dimarts, 31 de març del 2020

Cases singulars de Lleida ( 43 ).

Després d'observar atentament l'edifici noucentista d'habitatges construït als anys vint del segle passat a la cantonada de la rambla d'Aragó amb el carrer Canonge Brugulat, ens preparem per creuar la rambla. Abans de fer-ho ja veiem el conjunt d'edificis, al centre de la fotografia següent, que hi ha entre l'avinguda de Catalunya - dreta- i el carrer Isabel II -esquerra-.


La Casa Fontanals és la primera protagonista de l'entrada d'avui. A la propera fotografia podeu veure les façanes del carrer Isabel II. A la part inferior dels edificis podeu observar un tram de vint-i-un metres i mig de llarg i tres d'alçària de la muralla que protegí la ciutat de Lleida a partir del segle XIV fins que foren enderrocades al segle XIX.


Els diferents trams de muralla de la ciutat estan catalogats al POUM ( Projecte d'Ordenació Urbanística Municipal ) com Bé Cultural d'Interès Nacional ( BCIN ). Malgrat la catalogació com element d'interès històric, artístic i arqueològic és evident que cal una intervenció urgent per conservar aquest patrimoni perquè els carreus de gres s'entan esmicolant lentament...


La casa Fontanals, un edifici d'habitatges construït l'any 1.906, és un dels que conserva part d'aquest tram de muralla. Fou endegat pel metge lleidatà Francesc Fontanals i Araujo. A la façana del carrer Isabel II trobem, sobre la muralla, a la primera a la tercera planta tres petites obertures seguides de tres grans finestrals. A la segona i tercera planta hi ha tres balcons per planta.


La façana principal, per on entrem a l'edifici, està a l'avinguda de Catalunya número vint-i-dos. És un edifici entre mitgeres , amb planta baixa, tres pisos i un terrat. És l'edifici de la dreta de la propera fotografia.


Als baixos, de pedra, a l'esquerra tenim la posta d'accés als pisos i un establiment comercial a la dreta. Com podeu veure a la fotografia cal destacar els medallons i la columna amb un magnífic capitell.


Les tres plantes, amb funció d'habitatge, estan arrebossades, pintades i tenen ornamentació modernista. Llàstima de l'estretor de les tribunes...


A la dreta cal remarcar les petites tribunes del primer i el segon pis coronades pel balcó del tercer. La propera fotografia de detall mostra la senzilla bellesa del finestral balconer que hi ha sobre la porta d'entrada.


Creuem l'avinguda Catalunya, girem a la dreta pel carrer Acadèmia i el primer carrer a l'esquerra ( Ramon Soldevila ) ens deixa veure aviat la façana del darrere del nostre proper objectiu, el Col·legi Maristes -Montserrat.


L'edifici de maó vist fou projectat per l'arquitecte lleidatà Joaquim Porqueres i Bañeres l'any 1.921 amb l'objectiu d'ampliar l'edifici antic acabat l'any 1.906.


La façana del carrer Ramon Soldevila és poc coneguda pels lleidatans però pot presumir, com la resta de l'edifici, dels murs de maó vist amb una harmonia i simetria de les obertures  destacable. A les finestres de la segona planta veureu sovint els rastres que ha deixat l'alumnat a l'espolsar l'esborrador...


Continuem passejant fins arribar al carrer República del Paraguay -on anirem a l'esquerra- però abans, com podeu veure a la propera fotografia, ens fixem l'important desnivell que hi ha entre el carrer i el pati del col·legi.


Al trobar l'avinguda de Madrid girem a l'esquerra i anem resseguint el perímetre del col·legi. Molt aviat veurem la façana principal. L'ala nord-est té alguns detalls del modernisme medievalitzant però ja apunta al noucentisme.


Els maristes vingueren a Lleida el 15 d'octubre de 1.895 a petició del Canonge Brugulat i s'instal·laren a la plaça de Sant Joan. Al 1.901 es construeix la planta baixa i la primera planta de l'edifici antic, a la dreta del cos central a la fotografia anterior, amb la façana arrebossada i pintada. L'edifici antic s'acabà l'any 1.906.


A la fotografia anterior podeu observar el cos central amb les esbeltes finestres ( que també hem vist a la façana del carrer Ramon Soldevila a la novena fotografia de l'entrada d'avui ). A l'esquerra del cos central hi ha la resta de l'edifici construït l'any 1.921 amb maó vist, i a la dreta l'edifici antic ( molt més auster ). Coronant el cos central hi ha una petita cúpula que podeu observar detalladament a la propera fotografia.


A les dues façanes del cos central els arcs ogivals, també anomenats arcs apuntats, de tipus peraltat ornamenten magnificament el coronament i flanquegen l'escut marista en el que podeu llegir les lletres MA del monograma de Maria.


Deixem el col·legi Maristes-Montserrat i continuem passejant per l'avinguda de Madrid fins arribar al l'avinguda de Blondel, amb l'objectiu de continuar la recerca de les cases singulars lleidatanes.
Atentament.
Senyor i

5 comentaris:

  1. Egun hauetan isolaturik etxean gaudenean Lleidako kaleetatik ibiltzea senyor i-ren eskutik izugarrizko plazerra da. En estos días que estamos confinados en nuestras casas es muy grato poder pasear por las calles de Lleida de la mano del senyor i

    ResponElimina
  2. Se sap qui va ser l'arquitecte de la Casa Fontanals? Podria ser del Morera?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola V. Pons. No sé qui és l'arquitecte de la Casa Fontanals. A la web de la Real Academia de la Historia hi ha tots els edificis que va fer Francesc de Paula Morera i Gatell. No diu res de la Casa Fontanals.
      Atentament.

      Elimina