dimecres, 25 de juliol del 2012

Botigues centenàries de Lleida ( 6 ). Segona part.

Ja vaig explicar-vos que en el moment de marxar de la pastisseria Torres, la propietària em va donar un fulletó editat l'any 2.003 per celebrar els 150 anys. Avui li donarem un cop d'ull.

Mireu aquest anunci de l'any 1.920. Les especialitats de la Panaderia-Pateleria Manuel Torres: Dulces - Tortas de huevo . Pan de Viena - Bombones selectos. Pocs telèfons hi havia a Lleida, el de la pastisseria era el 115.

Manuel Torres, rebesavi dels actuals propietaris; els germans Josep i Manuel i les seves dones Àngels i Jacinta, va començar l'any 1.853 el negoci en el que han treballat cinc generacions de la família. Però la indústria de fabricació i venda de pa " Panaderia Torres" és del 1.825.
A la fotografia següent, del 1.947, podeu veure als germans Manuel i Pepita Torres Tatjé ( quarta generació de pastissers) a la porta del negoci.

En documents del 1.852 -53 podem llegir: " El Sr. Manuel Torres casat amb la Sra Bonaventura Garrigó, tenen un forn de pa al carrer Carme 43, i al carrer Esteria una tenda de venda de pa i pasta de sopa, pagant 160 reales de Vellón de quota anual.
L'any 1910 Ramon Torres i el seu fill Manuel es traslladen a la Plaça de la Constitució 27 ( actualment plaça Sant Joan 25).
La propera fotografia és la més antiga que podem veure al fulletó commemoratiu. És del 1.910 i es veu el forn de pa de la plaça de la Constitució. A l'esquerra hi ha en Manuel Torres Inglés, a la dreta, asseguda, Carmen Tatjé i al seu costat la nena és la Pepita Torres.

L'any 1.920 Manuel Torres ( tercera generació), compra el primer forn elèctric que va funcionar a la nostra ciutat, i contracta un especialista vienès per fer bolleria vienesa .
A la fotografia del 1.956 podeu part dels Torres el Diumenge de Rams davant de la pastisseria.

L'any 1.963 es va enderrocar l'edifici i, provisionalment, la pastisseria es va traslladar al número 12 de la mateixa plaça. Al 1.967 van tornar al nou edifici. L'any 2.001 van reformar completament l'establiment. Per acabar, a l'última fotografia del 2.003 podeu veure tres generacions de la família Torres davant de la pastisseria.

Els Torres, una família molt dolça!
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Hola señor i soc la ainoa de primer
    avui epasat am el coxe i e vis josa igaso

    ResponElimina
  2. Hola Ainoa. Molt aviat visitaràs amb els teus companys aquesta botiga centenària.
    Atentament.

    ResponElimina