dimarts, 23 de juliol del 2019

Cases singulars de Lleida ( 39 a ).

Us explicava el passat divendres que al tornar el plànol de l'edifici Pal·las, obra de Francesc de Paula Morera i Gatell, em vaig quedar sorprès al descobrir que el convent dels franciscans del carrer Vila Antònia número 12 de Lleida, també és obra de l'arquitecte tarragoní. 


L'etiqueta que podeu veure a la part inferior dreta de l'anterior fotografia ho deixa molt clar: Frailes Franciscanos. Calle Vila Antònia. Lérida. Morera i Gatell, a més a més de l'extensa obra modernista, va fer treballs més senzills i populars com el convent dels franciscans.
A la propera fotografia podeu veure la façana del carrer Vila Antònia que es correspon amb la de la fotografia anterior del plànol. és el que queda - amb alguns canvis- del projecte de Morera i Gatell. Si les compareu podreu comprovar que la porta de l'esquerra del plànol actualment és una finestra. El coronament és totalment diferent i, a la torre de l'esquerra, s'ha modificat i només conserva la finestra de la primera planta.


El convent dels franciscans es transformà en residència d'estudiants i, posteriorment, en residència d'avis. La fotografia següent és de la cantonada dels carrers de Vila Antònia i Maria Sauret, on hi ha l'entrada a la residència.


Si compareu la fotografia anterior de detall del plànol d'alçat de la façana amb la propera fotografia, constatareu que les finestres de la planta baixa conserven plenament el disseny pensat per Morera i Gatell.


Al plànol d'alçat de la façana destaca la torre de l'esquerra amb una gran porta, tres plantes de finestres i una coberta a quatre aigües.


Està clar, observant la propera fotografia, que aquella porta i l'actual són molt diferents. No queda gairebé res de la porta dissenyada per Morera i Gatell.


El coronament del convent dels franciscans era senzill però tenia una certa bellesa com podeu veure a la propera fotografia de detall del plànol.


D'aquest antic coronament no en queda res de res. És evident que aquesta part de l'edifici ha perdut molt interès amb la reforma feta l'any 1.982. El coronament actual unifica les alçàries de la torre i la resta del convent.


Mentre observava atentament el plànol d'alçada de la façana del convent tenia molt clar que em calia visitar l'actual residència Adesma Fundació Sant Antoni de Pàdua per cercar més informació.


Afortunadament em vaig trobar al franciscà Joaquim Quinocho Recasens que es sorprengué de la "meva" troballa a la biblioteca del Col·legi d'Arquitectes. Ràpidament ens vàrem entendre i m'ensenyà a fons l'edifici i la petita biblioteca dels franciscans. Jo li vaig enviar el mateix dia de la visita les fotografies del plànol. Gràcies Joaquim per la teva gentilesa.


M'explicà que l'edifici original només tenia planta baixa i primer pis malgrat que el plànol de Francesc de paula Morera i Gatell proposava una segona planta.


El segon pis es va edificar els primers anys de la dècada dels seixanta del segle passat seguint el projecte de l'arquitecte. El canvi més evident en l'estructura de l'edifici, com he dit abans, és el de la coberta del 1.982.
La façana del carrer Vila Antònia encara conserva petits detalls decoratius a la planta baixa, com podeu apreciar a la fotografia anterior de detall.
A la dreta de l'antic convent hi ha el Santuari de Sant Antoni de Pàdua, on celebren la comunitat de "frarets" de Lleida.


El temple, d'estil neogòtic, fou inaugurat i dedicat el dia 13 de juny de 1.950  per Aurelio del Pino Gómez que fou bisbe de Lleida del 1.947 al 1.967.


Molt gentilment en Joaquim em convida a visitar l'antic convent. Voleu acompanyar-nos i descobrir els secrets que acull l'edifici del carrer Vila Antònia de Lleida?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada