dimecres, 19 de febrer del 2025

Un cop d'ull a Tobera i anem a Frías.

Després de passejar per Covarrubias i pel monestir de San Pedro de Arlanza a l'entrada anterior dedicada a les terres de Castella, deixem la comarca del Arlanza per apropar-nos a la de Las Merindades. Canviem de comarca però no de província perquè continuem a Burgos. Primer ens aturarem a Tobera, una localitat de Frías, per anar després fins a Frías.
Enfilant la carretera BU-504, quatre-cents metres abans d'arribar a Tobera trobem un aparcament on deixarem el cotxe. A quatre passes de l'aparcament hi ha un pont medieval, l'ermita del Humilladero del Santísimo Cristo de los Remedios i l'ermita de Nuestra Señora de la Hoz.


A la fotografia anterior podeu veure parcialment el pont medieval que substituí el pont romà i darrere l'ermita de Nuestra Senyora de la Hoz del segle XIII. Després de passar el pont medieval ens espera l'ermita del Humilladero del Santísimo Cristo de los Remedios. A l'esquerra de la fotografia següent podeu veure l'accés que ens permet enfilar-nos a Nuestra Señora de la Hoz.
 

A l'interior de l'ermita del Humilladero del Santísimo Cristo de los Remedios, del segle XVIII, hi ha la imatge del Sant Crist auxiliador que es pot veure apropant-se a la reixa de la porta.
 
 
Abans d'agafar la sendera que s'enfila fins a l'ermita de Nuestra Señora de la Hoz, un temple de transició del romànic al gòtic, vaig per la sendera de la dreta per fer la propera fotografia amb la càmera fotogràfica en angle contrapicat de l'ermita construïda al segle XIII potser sobre una d'anterior. En primer terme hi ha un pòrtic de tradició romànica amb grans arcs de mig punt sostinguts per pilars coronats amb impostes aixamfranades. L'ermita fou a l'edat mitjana hostatgeria de peregrins del Camí de Sant Jaume.


A la propera fotografia de detall podeu observar parcialment les arquivoltes de l'esquerra de la portalada apuntada. L'arquivolta externa està decorada amb onze escultures de figures humanes en disposició longitudinal. Com podeu constatar a la fotografia, a la portalada es conserven petits fragments de policromia.

Agafem el cotxe i anem a Tobera, ubicada al Parque natural de Montes Obarenses-San Zadornil, on les aigües del riu Molinar ens regalen uns espectaculars salts d'aigua.
 

El Paseo del Molinar, a la riba dreta del riu, ens permet gaudir tranquil·lament en el seu quilòmetre i mig de recorregut dels cinc salts d'aigua i dels miradors de Tobera.


La força de l'aigua del riu Molinar al seu pas per Tobera s'ha emprat històricament des dels molins paperers fins a l'actual central hidroelèctrica. Al segle XII ja està documentada una fàbrica de paper, considerada una de les més antigues d'Espanya. Als segles XVI i XVII aquesta molins paperers proveïen bona part de les impremtes de la ciutat de Burgos. En la mateixa època està documentada la producció de llanes i llins.
 Abans de marxar de Tobera per anar a Frías ens enfilem fins a l'església de San Vicente Mártir  que com podeu constatar a la fotografia següent té un pòrtic en que al seu interior es veu la portalada adovellada d'arc de mig punt.
 
  
A  l'esquerra la portalada d'accés a l'església es veu una mica la porta de la torre cilíndrica adossada, amb una escala de caragol a l'interior, que permet enfilar-se fins al campanar de cadireta. A Castella aquest tipus de torres amb escala interior, s'anomenen husillo
Les branques de l'arbre no deixen veure el campanar de cadireta de dos ulls i dues campanes coronat per un penell.


Deixem Tobera per anar fins a Frías que només està a dos quilòmetres. Concretament m'aturo primer a la calle de los Molinos que ens regala unes vistes impressionants de les Casas Colgadas.


Les cases de tova i fusta estan construïdes al petit espai de La Muela, la gran roca sobre la que s'assenta la part alta de la ciutat de Frías. Com podeu constar a les fotografies sembla que aquestes cases formen part del precipici. A l'esquerra hi ha el castell i a la dreta l'església de San Vicente.
 

Si dirigeixo la mirada a la dreta us puc mostrar l'església de San Vicente ubicada en un dels extrems de La Muela.


Si busco l'altre extrem de La Muela puc regalar-vos la fotografia del castell conegut també com castillo de los duques de Frías o castillo de los Velasco.


Abans de marxar de la zona de la calle de los Molinos per enfilar-nos a La Muela i observar-la detalladament vull mostrar-vos el convento de Vadillo fundat al segle XIII fou ocupat pels Canónigos de San Agustín fins a la desamortització de Mendizábal.

 
De l'antic convent fundat l'any 1.219 per Don Diego Faro, canonge de Burgos i arxipreste de Frías, actualment queda part del claustre, diverses capelles i una gran església d'època gòtica.


Des del convent faig la fotografia anterior en la que podeu veure l'església de San Vicente enfilada a La Muela on pujarem a la propera entrada dedicada a Castella.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada