dissabte, 24 d’agost del 2019

Monestir de Santa Maria de Ripoll ( i 2 ).

Ja vaig dir-vos a la primera entrada dedicada al monestir de Santa Maria de Ripoll, fundat al 880 per Guifré el Pilós, que en una de posterior ens aturaríem a la magnífica portalada datada a mitjans del segle XII, entre 1.140 i 1.160, que substituí la primitiva porta del temple.


La protagonista d'avui és una gran estructura rectangular ( 11,60 x 7,27 x 1 metres ) de pedra de gres local adossada al mur de l'església. Us deixaran bocabadats els relleus amb escenes de la Bíblia, motius vegetals i geomètrics. És difícil fer una fotografia frontal que abasti tota la portalada perquè des de 1.973 està protegida per un tancament de vidre que no permet al fotògraf situar-se més endarrere. La portalada està flanquejada per dos cossos horitzontals emmarcats per columnes als extrems. A la part inferior hi ha un magnífic sòcol, al centre un fris corregut i damunt l'àtic presidit - al centre- per la figura de Crist el Majestat.


A la fotografia anterior podeu veure el sòcol de l'esquerra i part del fris. Al centre de la part inferior hi ha una lluita de feres que podria ser una possible visió de les quatre bèsties vençudes pel Fill de l'Home. Damunt seu , el rei David flanquejat per quatre músics, i al fris la ciutat de Jerusalem afectada per la pesta.


Podeu observar la part esquerra del fris a la fotografia anterior. Al centre a l'esquerra hi ha representat el somni del rei Salomó en el que veu la majestat del Senyor en una aureola: a la dreta una cigonya o grua i damunt seu el lleó que és el símbol de l'evangelista Marc. Per llegir la iconografia de la portalada cal començar per la porta i continuar pels cossos horitzontals de baix a dalt.


Al centre de l'àtic sobre les arquivoltes, ens observa Crist en Majestat que és l'epicentre de tota la portalada. A l'esquerra de les arquivoltes veieu el lleó, que com he dit abans és el símbol de l'evangelista Marc, i a la dreta el toro símbol de l'evangelista Lluc. A la segona arquivolta hi ha episodis de la vida dels profetes Jonàs i Daniel inspirades en l'Antic Testament. La cinquena arquivolta està dedicada a sant Pere i sant Pau. A la propera fotografia podeu observar més detalladament les arquivoltes.


Al centre del sòcol del cos de la dreta, a la part baixa - com en el cos de l'esquerra- el protagonisme és per una lluita de feres que podria ser la visió de Daniel. Damunt seu veiem - a l'esquerra- com Yavhé ( Déu ) entrega la Llei a Moisès seguit d'un guerrer, un eclesiàstic i un cavaller. La primera franja del fris representa la batalla de Refidim entre Josuè i Amelec.


A la segona franja del fris, d'esquerra a dreta tornem a veure la cigonya o grua, Aaron i Moisès que fa brollar un font d'aigua de la roca, i tres escenes amb el israelites: demanat aigua, guiats per un àngel recollint guatlles, i recollint el manà que cau del cel.


Al centre de la portalada hi ha la porta emmarcada per set arquivoltes. La cinquena arquivolta  dedicada a sant Pere i sant Pau, com us he explicat abans, descansa a l'esquerra sobre una gran estàtua columna que representa a sant Pere ( decapitat ) amb les claus del cel i un volum a les mas. 


A la part dreta, la cinquena arquivolta també descansa sobre una estàtua columna - també decapitada , en aquest cas dedicada a sant Pau que porta un document desplegat.


Els muntants de la porta també poden presumir de bells relleus que representen els mesos de l'any. A la propera fotografia podeu veure alguns de la part esquerra. De dalt a baix teniu els relleus del juliol ( un pagès que carrega una garba de blat ajudat per la seva dona ), l'agost (  homes que encerclen la bóta per a la verema ), i el setembre (  un home i una dona veremant ).


A la part dreta de la porta al muntant veiem, també de dalt a baix: juny ( la sega de les messes ), maig ( un home i dues noies collint fruita primerenca ), i abril ( el pagès contempla el blat que creix a l'ombra d'un arbre florit pastura un corder ).


Per "llegir" els relleus d' aquesta magnífica portalada és imprescindible conèixer la Bíblia i la història de mitjans del segle XII. Només hem donat un cop d'ull a alguns dels vuitanta-sis relleus de la portalada. Per acabar si observeu la fotografia anterior atentament, damunt del relleu que representa el mes de juny ( el de la sega ), podeu veure com Caín sepulta les despulles del seu germà Abel.
Si esteu enamorats de l'art romànic la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll us robarà el cor.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada