dissabte, 5 de juny del 2021

Arxiu Gavín: Inventari d'Esglésies de Catalunya ( 6 ).

Als arxivadors de l'Inventari d'Esglésies de Catalunya, classificats per comarques i municipis, hi ha 217.000 fotografies d'esglésies, catedrals, ermites, santuaris, cartoixes, oratoris... de Catalunya, Franja de Ponent, Andorra i Catalunya Nord. Avui compararem les antigues fotografies de l'arxiu amb les actuals que acompanyen les quatre entrades titulades "Romànic andorrà" que vaig publicar el passat estiu.
Comencem a la parròquia d'Encamp, al nucli de població de Les Bons, en el que enfilada dalt d'un turó trobem l'església de Sant Romà, que fou consagrada el 23 de gener de 1.164. 
Poques diferències trobareu entre la propera fotografia del 1.960 i la següent feta gairebé seixanta anys després. El porxo que veieu davant s'afegí l'any 1.589.



Les dues imatges que podeu observar a la propera fotografia del 1.980 són del presbiteri. Al fragment interior de la volta hi ha la pintura mural del Crist en Majestat, però l'absis està enguixat. A la fotografia actual podeu veure la còpia de les pintures murals originals, del segle XII, que es conserven al Museu Nacional de Catalunya ( MNAC ).



Deixem Les Bons, marxem de la parròquia d'Encamp per anar a la d'Escaldes-Engordany. A l'arxivador guaitarem les antigues fotografies de Sant Miquel d'Engolasters. Les cinc primeres estan acompanyades del text mecanografiat: "Les Escaldes-Engordany. Engolasters. Església de Sant Miquel - any  ?- 1.919 / 1.950 / 1.960 / 1.961".


La fotografia de detall és de la postal, sense data, en la que podem llegir: " 14 República d'Andorra. Ermita de S.Miquel d'Engolasters. Ermitage de S. Michael d'Engolasters". A la fotografia , de V. Claverol,  podeu veure que moltes de les finestres geminades ( de dues obertures, separades per una columna central anomenada mainell ), emmarcades en un fris de tres arcs cecs; estan tapiades.


La fotografia de detall següent, del 1.910, i la propera del mateix indret estan separades per cent deu anys. Compareu el campanar adossat al mur nord, de disset metres i mig d'alçària, de les dues.



Torna el campanar de Sant Miquel d'Engolasters a ser el protagonista de les dues properes fotografies. La primera de 1.960 i l'altra, feta també al mateix indret, gairebé seixanta anys després.



Del 1.980 són les dues imatges de la fotografia següent. Com podeu veure els murs estan enguixats. A l'altra fotografia, feta quaranta anys després, podeu observar la reproducció de les pintures murals originals que es conserven al MNAC.



Deixem la parròquia d'Escaldes-Engordany per anar a la d'Andorra la Vella, concretament a l'església romànica de Santa Coloma, construïda en un moment indeterminat entre els segles VIII i IX. Les cinc primeres fotografies estan acompanyades del text, en màquina d'escriure: "Andorra la Vella. Santa Coloma  E.S. de Santa Coloma - any ? - 1.960 / 1.960 / 1.960 / 1.963".


A la propera fotografia del 1.900 podeu veure el campanar ( a la dreta ) i el porxo construït en algun moment indeterminat dels segles XVI o XVII. Compareu-la amb la següent - del mateix indret- feta cent vint anys després.



A les dues properes fotografies dedicades al campanar de planta circular, amb finestres geminades als quatre vents, construït al segle XII les separen cinquanta-cinc anys.



Del 1.980 és la fotografia del presbiteri en la que podeu veure algun fragment de les pintures murals que el controvertit antiquari Josep Badolet comprà per 15.000 pessetes. Després d'una agitadíssima història, les pintures murals han tornat a l'Espai Columba, a pocs metres de l'església de Santa Coloma. Actualment, gràcies al vídeo mapping podem imaginar com era l'església...



Marxem de la parròquia d'Andorra la Vella per anar a la d'Ordino, on ens espera Sant Martí de la Cortinada, una església romànica construïda al segle XII i modificada els segles XVI i XVII. Les cinc primeres imatges estan acompanyades del text fet amb la màquina d'escriure: " Ordino. La Cortinada. E.S. de Sant Martí  - any  - 1.960 / 1.960 / 1.963 / 1.963 ".


Entre les dues properes fotografies hi ha, aparentment, poques diferències. La primera és de 1.963 i la següent està feta cinquanta-set anys més tard.



Si ens fixem amb l'absis, transformat en capella lateral després de canviar l'orientació de la nau i reconstruït al segle XX, el podeu observar al 1.980 i actualment.



A les fotografies següents ( del 1.980 i actual ) podeu veure l'altar major resultant del canvi d'orientació de la nau a l'època barroca. El retaule de fusta policromada està dedicat a Sant Martí.



Torno l'arxivador al Josep Sansalvador i li demano una estoneta per descansar perquè ja hem consultat molts arxivadors i em cal estirar les cames.


Quin millor lloc que el claustre del Monestir de les Avellanes, a tocar de l'Arxiu Gavín. Gaudeixo una estona del silenci i la llum del claustre romànic abans de tornar a l'arxiu per submergir-me, altra vegada, en l'espectacular Inventari d'Esglésies de Catalunya.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada