dissabte, 22 de febrer del 2025

Cinquena coberta...

El pintor i poeta alemany Carl Spitzweg és l'autor de l'oli sobre llenç de 49,5 centímetres d'alçària i 26,8 centímetres d'amplària Der Bücherwurm, que literalment podem traduir com El cuc dels llibres però que es coneix per El ratolí de biblioteca.


Font fotografia. Wikimedia Commons.
 
És una obra típica del període Biedermeier, comprés entre 1.815 i 1.848, a Alemanya i Àustria  que contrasta amb l'època romàntica que el precedí. Spitzweg va fer tres versions de l'obra, la primera al 1.845. Al voltant de 1.850 en va pintar una altra còpia i la segona còpia és del 1.853. El quadre és una burla del caràcter introspectiu i conservador de l'Europa de finals de les guerres napoleòniques, representada en un vell savi poc interessat pels afers del món.


Al juny del 2.008 us recomanava el llibre d'Editorial Moll "L'home manuscrit" de l'escriptor i pintor valencià Manuel Baixauli i Mateu. Guanyador del Premi Mallorca de Narrativa 2.006, Baixauli presentà el llibre amb el pseudònim Etcètera. Com podeu constatar a la fotografia anterior a la coberta del llibre el protagonista és El ratolí de biblioteca. El llibre és la història d'un misteri en la que el protagonista mentre va estirant el fil de la seva recerca personal ens submergeix en el fet de ser lector i ens fa gaudir del nostre paper com a tal.
Al juliol del mateix any, a l'entrada "Cobertes bessones" us mostrava el llibre de 451 editores Libro de libros amb el quadre de Carl Spitzweg a la coberta. Un llibre de textos imprescindibles en el que el protagonista és el llibre, acompanyats d'il·lustracions dels grans genis de la pintura, , coordinat per Javier Azpeitia.
 
 
Al comprar el llibre d'Ediciones Eneida "El narrador de cuentos" del novel·lista britànic Hector Hugh Munro ( Saki ) em sorprengué tornar a trobar a la coberta el quadre del pintor i poeta alemany... Saki ens explica al llibre una sèrie de contes irònics, paradoxals, crítics i molt divertits. La majoria d'aquests contes estan ambientats a l'Anglaterra victoriana. Al març del 2.010 a l'entrada "Ja no són bessones !" en feia un petit comentari.
 
 

Quan durant la meva estada a Urueña, una petita vila medieval emmurallada de la província de Valladolid amb cent vuitanta-nou habitants en la que podeu trobar dotze llibreries i cinc museus, no em podia imaginar la sorpresa que m'esperava. Gaudint de la pau, el paisatge i la proposta cultural, mentre remenava a la Librería Alcaraván la primera que obrí a Urueña l'any 1.992 quinze anys abans que la petita vila medieval fos declarada Villa del Libro, vaig quedar bocabadat...
Us ho vaig explicar l'agost del 2.010 a l'entrada "Façanes literàries ( 3 )" , una de les cinc entrades que he dedicat a Urueña.


El llibre "Enfermos del libro. Breviario personal de bibliopatías propias y ajenas" de Miguel Albero Suárez editat per la Universidad de Sevilla, també tenia a la coberta El ratolí de biblioteca!
Miguel Albero diu del que seu llibre és: "Un recorrido personal y desenfadado por las muy variadas bibliopatías. Bibliófagos, bibliocleptómanos, biblioclastas, bibliófobos, y bibliófilos pululan por este ensayo , descubriendo patologías que el lector quizás desconoce, o tal vez que padece muy a su pesar. El que esté libre de pecado ya puede comprarse un libro electrónico".
Un assaig molt recomanable per als enamorats del llibres. Molt documentat i amb un sentit de l'humor refinat. Hi trobareu cites, estudis i adreces per entrar i remenar en blogs bibliòfils. El llibre em va agradar molt i la dedicatòria m'emocionà:
 
" A la memoria del Profesor,
que me enseñó a apreciar el valor de los libros
y también de las palabras.
Más años pasan, más te echo de menos".
 
Al novembre del 2.023 Juan Manuel de Prada Blanco publicà a Espasa el llibre "Raros como yo". Imagineu quina és la coberta del llibre?


L'escriptor, crític literari i articulista ens presenta en aquest llibre una colla d'escriptors rars o maleïts. Una descoberta apassionant que us permetrà conèixer autors que malgrat el seu talent, alguns no foren mai reconeguts.
Coneixeu algun llibre més amb El ratolí de biblioteca a la coberta?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada