dimarts, 10 de febrer del 2015

Energia geotèrmica ( 1 ).

Passejar per Islàndia, el país del gel i el foc, no deixa de sorprendre. Ja vam visitar virtualment Þingvellir, el Parc Nacional a vint-i-tres quilòmetres de Reykjavík on trobem "El primer parlament del món". Deixem Þingvellir i agafem la carretera 365 per donar un cop d'ull a Laugavant, que es podria traduir com el llac de les fons termals. En aquest poble de dos-cents habitants trobem la font termal de Vígðalaug, famosa des de l'Edat Mitjana.


Laugavant, al costat d'un llac i situat entre Þingvellir i Geysir, ens ofereix una proposta doble. Un petit balneari amb una sauna que obté el vapor d'un guèiser i, un cop relaxats, tastar la cuina islandesa al restaurant Lindin.  


Al caminet de fusta del costat del llac es poden llegir uns cartells que deixen molt clar el perill de tocar l'aigua perquè està a cent graus centígrads.


Mireu i escolteu aquest senzill vídeo que vaig gravar des del camí de fusta. Queda clar que Islàndia és un país de gel i foc...



Deixem Laugavantagafem la carretera 37 que ens porta a Geysir, una de les atraccions turístiques més famoses d'Islàndia. Aquesta surgència d'aigua calenta i vapor d'aigua, emesa violentament i periòdicament, és la que originalment va donar nom a tots els guèisers del món.


Fa una colla d'anys l'aigua del gran Geysir arribava als 80 metres d'altura, però va quedar embossat als anys 50 del segle passat amb les roques que hi tiraven els turistes. Actualment és poc freqüent  veure'l en acció.


Però al costat de Geysir, tenim un guèiser molt fiable. Cada cinc-deu minuts l' Strokkur  ens regala un espectacle al que no hi falten espectadors.


El raig d'aigua i vapor arriba a una altura entre els 25 i 35 metres i desapareix ràpidament pel que sembla un desguàs gegantí. Si fa vent, és molt important situar-se com cal, sinó la dutxa està assegurada.


En el proper vídeo podeu veure uns segons els raig del guèiser Strokkur. No és fàcil gravar exactament el moment perquè després d'esperar una estona tot passa amb molt pocs segons.


 
Està clar que aquesta energia geotèrmica és un dels pilars fonamentals a Islàndia, un país en el que gairebé el 81 % de la seva energia és renovable. En la propera entrada islandesa visitarem Hellisheiði una de les cinc centrals geotèrmiques del país del gel i el foc.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada