diumenge, 25 de febrer del 2024

Passejant pel Casilda Iturrizar parkea.

Deixem el palau Euskalduna per apropar-nos al parque de Doña Casilda que tenim a tocar. Resseguint el parc pel passeig Eduardo Victoria de Lecea faig la primera de les fotografies en les que, com constatareu a l'entrada d'avui, la torre Iberdrola ens observa atentament mentre passegem.
 

El  passeig Eduardo Victoria de Lecea ens deixa a l'Albereda Comte Arteche, al costat del Museo de Bellas Artes, però la façana de vidre "ha desaparegut"... El museu es construí a la dècada dels quaranta del segle passat dins del parc.


Continuem resseguint el parc i, en la propera entrada dedicada al País Basc ja us explicaré el projecte d'ampliació del Bellas Artes dissenyat per l'arquitecte britànic Norman Foster, que també fou l'encarregat de la construcció del metro de Bilbao.


El traçat inicial del parc de Doña Casilda ocupava 85.000 metres quadrats però amb el pas dels anys s'ha anat ampliant. Els 30.000 metres quadrats afegits l'any 2.006 s'han destinat a zones verdes i a un bulevard arbrat. Passejant pels senders gaudireu de mil cinc-cents arbres de tot el món que pertanyen a setanta-una espècies diferents.
Continuem resseguint el parc i, com podeu constatar a la propera fotografia, la torre Iberdrola ens continua observant atentament.


Casilda de Iturrizar y Urquijo  ( 1.818 - 1.900 ), vídua del banquer, empresari i comerciant Tomás José Espalza Zurbarán, fou una de les grans benefactores de Bilbao. Quan va enviduar, a més a més d'administrar les seves propietats es dedicà a les obres filantròpiques i grans donacions com la del terreny per fer-hi el parc.


El pla de l'Eixample de Bilbao del 1.876 ja estava projectada aquesta zona verda però no fou fins al 1.907 que es començà a fer el parc dissenyat per l'arquitecte Ricardo de Bastida i l'enginyer Juan de Eguiraun. El projecte va ser una proposta eclèctica entre romàntica i els jardins francesos. No fou inaugurat fins al 1.920.
A la fotografia anterior podeu observar la torre Iberdrola "amagada" per les capçades dels arbres i a la propera la podeu veure a "cara descoberta".


Actualment el parc és el nexe d'unió entre Abandoibarra i l'Eixample. Abandoibarra ( la zona del barri d'Abando al  costat de la ría ) després de la desindustrialització es constituí en l'eix de la regeneració urbana de la ciutat.
Com podeu constatar a la fotografia anterior i a la propera de detall passejant pel parc trobareu gandules per assaborir la tranquil·litat de l'espai verd més gran de la capital de Bizkaia.


En dels elements més significatius del parc és la zona de la Pèrgola, una plaça monumental de forma ovalada amb una gran font al centre.
A la fotografia següent tornem a veure, amagada per les capçades dels grans arbres, la torre Iberdrola de cent seixanta-cinc metres obra de l'arquitecte argentí  César Pelli. A l'esquerra de la fotografia treu el nas una petita part de la Pèrgola.


La Pèrgola, dissenyada pels arquitectes Pedro Ispizua Susunaga i Pedro Guimon Eringures, fa molt poc que fou rehabilitada netejant les columnes, elements interiors i façana. S'ha recuperat l'ornamentació trencada, consolidat la pedra per evitar la degradació i impermeabilitzat la coberta.


A la fotografia anterior podeu observar , a més a més de la colla de columnes, els pilars amb ceràmica vidriada inspirada en l'estil mudèjar revestits de maó vist i el paviment de maó amb petites rajoles de ceràmica vidrada amb escuts. Als corredors de La Pèrgola s'han reparat les bigues de formigó i els pilars de morter.


L'any passat van acabar els dos anys d'obres de rehabilitació i renovació del Casilda Itrrizar parkea en el que l'Ajuntament de Bilbao ha invertit 3.192.210 euros dels que 231.000 corresponen a la zona de La Pèrgola.

 
A la propera entrada dedicada al País Basc,, sense marxar del parque de Doña Casilda, us explicaré el projecte d'ampliació del Bellas Artes.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada