A l'entrada en la que finalment accedírem a l'església de Sant Llorenç després de la misteriosa descoberta del seu campanar, us explicava que encara ens quedava per admirar bocabadats, els quatre retaules fets per escultors de l'escola de Lleida entre el segon terç del segle XIV i finals del segle XV. Aquests retaules amb escultures i relleus en pedra policromada estan dedicats a Sant Llorenç, Sant Pere, Santa Llúcia i Santa Úrsula. Així doncs, a les properes quatre entrades coneixerem els secrets dels retaules d'aquesta església bàsicament romànica però ampliacions i acabaments gòtics.
Presidint l'altar major, a la nau central romànica, tenim el retaule de Sant Llorenç, diaca i màrtir nascut a Osca l'any 225. Va ser ordenat diaca i encarregat d'administrar les propietats de l'Església. És el primer arxiver i tresorer de l'Església i patró dels bibliotecaris. Fou un dels set diaques de Roma, ciutat en la que morí martiritzat en una graella l'any 258.
El retaule és del tercer terç del segle XIV i atribuïble a Bartomeu Robió de l'escola de Lleida. És el retaule més pretensiós, té merlets i estructures arquitectòniques. Les escenes no són de tanta qualitat com la dels altres tres retaules, però els volums són magnífics. A la propera fotografia podeu veure un detall del bancal del retaule. El bancal o predel·la, és el cos inferior dels retaules que està dividit en departaments on trobem les imatges, que en aquest cas són d'apòstols, sants i els escuts de les famílies que van patrocinar el retaule.
La peanya que sosté a Sant Llorenç està molt treballada i plena de filigranes. Valoreu els volums i les profunditats, és una petita joia. També podeu veure la graella símbol del seu martiri.
La paraula retaule, retro tabula en llatí, vol dir darrere la taula ( darrere de l'altar ). Amb els retaules es pretenia explicar escenes de la vida de Jesús o dels sants. Primer aquesta explicació, que pot recordar les vinyetes del còmic, es va fer als frontals dels altars i posteriorment als retaules. En un dels compartiments del retaule podeu veure i patir detalladament una part del seu martiri on li aplicaven ferro roent.
A la part superior del retaule, concretament als pinacles, podeu veure quatre àngels que porten els objectes símbol de la crucifixió de Jesús: la creu, la llança, l'esponja i la corona d'espines.
Però Bartomeu Robió té un altre retaule a l'església de Sant Llorenç dedicat a Santa Llúcia. Molt aviat al blog li donarem un cop d'ull.
Atentament.
Senyor i
S'assembla molt al retaule de la capella dels sabaters de la catedral de Tarragona, fet pel Mestre Aloï de Montbraï, tot i què aquest és més italianitzant.
ResponEliminaGràcies per la teva observació, Voltaire.
EliminaAtentament