dijous, 8 d’agost del 2019

Monestir de Santa Maria de Ripoll ( 1 ).

Al cor de la capital del Ripollès, palplantats a la plaça de l'abat Oliba, us deixarà bocabadats la majestuosa presència del Monestir de Santa Maria de Ripoll flanquejat per la capella de la Congregació de la Immaculada Concepció - a l'esquerra-, i l'ajuntament de la vila - a la dreta-.


La capella annexa a l'antiga parroquial de sant Pere, reconstruïda entre els segles XVI i XVII, actualment és el Centre d'Interpretació del Monestir. L'ajuntament era l'antic habitatge del vicari.
L'església del monestir fou construïda per ordre de l'abat Oliba l'any 1.032, però observant la façana és evident que l'edifici ha tingut una història agitada i que queda poc del temple erigit per l'abat.


La primera meitat del segle XIX el monestir va patir l'exclaustració de la comunitat, la crema de l'església i l'arxiu, i la profanació de les tombes. L'any 1.865 l'arquitecte Elies Rogent i Amat, ajudat per Francisco P. del Vilar i August Font, va fer el primer projecte de restauració global de l'església. 
A la propera fotografia podeu veure el monestir després de l'atac del diumenge 9 d'agost del 1.835 del destacament de "Tiradores de Isabel II"...


Font fotografia: Wikimedia Commons. Josep Pellicer i Pagès . 1.835 La crema de Ripoll.

Però la història del monestir de Ripoll començà molts anys abans. Fundat aproximadament l'any 880 pel Comte Guifré el Pilós, probablement sobre un altre monestir visigòtic ( 589 ) destruït pels àrabs. La primera consagració de l'església del monestir és del 20 d'abril del 888. Quan l'abat Oliba consagrà l'església l'any 1.032, la capçalera estava totalment refeta i tenia set absis.


El terratrèmol del 2 de febrer de 1.428, amb epicentre a Camprodon, causà danys importants al monestir, del que s'ensorrà un dels campanars, la volta de la nau central de la basílica i part de l'absis central.
Abans de la restauració d'Elies Rogent, en la reforma feta entre 1.826 i 1.830, l'arquitecte Josep Moretó i Codina introduí l'estil neoclàssic. Moretó va transformar l'estructura de l'església en tres naus i la pressió que patí la nau gòtica va fer que, lentament, es desplomés...


Les dues fotografies anteriors són de la monumental portalada romànica realitzada a mitjans del segle XII que observarem detalladament a la segona entrada dedicada al monestir.
L'absis central el presideix un mosaic que l'any 1.893 el papa Lleó XIII donà com a mostra de suport a la reconstrucció del monestir. Com podeu veure a la fotografia següent, el mosaic està dedicat a la Mare de Déu, asseguda sobre el tron. El mosaic s'inspira en una pintura d'Enric Serra, i substitueix la imatge romànica de la Mare de Déu destruïda en l'incendi de 1.835...


Deixem l'església i anem al claustre, amb quatre galeries de dos pisos amb arcuacions sostingudes per dobles columnes. La construcció del primer pis s'inicià entre 1.170 i 1.180 i finalitzà durant l'abadiat de Ramon Descatllar  ( 1.384 - 1.408 ).


La construcció del pis superior del claustre començà al voltant de 1.383 per iniciativa de l'abat Galceran de Besora. L'última galeria es finalitzà al segle XVI. Des del claustre és magnífica la presència del campanar de planta quadrada de cinc pisos que observa atentament la vila de Ripoll.


Aquesta impressionant torre-campanar, coronada per merlets, té arcuacions de tipus llombard perimetrals entre el primer i segon pis i sota els merlets. Als tres primers pisos poden veure dues finestres a cada cada del quadrat. Les del quart i cinquè, també dues a cada cara del quadrat, pis són geminades. 


Alçar la mirada, escoltar el repic de les campanes i veure com el vent mou intensament la senyera fa posar la pell de gallina.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada