dissabte, 22 de maig del 2010

Heu vist el borinot de l'olivereta !

És evident que els nens i nenes de cicle inicial heu gaudit d'uns dies de colònies fantàstics a Can Gort a la Pobla de Cérvoles. Jo, com sempre, molt ben amagat, us he vist treballar, escoltar, descobrir, jugar, xalar,...
Un matí, abans d'esmorzar, al costat de la casa de colònies, els vostres mestres us ensenyaven la diferència entre els falciots i les orenetes que en aquell moment volaven esverats per damunt vostre...
Al terra uns nens i nenes van descobrir un estrany insecte. Una de les vostres gorres la va agafar un mestre per fer pujar una papallona enorme i ensenyar-la a tothom.


El seu nom científic és Sphinx ligustri , coneguda popularment com borinot de l'olivereta. L'olivereta ( Ligustrum vulgare) és un arbust que podem trobar en els alzinars pels que vau passejar. Si mireu els dos noms científics, veureu que la papallona com que va a una planta anomenada ligustrum, s'anomena ligustri.

Al món de les papallones, pertany al grup dels bombicoïdeus, d'activitat habitualment nocturna.Dins d'aquest grup forma part dels esfíngids ( borinots i esfinx). Són papallones molt grans i robustes. En aquest grup tenim la coneguda com a borinot de la calavera, cap de mort o papallona de la mort. No cal que tingueu por, encara que les paraules esfinxs i papallona de la mort espanten una mica, no us faran res de res.
Aquestes papallones poden agafar el nèctar de les flors mentre no paren de volar davant d'elles.
Si voleu descobrir moltes coses dels insectes a la magnífica biblioteca de la vostra escola podeu consultar els llibres següents:
Insectes, Com observar i comprendre el complex món dels insectes. Editorial Cruïlla. 



Els animals invertebrats. Editorial Parramón.


El borinot de l'olivereta, quin goig gaudir de la seva elegància !
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada