dijous, 29 de febrer del 2024

El Palau dels Marçal i dels Conesa ( 1 ).

El nostre periple montblanquí ens porta avui al carrer de Sant Josep número divuit per mirar i admirar el Palau dels Marçal i dels Conesa que actualment és la seu del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.


Però abans donarem un cop d'ull a la Casa Aguiló, un casal situat davant del Palau dels Marçal i dels Conesa del que podeu observar la façana del carrer de Sant Josep a la fotografia anterior i la façana orientada a la petita plaça del mateix carrer a la propera fotografia.

 
El casal gòtic dels segles XIV - XV conserva bona part de les façanes fetes amb carreus de pedra. A la primera fotografia podeu veure, als baixos, els dos portals adovellats d'arc de mig punt i una obertura més petita amb un arc escarser de maó vist. A la segona fotografia podeu constatar que els arcs adovellats de l'altra façana són apuntats, també anomenats ogivals.


A la primera planta a les dues façanes hi ha finestres gòtiques geminades d'arc apuntat trilobulades ( a la del carrer de Sant Josep ) i amb arc de mig punt ( les orientades a la petita plaça del mateix carrer ). L'edifici s'ha rehabilitat i ha acollit un restaurant que actualment està tancat.

 
Si dirigim la nostra mirada a l'esquerra ràpidament ens deixarà bocabadats la façana principal feta de carreus perfectament treballats del palau medieval d'estil gòtic civil català construït per la família Marçal.


A la planta baixa hi ha un gran portal adovellat d'arc de mig punt ( 1 ) i dos de més petits a la seva esquerra. El primer també adovellat de mig punt ( 2 ) i el segon, que a la fotografia anterior veieu parcialment, adovellat rebaixat ( 3 ). Com podeu veure a la fotografia després del gran portal el carrer gira a l'esquerra i en aquella façana hi ha un quart portal adovellat d'arc de mig punt.


Una motllura senzilla de pedra separa les plantes baixa i noble d'aquest edifici de planta trapezoïdal. Quatre finestrals gòtica trigeminats amb dos mainells i arcs apuntats trilobulats donen llum natural a la Sala Noble del palau. A la fotografia següent en podeu veure tres, el quart està a l'altra façana sobre el quart portal adovellat d'arc de mig punt.


La fotografia de detall ens permet observar el finestral gòtic trigeminat situat sobre el gran portal adovellat de mig punt pel que s'accedeix a l'interior del palau.


El palau, del segon quart del segle XIV, fou residència de la família Marçal i després de la pesta negra del 1.348 la família Conesa en fou la propietària fins a finals dels segle XVI quan el vengueren als mercaders Jori que el van traspassar a la família Aguiló
Deixem d'observar detalladament les façanes per accedir a l'interior  pel gran portal d'arc de mig punt amb enormes dovelles.


Només entrar-hi una colla d'arcs adovellats ( apuntats, de mig punt, escarsers ) ens donen la benvinguda. Malauradament, com podeu constatar a la dreta de la fotografia anterior, una desafortunada intervenció de finals del segle passat substituí els graons de l'escala medieval d'accés a la Planta Noble per graons nous...


A la planta baixa, a més amés de les nombroses arcades envoltant un gran espai central, el protagonisme és per la gran escala de pedra que ens convida a pujar fins a l'elegant galeria porxada construïda al segle XVI.


L'escala medieval està dividida en dos trams perpendiculars, el primer de cinc graons i el segon de disset graons. Tots els graons de l'escala són nous malmetent la bellesa de l'accés a la Planta Noble.


Com podeu constatar a la fotografia anterior no queda res de l'enteixinat de fusta policromada de la Planta Noble. Però hauria d'haver escrit no en queda gairebé res perquè quan a la propera entrada dedicada a la Vila de Montblanc entrem a la Sala Noble en podrem gaudir d'un petit fragment...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada