diumenge, 5 de maig del 2019

Botigues amb restes arqueològiques ( 6 ).

Deixem l'avinguda de Francesc Macià per tornar a l'Eix Comercial. A tocar de la plaça de la Paeria, al carrer Major número u, l'aparador de la petita joieria Gorné és el nostre proper objectiu. Entre les imatges que es reflecteixen al vidre de l'aparador, a l'esquerra podeu veure la façana de l'Ajuntament i els padrins asseguts al banc del "Si no fos"...


El mur de pedra que veieu darrere de les joies exposades a l'aparador probablement formava part de la façana d'un edifici medieval del segle XIV.


Quan entreu a la botiga de bosses i articles de viatge Franquesa - al carrer Major número set -  podreu veure una mica amagats pel plafó publicitari  les restes d'un mur de l'antic edifici.


La casualitat fa que els antics carreus flanquegin el modern sistema dels arcs antifurts que detecten les etiquetes antirobatori no retirades pel botiguer i avisin que algun espavilat vol marxar sense pagar.


Però el tresor està amagat a la banda de l'avinguda de Blondel. Abans aquesta botiga tenia dues plantes però actualment només ocupa la superior que dóna al carrer Major. Si anem a Bloldel, al que eren els baixos de Franquesa, avui hi ha la botiga Lux Son Llits exclusius.


Aquestes grans arcades servien per salvar el desnivell entre els carrers principals de la Lleida medieval i l'antic curs del riu Segre.


Estructures arquitectòniques medievals similars, de dues plantes amb arcades i voltes per superar el desnivell dels carrers de la nostra ciutat aturonada,  les hem vist en altres entrades dedicades als racons de Lleida.


La bona conservació de les restes arqueològiques que ens parlen de la Lleida medieval dels segles XIII - XIV ens deixa molt clar l'estima dels botiguers per la ciutat.


Tornem al carrer Major, concretament al número onze, que acollí durant molts anys i fins al 2.016 l'enyorada botiga de roba d'home i dona i complements Innovació. Jordi Baraldés era la quarta generació de la nissaga de botiguers que mantingué obert el seu negoci durant noranta-tres anys... 


Aquesta botiga de roba i complements, que fou una de les de més prestigi del carrer Major, té una estructura arquitectònica similar a la de Franquesa que hem vist abans. Tenia entrada pel carrer Major i per l'avinguda de Blondel. L'establiment actualment està ocupat per Muy mucho una franquícia dedicada als objectes de la llar, la decoració i els regals, que no utilitza els baixos on hi ha les restes arqueològiques...


Les estructures de volta medieval amb reconstruccions de l'època moderna són el petit tresor que es conserva en aquest espai que actualment no té vida comercial.


Els arcs medievals dels segles XIII - XIV i la volta de maó dels segles XVI - XVII acollien roba i complements de qualitat que vestí als lleidatans durant una colla d'anys.


Per acabar la passejada d'avui anem fins al número vint-i-dos on a l'establiment Ibericus podem gaudir del bon pernil a tocar d'un pany de paret medieval.


A la propera entrada dedicada a les restes arqueològiques que acullen molts establiments de l'Eix Comercial continuarem passejant pel carrer Major fins creuar-nos amb el carrer Cavalles on ens espera la joieria Margarida Aldabó. Tornarem al carrer Major on  us deixaran bocabadats les restes que es conserven a la botiga de moda Zara. Gairebé davant del Zara visitarem virtulament  la botiga Intimate. Acabarem a la sabateria Merkal.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada