divendres, 3 de maig del 2019

Tornar al Bellas Artes...

Els seguidors del blog sabeu que estic enamorat del País Basc, al que he dedicat ja una seixantena d'entrades. A la del 21 d'agost del 2.010, titulada "Dissabtes poesia basca ( 3 )" , us convidava a entrar al Museo de Bellas Artes de Bilbo. Passejar pel centenari Parque de Doña Casilda, amb 85.000 metres quadrats de tranquil·litat, és imprescindible en la vostra visita a la capital de Bizkaia. El parc, d'estil romàntic, és una obra iniciada l'any 1.907 per l'arquitecte Ricardo Bastida i l'enginyer Juan de Eguiraun.


El motiu per entrar al Bellas Artes fou ensenyar-vos el quadre d'Aurelio Arteta Errasti "En la romeria 1", peça fonamental del vídeo de Seix Barral que promocionava la genial novel·la poètica de Kirmen Uribe "Bilbao - New York - Bilbao " que us vaig recomanar al març del 2.010. Si el voleu recordar cliqueu al primer enllaç de l'entrada d'avui.


Al juny del 2.008 a l'entrada "Dissabtes poesia... basca", us parlava per primera vegada del poeta imprescindible ( Ondarroa, Bizkaia 1.970 )  Kirmen Uribe i del seu poemari, editat per la Colección Visor de Poesía nº 548, "Mientras tanto dame la mano".


Avui tornem al Bellas Artes de la mà, altra vegada, de Kirmen Uribe per donar un cop d'ull a l'exposició ABC El Alfabeto del Museo de Bilbao, patrocinada pel BBK i amb el comissariat literari del poeta d'Ondarroa.


La proposta, que ocupa tot l'edifici antic del museu, és sorprenent. Les seves sales, de la una a la trenta-una,  s'han transformat en un impressionant alfabet...


És, evidentment, una forma diferent d'exposar part de la col·lecció del Bellas Artes. A les sales no s'agrupen les obres per escoles o autors sinó per la seva relació amb paraules. Un alfabet amb vint-i-set lletres, el dígraf LL de l'alfabet castellà i els dígrafs de l'alfabet euskera TS, TX, i TZ.


El Bellas Artes és un museu que ha visitat moltes vegades Kirmen Uribe des de que era un nen petit, per això en coneix perfectament tots els espais. En cadascuna de les trenta-una sales el poeta ha buscat la paraula en euskera, castellà, anglès o francès que agrupa les obres d'art que en fan referència.


Només faré una petita pinzellada de les sales amb la lletra F ( Adiskidetasuna-Amistad-Friendsship-Amitié ) i la lletra T ( Lur-Tierra-Earth-Terre ). Per muntar les sales han col·laborat els artistes Ana Isabel Román i Eduardo López.


Escriu Kirmen Uribe a la guia de mà de l'exposició: "Quizá no exista mejor forma de relación que la amistat. O puede que sí. Cuando tu pareja es también tu amiga. Una amiga de hace mucho tiempo, tu confidente. En euskera disponemos de otra palabra para designar la pareja: elkar-lagunak ( mutuos amigos )".


L'oli sobre llenç del 1.957, de 130,5 X 166,3 centímetres, és del pintor de Bermeo José Mari de Ucelay Uriarte ( 1.903 - 1.979 ). Quan esclatà la Guerra Civil, el Govern Basc el nomenà Director General de Belles Arts i s'encarregà de protegir, entre altres tresors artístics, les col·leccions del Museu de Bilbao. "Conversation piece, just leisure o Hemingway y Duñabeitia" és el quadre de la sala dedicada a la amistat que he triat per compartir amb vosaltres.


Anem ara a la primera planta del museu, concretament a la sala protagonitzada per la lletra T i tornem a llegir el text inicial de la guia de mà: "En esta sala hemos recopilado la obra de pintores y escultures que han reparado en la tierra a flor de suelo, la tierra azotada por el viento, la tierra labrada".


D'aquesta sala us mostro "Des potirons ( Calabazas )" obra que Miquel Barceló Artigues pintà l'any 1.998 al seu estudi de París. El gran quadre ( 200 X 300 centímetres ) és una densa barreja de pintura i pasta de paper que us deixarà bocabadats.


Si aneu a la capital de Bizkaia guardeu part del vostre temps per visitar el Bellas Artes i ajudeu-los a bufar les cent deu espelmes del seu aniversari.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada