dimarts, 30 de juliol del 2019

Per molts anys Solsona !

El 30 de juliol del 1.594, avui fa quatre-cents vint-i-cinc anys, el rei Felip II signà la cèdula escrita en llatí per la que concedia a Solsona el títol de ciutat. La signatura la va fer al Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial, un impressionant complex monumental format pel monestir, la basílica, el palau reial, el museu i la biblioteca situat a quaranta-cinc quilòmetres de Madrid. Avui a la petita ciutat de la Catalunya Central li caldrà molta bufera per apagar les 425 espelmes del seu espectacular aniversari.


El passat divendres, dia vint-i-sis, la capital del Solsonès va commemorar els 425 anys de ciutat amb tres actes organitzats per l'Ajuntament, el Museu de Solsona Diocesà i Comarcal i l'orfeó Nova Solsona: la mostra de carrer " Arqueologia del punt de vista" ( amb visita guiada ), un concert amb peces dels segle XVI i la projecció del documental "Vella Solsona".


La mostra al carrer "Arqueologia del punt de vista", organitzada pel Museu de Solsona Diocesà i Comarcal, és una petita mostra de l'exposició temporal "Aguaitant Solsona. Memòria gràfica de la ciutat fins al 1.927" que podreu visitar des del proper 5 de setembre fins al 29 de febrer del 2.020. Avui us en regalo un tastet...


Passejant per la ciutat trobareu dotze punts informatius en el que veureu per un costat l'antiga fotografia i una petita explicació i per l'altre una ampliació de detall d'una part de la fotografia. Podreu comparar, en alguns casos amb més de cent anys de diferència, l'abans i l'ara dels següents espais singulars : el Pont de Solsona, el Passatge de les Moreres ( fotografia anterior i propera de detall ), el Portal del Pont, el Claustre de la Catedral, la Plaça Major, la Plaça de sant Joan, la Torre de les Hores, la Plaça del Camp, la Plaça de sant Isidre, Vallcalent, la Plaça de sant Pere i la Plaça Palau.


Aquesta és la primera imatge fotogràfica de Solsona. Francesc de Paula Arenas Marsan, que signava les seves fotografies amb el pseudònim "Stef", la va fer l'octubre de 1.864. Podeu veure una petita part del campanar i els absis romànics de la Catedral. A l'època moderna es van sobrealçar amb finalitats de defensa militar i més tard foren les antigues sales de l'Arxiu Capitular. Al peu de l'antiga fotografia podem llegir la frase: " Torreones de la Catedral de Solsona".
A la part posterior del punt informatiu, en aquest cas de difícil accés, podem veure detalladament com estaven els absis fa 155 anys...


El canvi és evident, davant vostre podeu constatar la diferència i millora indiscutible d'aquesta part de la Catedral de Santa Maria de Solsona.


A pocs metres - només cal creuar el passatge de les Moreres, "entrar" a Solsona pel Portal del Pont i caminar uns passos pel Carrer de sant Miquel - trobem un altre punt informatiu.


La fotografia d'Adolf Mas Ginestà és del 1.905 i ens mostra l'interior del Portal del Pont. Cada vespre, fins al 1.912, Solsona -com totes les ciutats emmurallades- tancava les portes i ningú en podia entrar o sortir fins l'endemà.


Observar la part posterior del punt informatiu és molt fàcil, no com en la dels absis dels Passatge de les Moreres. L'ampliació ens ajuda a reflexionar sobre l'espectacular canvi que hem viscut en un segle...


Surto de la ciutat murada per ensenyar-vos el Portal de Pont que es va acabar l'any 1.805 per transformar-se en l'entrada principal de la ciutat de Solsona.


La propera fotografia de detall és del Sol de Solsona, símbol de Solsona. El gran Sol de coure i zenc fou restaurat l'any 2.005 pel Manelet.


No ho dubteu, visiteu la Catalunya Central i guardeu part del vostre temps per assaborir Solsona. Estic segur que m'agraireu la proposta.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada