dimarts, 5 de febrer del 2019

Cases singulars de Lleida ( 34 ).

Quan arribem al final de la Rambla de Ferran girem a l'esquerra per continuar passejant pel carrer d'Anselm Clavé fins al número quaranta-tres on ens espera una casa modernista atribuïda a Francesc de Paula Morera i Gatell que, des de 1.906 durant trenta-cinc anys, fou l'arquitecte municipal de Lleida.


El carrer d'Anselm Clavé no convida a gaudir-ne i per això no ens fixem gaire en els seus edificis però puc assegurar-vos que la petita casa protagonista de l'entrada d'avui mereix que ens aturem a mirar-la i admirar-la.


No és un edifici catalogat i m'ha costat documentar-me, però al primer llibre de la col·lecció La Banqueta. Quaderns de divulgació ciutadana titulat " Morera, arquitecte modernista ? " de Frederic Vilà i Tornos, editat per l'Ajuntament de Lleida l'any 1.982, hi vaig trobar la primera referència.


A la pàgina vint-i-quatre, Frederic Vilà explica sobre l'edifici quaranta-u dels gairebé centenar dels que parla el llibre dient:
a) Vivenda al carrer Anselm Clavé.
b) Per deducció cal situar-lo pels voltants de l'any 1.922.
c) Atribuïda a en Morera.
d) Arxiu particular.
e) Actualment existent ( recordeu que el llibre és del 1.982, amb data d'avui també existeix ).



Una segona referència la vaig llegir a la pàgina vint-i-vuit del llibre " Guia de Lleida. Una gran ciutat tota per descobrir ", editat l'any 2.015 per la Universitat de Lleida i dirigit pel Ximo Company.


Quan parla del carrer d'Anselm Clavé podem llegir: " Al núm. 43 hi ha un peculiar habitatge ( ca 1.920 ) atribuït a Morera i Gatell, on hi preval l'elegància de la tribuna i de la balustrada, així com el fi tractament del mur." Les fotografies anteriors donen la raó al petit text del llibre i a la següent, de detall, podeu observar atentament una de les dues finestres ovalades idèntiques de la balustrada.


 El primer pis pot presumir de la senzilla barana de ferro forjat del petit balcó, de la balconada amb una balustrada amb balustres de pedra i de la tribuna de la que podeu gaudir detalladament a la quarta fotografia.


Fixeu-vos en la colla de mènsules que sostenen la cornisa, totes decorades i el fris de sota també amb un treball que envelleix la coronació del misteriós edifici.


Les set finestres del segon pis, acabades en un arc de mig punt, tenen a la part superior una decoració floral de marqueteria com podeu apreciar a la propera fotografia de detall.


Deixem el carrer d'Anselm Clavé per continuar passejant per la nostra estimada ciutat a la recerca de més cases singulars, però una mica preocupats perquè alguns d'aquests edificis no estan catalogat ni protegits.
Atentament.
Senyor i

4 comentaris:

  1. Que et va semblar la guia de Ximo Company?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Penso que és una bona eina per conèixer millor la nostra petita ciutat. Et recomano també el llibre "L'arquitectura d'ahir a Lleida" de Frederic Vilà i Xavier Goñi.

      Elimina