Avui ens enfilem virtualment al turó de 787 metres d'altitud de la serra del Tallat coronat pel Santuari que duu el nom de la serra; un edifici de planta rectangular, d'estil gòtic que depèn de Montblanquet , una petita població del municipi de Vallbona de les Monges.Malgrat aquesta pertinença, el santuari sempre ha estat vinculat a l'entitat municipal descentralitzada de Rocallaura ( també integrant del municipi de Vallbona de les Monges ). Tots aquests petits poblets pertanyen a la comarca de l'Urgell.
Abans d'entrar-hi anem a la dreta i donem un cop d'ull al paisatge. Descobrim ràpidament que estem en un magnífic mirador de les comarques de l'Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà.
Els gegantins molins del parc eòlic de la serra del Tallat, inaugurat al febrer del 2.008, ressegueixen la carena de la serra. Aquest parc eòlic està situat als termes municipals de Passanant i Belltall ( Conca de Barberà ) i Vallbona de les Monges ( Urgell ). Accedim al que queda del santuari de pedra blanca per una porta d'arc de mig punt dovellat.
On avui trobem el santuari del Tallat hi havia una torre defensiva que està documentada al 1.081. Posteriorment, al segle XII, es transformà en un ermitori en el s'establiren alguns ermitans seguidors de Ramon de Vallbona. Quan entrem al pati, ens dóna la benvinguda una portalada amb arc rebaixat de tipus carpanell restaurat.
Coronant les columnes de la portalada podem gaudir dels pocs capitells conservats després de l'espoli obra del Mestre del Tallat, un escultor que podem situar aproximadament entre 1.475 i 1.510.
A la fotografia anterior de detall podeu observar atentament el capitell de l'esquerra i a la propera - també de detall- el de la dreta. D'aquest escultor tenim peces, amés amés del santuari del Tallat, al Monestir de Poblet i al castell de Solivella.
Un document de 1.354 explica que es fundà l'església de Santa Maria del Puig del Tallat. Al 1.475 fou trobada en una cova de la serra del Tallat, prop de Rocallaura, una Mare de Déu molt venerada des de llavors. Al 1.509 el rei Ferran el Catòlic va fer donació de l'església de Santa Maria del Puig del Tallat al monestir de Poblet. Posteriorment a la donació reial es creà el Priorat del Tallat que va durar fins al 1.822.
Les dependències del santuari s'organitzen a partir del pati. Al centre de la fotografia següent podeu veure l'església.
Caminant pausadament pel pati del santuari trobareu diferents missatges de l'eremita que viu al santuari com el que està escrit en una teula ( propera fotografia ), en la que podem llegir textualment: "Nomes fer servir la campana si voleu una trobada amb el eremita. Gracias".
Veureu altres cartells que ens indiquen les parts privades a les que no podeu accedir amb el text: "Pas privar eremita". A l'edifici de l'esquerra del pati podeu observar les llindes d'una porta i una finestra amb un arc conopial.
Alguns carreus que formen part dels gruixuts murs podeu veure els efectes del mal de la pedra, un greu problema que afecta la conservació dels edificis construïts amb roca calcària.
L'any 1.822 els monjos del monestir de Poblet varen abandonar el Priorat del Tallat per motius de seguretat després de tres-cents tretze anys de fer-se'n càrrec.
Al 1.835, amb la Desamortització de Mendizábal, els terrenys i l'edifici del santuari van passar a ser de propietat privada. La imatge de la marededéu del Tallat fou traslladada a Rocallaura.
A la fotografia anterior podeu veure part del presbiteri del santuari, i a la propera -de detall- la medalla que penja del petit pilar on hi ha la Mare de Déu.
A l'església hi ha la llosa sepulcral de Ramon Berenguer de Llorac, el noble a qui Ferran II ( Ferran el Catòlic ) encarregà l'edificació del santuari que s'inaugurà l'any 1.493 amb l'assistència dels Reis Catòlics.
En una altra llosa sepulcral podem llegir: "Mn Francesc Benet Marimon 1.933 - 2.013 Restaurador durant 38 anys i gran impulsor del Santuari de la Mare de Déu del Tallat A.C.S".
Després de la desamortització vingué l'espoli i la ruïna. Els elements ornamentals van ser arrencats i venuts entre 1.895 i 1.915. Avui en podem trobar al Palau Maricel de Sitges, a Reus ( Creu de la Misericòrdia ), i al castell de Santa Florentina de Canet de Mar.
A la fotografia anterior podeu apreciar el petit detall floral que hi havia als bancs, fets amb plantes aromàtiques de la serra del Tallat, amb el protagonisme per la sempreviva.
Sortim de l'església i, abans de marxar, alcem la mirada per observar detalladament una de les finestres amb la llinda amb un arc conopial.
Abans d'agafar el cotxe per anar a Montblanquet, fem una última mirada als molins del parc eòlic de la serra del Tallat.
És difícil fer-se una idea de les dimensions dels molins sense apropar-se al parc eòlic. A la fotografia següent podeu comparar els aerogeneradors amb el tot terreny que hi ha al camí. A la carena de la serra trobareu trenta-tres aerogeneradors amb torres tubulars de vuitanta metres d'alçària i un rotor de setanta-set metres diàmetre.. Cada molí pot generar 1,5 MW.
Al blog de mossèn Maria Viñolas Esteva "Goigs i devocions populars" podeu veure els diferents goigs dedicats a la Mare de Déu del Tallat.
Baixem el turó, magnífic mirador, per dirigir-nos a la petita població de Montblanquet ( municipi de Vallbona de les Monges).
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada