divendres, 19 de juliol del 2019

Un cop d'ull a la planoteca ( 1 ).

Els quatre grans mobles arxivadors horitzontals que ocupen el centre de la Biblioteca del Col·legi d'Arquitectes, dissenyats per guardar i classificar plànols, gravats, dibuixos... , són el  nostre proper objectiu. La bibliotecària m'ha deixat el llistat de la Planoteca-Biblioteca perquè li digui quin calaix vull que m'obri.


Per continuar amb la recerca de l'obra de Francesc de Paula Morera i Gatell li demano poder consultar els seus plànols. La bibliotecària obre el sisè calaix de l'arxivadors de la dreta. He de confessar-vos que estic emocionat.


Ràpidament em poso els guants per protegir els documents. Al llegir les etiquetes quedo totalment bocabadat perquè sóc conscient que tindré el luxe de poder consultar els plànols dels edificis més emblemàtics de Lleida.


Molt emocionat els agafo amb cura i els porto a la taula per observar-los atentament. A l'entrada d'avui us mostraré els de l'edifici Pal·las, encarregat l'any 1.912 per Eduardo Aunós i edificat entre 1.912 i 1.915.


Morera i Gatell aprofitava qualsevol racó del plànol per fer operacions. Amb la propera fotografia podeu comparar el plànol anterior amb l'edifici actual.


La fotografia de detall del plànol mostra el coronament ( inacabat ) de l'edifici, un coronament del que malauradament avui no podem gaudir.


A principis dels anys 70 del segle passat l'edifici va ser remodelat i transformat en la seu d'un banc. Fou el preu per salvar-lo de l'enderroc...


Eduardo Aunós ( 1.894 - 1.967 )  va ser Ministre de Treball, Comerç i Industria de la dictadura de Primo de Rivera i Ministre de Justícia de la dictadura franquista. L'any 1.912 encarregà a Francesc de Paula Morera i Gatell la construcció d'un hotel conegut com Palace Hotel. A la fotografia anterior podeu veure les inicials E ( Eduardo )  i A ( Aunós ) al coronament de l'antic edifici modernista.


A la fotografia anterior de detall podeu observar la part central de l'antic hotel amb les tribunes i balcons. Els responsables de la rehabilitació forn els arquitectes Lluís Domènec Girbau, Ramon Maria Puig Andreu i Lauri Sabater Andreu. De l'antic hotel es conserva la façana modernista de l'avinguda de Blondel.


BR29Arquitectes s'encarregà entre els anys 2.006 i 2.008 de la restauració de la façana. Si cliqueu a l'enllaç anterior podreu gaudir de fotografies sorprenents d'aquesta restauració.


Entre la fotografia anterior i la següent no trobareu gaires diferències. La planta baixa de l'edifici Pal·las es pot observar sense l'impacte visual del discutible coronament actual...


Torno el plànol a la planoteca i agafo el d'un edifici que no sabia que era obra de Morera i Gatell. Parlo del convent dels Franciscans del carrer Vila Antònia 12 .
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada