divendres, 24 de maig del 2019

Els panteons de les Avellanes ( i 2 ).

A la primera entrada dedicada als panteons de la dinastia Urgell que des del segle XIV fins a inicis del segle XX estaven a l'església gòtica de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, vàrem donar un cop d'ull al doble sepulcre d'Àlvar I d'Urgell i la seva dona Cecília de Foix. Primer observant les antigues fotografies exposades al Museu de la Noguera que ens recorden quan encara els panteons estaven al monestir, abans de la venda l'any 1.906. Després el protagonisme era per les fotografies actuals dels espais on estaven els panteons per, finalment, veure els panteons a The Cloisters, una subseu del Metripolitan Museum of Art de New York. Continuem seguint la mateixa presentació de cada sepulcre, amb el d'Ermengol X


Aquestes antigues fotografies són de Juli Vintró i aparegueren publicades per Gaietà Barraquer a " Las casas de religiosos en Cataluña durente el primer tercio del siglo XX " l'any 1.906. Si el sepulcre d'Àlvar I i Cecília de Foix estava la fornícula esquerra de la nau central, el del seu fill Ermengol X ocupava la fornícula de la dreta. A la propera fotografia podeu veure a l'esquerra el sepulcre actual d'Ermengol X i a la capella de la dreta el del seu germà Àlvar de Cabrera.


Ja vaig comentar-vos a l'entrada anterior dedicada als panteons, que els intents del bisbe d'Urgell i de Francesc Macià per recuperar-los foren inútils, i després d'un temps a Paris van acabar als Estats Units d'Amèrica.


L'any 1.967, les restes dels Comtes d'Urgell que estaven a l'església de Vilanova de la Sal gràcies al majordom del convent Josep Utgé, foren retornades a l'església de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.


Font fotografia: web Metropolitan Museum of Art ( US ).

Recordeu que les fotografies de la web del The Cloisters són de domini públic i de bona resolució. Si visiteu la seva web, amb la rodeta del ratolí podreu observar molt bé els petits detalls de cada sepulcre.


Font fotografia: web Metropolitan Museum of Art ( US ).

És important recapitular que Josep Utgé, majordom del monestir, en un primer moment diposità les restes dels Comtes d'Urgell sota l'altar de l'església de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes després d'extreure-les dels panteons abans de la seva venda, per posteriorment enterrar-les més dignament a l'església del seu poble.


Font fotografia: web Metropolitan Museum of Art ( US ).

Per acabar donarem un cop d'ull al sepulcre d'Àlvar de Cabrera, germà d'Ermengol X. Comencem amb l'antiga fotografia de Juli Vintró, publicada l'any 1.906, que ens mostra al Museu de la Noguera de Balaguer.


A la primera capella que hi ha a la dreta de la nau central trobem el sepulcre d'Àlvar de Cabrera, a qui el  seu germà Ermengol X cedí el  Vescomtat d'Àger l'any 1.268. Aquell any Ermengol X heretà el Comtat d'Urgell que exercí fins a la seva mort l'any 1.314. 


Quan Ermengol X cedí el Vescomtat, el seu germà només tenia tretze anys. Àlvar va morir lluitant a la batalla de Sicília l'any 1.299 amb vint-i-quatre anys. El seu cos fou traslladat al monestir de les Avellanes.


Dins del sepulcre es trobà l'any 1.739 u pergamí cosit al llenç que cobria els ossos del vescomte d'Àger. Torno a la fotografia de començament del segle passat per mostrar-nos el text que hi havia escrit al mur de l'església.


Costa una mica veure-ho, però si us fixeu en la propera fotografia de detall encara s'intueixen - sota de la decoració floral de la dreta-  algunes lletres del text en llatí que hi havia pintat al mur. Als quatre panteons dels Comtes d'Urgell hi havia pintat al mur del darrere un text en llatí que començava amb HIC JACET, aquí està enterrat...


Els sepulcres de les Avellanes són personals. Als dinàstics es van enterrant en el mateix sepulcre els membres d'una família. Com podeu apreciar a la propera fotografia, Àlvar de Cabrera va vestit de militar. Els cadàvers s'enterraven vestits com les magnífiques figures jacents dels seus sepulcres.


Font fotografia: web Metropolitan Museum of Art ( US ).

A la propera fotografia de Sharon Mollerus, podeu apreciar els detalls de l'elegant uniforme militar del Vescomte d'Àger que va perdre la vida a la batalla de Sicília.


Font fotografia: Sharon Mollerus.Wikimedia Commons.

Els quatre sepulcres no formaven part de l'estructura de l'església per això els carreus del mur no estan alterats. Quan els van vendre no calgué arrencar-los, senzillament se'ls van endur...


                                          Font fotografia: web Metropolitan Museum of Art ( US ).

Als peus d'Àlvar de Cabrera hi ha un gos ajupit, símbol de fidelitat, que porta un collar amb cascavells. el Vescomte d'Àger porta unes magnífiques sabates brodades.
Mentre es fa la reproducció en pedra dels panteons gòtics a partir de la digitalització dels sepulcres, les restes dels Comtes d'Urgell esperen en senzilles arquetes...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada