que els arqueòlegs afirmen que poden ser anteriors.


Podreu contemplar-hi restes de murs de pedra amb els seus grans carreus com el que podeu veure a la fotografia anterior. Ja us he explicat que la botiga és molt estreta i per arribar als emprovadors que hi ha al fons encara ho és més perquè trobem una edificació de base quadrangular en forma de torre. La podeu veure a les fotografies anterior i següent.


Als murs, a més a més dels carreus de pedra, també hi ha fragments de maó com podeu constatar a la propera fotografia de detall.


Al mateix carrer, al número vuitanta-sis, aquesta mateixa empresa va obrir l'any passat la botiga ITM Premium que també acull restes arqueològiques visitables a les que donarem un cop d'ull en una propera entrada.
Deixem ITM per continuar pel carrer Major fins al número cinquanta-tres on ens està esperant la botiga Merkal Calçats.


En aquesta sabateria té un protagonisme absolut el magnífic arc gòtic dels segles XIV - XV que hi ha darrere de la caixa i que podeu admirar a la fotografia anterior.
Abans de continuar el nostre periple pel carrer Major anirem a l'avinguda de Blondel  pel carrer alcalde Mestre per contemplar les sorprenents restes arqueològiques que s'amaguen en aquesta avinguda lleidatana.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada