dissabte, 19 de juny del 2021

Tornem al barri dels adobers ( 3 ).

El passat mes d'abril, a les entrades "Tornem al barri dels adobers ( 1 )" i "Tornem al barri dels adobers ( 2 )", vàrem recordar la visita a l'adoberia de la Rambla de Ferran número nou i descobrírem de la mà de l'arqueòloga de la Diputació de Lleida Maria Pilar Vázques Falip l'adoberia que hi ha als baixos del nou edifici d'usos administratius annex a la Diputació de Lleida.
Avui, gràcies a la gentilesa del servei d'arqueologia de l'Ajuntament de Lleida, us convido a mirar i admirar una de les adoberies que hi ha al soterrani de l'edifici de l'antiga Audiència.


A la fotografia anterior podeu veure la façana del carrer de l'Audiència i una petita part de la del carrer Blanquers de l'antic Palau de Justícia; un edifici d'estil historicista de base clàssica que va fer Regiones Devastadas entre 1.944 i 1.949.
A la fotografia següent, del carrer Blanquers, gairebé arran de terra podeu veure una sèrie de petites finestres rectangulars que donen llum al soterrani. Un soterrani ple d'adoberies...


L'arqueòleg de l'Ajuntament de Lleida Xavier Payà Mercé ens convida a entrar a l'edifici que ja fa molt temps que està en obres per transformar-lo en el nou Museu Morera. Poseu-vos el casc que entrem...
 
 
El projecte arquitectònic conserva les façanes i el petit claustre central de l'edifici, fet que complica les obres i determina el plantejament museístic.
Després d'entrar anem a l'obertura que veieu a la dreta de la propera fotografia, per la que podrem entrar a l'espai del soterrani on hi ha les adoberies medievals. L'obertura amb l'arc de mig punt és la que dóna al claustre que podeu veure a la fotografia anterior.


Les petites finestres rectangulars que veieu a la part superior esquerra de la propera fotografia, arran del sostre, són les que hem vist a la segona fotografia de l'entrada d'avui arran de terra del carrer Blanquers.


Ens girem i quan arribem gairebé al final del soterrani unes tanques ens indiquen que cal aturar-se. A la fotografia següent podeu veure darrere de les tanques els arcs apuntats de les voltes d'època feudal  que suporten el carrer Blanquers. 


M'apropo a les tanques i quedo bocabadat observant a vista d'ocell l'adoberia que els arqueòlegs han trobat sota la runa.

 
Anem amb el Xavier cap a l'esquerra per baixar-hi per una petita rampa de fusta. La feinada que cal fer per retirar tota la runa que hi ha sobre les altres adoberies és impressionant, però l'esforç ens permetrà gaudir al màxim de barri dels adobers de la Lleida d'època feudal.


Si des de la "barana" de tanques he quedat bocabadat al veure l'adoberia després de baixar-hi estic impressionat. A les dues properes fotografies podeu veure una de les voltes que suporten el carrer Blanquers i al centre la mina de captació d'aigua.

Com podeu observar a la fotografia anterior i a la següent al centre del pati allargat de l'adoberia hi passa la continuació del canal de la mina d'aigua on desguassen els dipòsits que hi ha a banda i banda.


Aquest canal estava cobert de lloses planes de pedra i servia de passadís per on passaven els adobers per treballar. Entre el fons dels dipòsits i les lloses que cobrien el petit canal hi ha entre cinquanta i seixanta centímetres.


M'apropo a la sortida d'aigua de la mina i vigilant de no relliscar i agafant fermament la càmera fotogràfica faig la propera fotografia, cap a l'esquerra del forat, en la que es pot veure parcialment "el passadís secret" de la mina d'aigua... 


Aquesta mina ens porta, caminant a l'esquerra, fins a l'adoberia sis de la Rambla de Ferran número nou. En una propera entrada tornarem a les adoberies cinc i sis per observar detalladament el que han descobert els arqueòlegs municipals, però a la propera fotografia us mostro un tastet... Caminant per aquesta mina d'aigua arribarem fins a l'adoberia que avui estem mirant i admirant.


Tornem per sota de terra a l'edifici de l'antiga Audiència, deixem la mina d'aigua i, si aixequem la mirada, veurem a la volta un forat circular. Encara que hi ha uns focus molt potents al final de l'adoberia per il·luminar-la, faig la fotografia següent en la que el podeu veure sense dificultat. M'explica el Xavier que en aquest soterrani hi havia la carbonera de l'edifici que omplien des del carrer Blanquers.


Mentre sortim de l'adoberia per tornar a la petita rampa de fusta que ens permetrà pujar al nivell actual del soterrani m'aturo per fer la propera fotografia en la que podeu observar el desguàs d'un dels dipòsits.


Abans de marxar em torno a apropar a la "barana" de tanques per fotografiar detalladament una petita part de l'arc apuntat que ens anuncia una altra volta de l'època feudal de suport del carrer Blanquers sota la que hi haurà una altra adoberia.


Agraeixo a arqueòleg de l'Ajuntament de Lleida  Xavier Payà Mercé les explicacions i la seva gentilesa i marxo de l'edifici que acollirà el Museu Morera per continuar gaudint del nostre patrimoni més proper.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada