diumenge, 13 de juny del 2021

L'orgue de la catedral de Solsona.

En la colla de passejades virtuals dedicades a Solsona li hem donat moltes vegades un cop d'ull a la catedral de Santa Maria. Sempre és una bona idea observar-la atentament perquè és un plaer mirar i admirar construccions dels segles, XII, XIII, XIV, XVII, XVIII i XX ( romàniques, gòtiques, barroques, neoclàssiques i modernistes ), poca broma.


Avui hi entrarem perquè vull explicar-vos el projecte de restauració del seu orgue. La catedral té dues portalades, una situada a la plaça de la Catedral i l'altra a la plaça del Palau Episcopal. A la plaça de la Catedral hi havia una gran portalada romànica, però al segle XVIII, seguint les instruccions de Rafel Lasala i Loceda -que fou bisbe de Solsona entre 1.733 i 1.792- es construí l'any 1.780 el cancell neoclàssic que podeu veure a la propera fotografia.


De l'antiga portalada romànica es conserven, a tocar del cancell,  un petit fragment de cornisa amb tres mènsules esculpides, les figures un àngel amb nimbe ( cercle lluminós -darrere del cap- amb el que es representaven els personatges sagrats) amb un monstre amb cua de rèptil als seus peus ( Sant Miquel ? ), i un fragment de cornisa amb decoració vegetal. Ho podeu apreciar a la fotografia següent. També és romànica la cornisa suportada per mènsules que ressegueix la teulada.


L'element més destacable del cancell és el timpà, de pedra sense policromia, amb un relleu que representa l'èxtasi de Sant Agustí.



A la plaça del Palau Episcopal hi ha la façana barroca de l'Assumpció, del 1.768. A la  portalada, flanquejada per dues grans columnes, destaca el gran monograma  de Maria, amb les lletres M i A que hi ha damunt mateix de la porta. 


Sobre el monograma trobem la fornícula amb la imatge de l'Assumpció de Maria. Damunt de la portalada barroca, coronant la façana, hi ha un  rellotge de sol amb el relleu d'un Sol, símbol de la ciutat. Claudi Casals, mestre de cases barceloní, va fer l'absis gòtic perllongà la nau per ponent. Construí la nova façana a la que s'afegí, l'any 1.768, la portalada barroca.


Tornem a la plaça de la Catedral i ens preparem per accedir-hi. Quan entrem trobem la portalada de Sant Agustí protegida pel cancell. A la dreta de la gran porta que ens convida a entrar a la catedral podem veure l'espai informatiu i per fer donatius que ajudaran en la restauració de l'orgue ( tubs, secrets, manxes, teclats i restitució de les parts en mal estat ).
Sobre el llum de paret, a petita escala, hi ha cinc tubs de l'orgue. D'esquerra a dreta us explico el color i l'aportació al projecte de restauració: gris ( tub petit, 60 € ), verd/gris ( tub mitjà, 150 € ), vermell ( tub gran, 300 € ), blau ( tub gegant, 500 € ) i groc ( tub façana, 1.000 € ). Els patrocinadors estan representats per un tub blanc que aquí no hi és.


Al plafó informatiu ens fa una pinzellada del projecte de restauració ( esquerra ), explicant les característiques de l'orgue i les seves disfuncions i impressions. Demana l'apadrinament dels tubs a empreses, entitats i particulars i explica que es calcula us cost de 671.762,85 € per restaurar-lo. Al centre, una graella ens mostra l'estat actual de les aportacions per apadrinar els diferents elements: Cadireta, Orgue Major, Eco, Pedal i Altres ( decoratius i ocellets ). A la dreta  un diagrama de barres indica els euros recollits dels 185.000 necessaris en la primera fase de la restauració. El  primer dia d'octubre del 2.019 és signà el contracte d'aquesta primera fase que s'havia de fer en sis mesos. El mateix dia un equip d'orgueners començà els treballs de la primera fase de la restauració.


Si visiteu la catedral agafeu un dels tríptics que hi ha al faristol on trobareu molt resumit el projecte de restauració i la pàgina web ( https://www.orguesolsona.com/ )  on podeu informar-vos més detalladament.


La fotografia anterior i la propera, dels tubs de l'Orgue Menor o Cadireta en la que podem llegir l'engrescador lema: Entre tots ho farem possible!, són del tríptic.


Entrant a la catedral per la portalada de Sant Agustí, davant nostre - una mica a la dreta - ens està esperant l'espectacular orgue de la catedral. És un dels grans orgues històrics de Catalunya i l'únic que queda per restaurar.


L'orgue fou construït l'any 1.853 per l'orguener més important d'aquell moment, Gaietà Viladerbó, que aprofità materials anteriors d'orgues barrocs fets per la família solsonina dels Bordons. Les peces més antigues, del segle XVI, són d'un orgue construït aproximadament al 1.570 per Josep Bordons.


L'última intervenció important és del 1.885, quan l'orguener italià Juan Florenzano s'encarregà de la romanització de l'orgue i li afegí el tercer tecla "Eco". L'orgue de la catedral té 46 registres i 3.165 tubs distribuïts en tres teclats manuals i un pedal.


A la dreta de la portalada situada sota l'orgue hi ha el parell de grans plafons informatius que veieu a la  fotografia anterior. Al de l'esquerra podem llegir el llistat de col·laboradors i al de la dreta el dels patrocinadors del projecte de restauració. Els dos plafons ens regalen magnífiques fotografies de l'orgue solsoní. Les properes fotografies de l'entrada d'avui són d'aquests plafons. A la propera, la filigrana que corona l'Orgue Menor o Cadireta.


Sobre la fotografia anterior un senzill text amb el títol Un orgue monumental et necessita ens explica la història de l'orgue i les disfuncions i imprecisions que pateix. A sota de la fotografia anterior podem observar la del teclat.


El projecte preveu que es desmuntin gairebé totes les peces, unes 30.000, portar-les al taller del mestre orguener de Collbató d'Albert Blancafort i Engelfried i amb l'ajut de quatre professionals del seu taller, restaurar-les. L'Albert és la quarta generació de la nissaga de mestres orgueners. El pedat de l'orgue compta amb dotze notes i amb la restauració, en la nova configuració podria arribar a les trenta. La millora serà molt evident.


Les feines dels orgueners per fer tot el projecte, que es calcula que duraran uns vint mesos,  també inclourà la restauració del moble ( caixa i tribuna ) que costarà 43.000,40 € dels 671.762,85 € en que està pressupostat el projecte.
Si coleu col·laborar, cliqueu en el proper enllaç, finançament, on podreu llegir com fer les aportacions i quins beneficis fiscals tindreu. Clicant a apadrina, podeu triar el tipus de tub que voleu apadrinar i fer el pagament.


El dia quatre d'agost del 2.019 l'organista Johannes Geffert va fer l'últim concert abans de la restauració interpretant obres de Samuel Wesley,  Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Teleman i Georg Friedrich Händel.


El projecte es va presentar al Teatre Comarcal de Solsona el dia 19 d'octubre del 2.019. A més a més de les aportacions de col·laboradors i patrocinadors es confia en una subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional ( FEDER ).
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada