dissabte, 16 de març del 2024

El Palau dels Marçal i dels Conesa ( i 2 ).

A la primera entrada dedicada al palau del segon quart del segle XIV dels Marçal i dels Conesa vàrem fixar-nos en l'espectacular façana feta de carreus perfectament treballats en la que hi ha un gran portal adovellat d'arc de mig punt que ens convida a entrar i tres de més petits, també adovellats, dos d'arc de mig punt i l'altre d'arc rebaixat. De la planta noble destaquen els quatre finestrals gòtics trigeminats amb dos mainells i arc apuntat trilobulat.


Només entrar-hi vam observar la colla d'arcs adovellats ( apuntats, de mig punt, escarsers ) que envolten un gran espai central des d'on una escala medieval, malmesa per una desafortunada intervenció del segle XX en la que es van substituir els antics graons per graons nous, ens convida a pujar. Una elegant galeria porxada construïda al segle XVI ens espera per accedir a la planta noble del palau.


L'edifici medieval fou restaurat i habilitat per acollir el Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Durant els segles XVIII i XIX va patir les ferides de les guerres. L'any 1.822 fou cremat i abandonat. Als baixos s'hi va instal·lar una fassina d'aiguardent que posteriorment fou transformada en fàbrica d'anís. També va ser cafè i granja de gallines i a la planta noble acollí diferents entitats fins a mitjans del segle XX. L'any 1.993 la Generalitat i el Consell Comarcal van començar la rehabilitació i des de l'abril del 1.999 el palau acull la seu del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.


A la fotografia anterior que vaig fer des de la galeria porxada podeu veure part de la colla d'arcs adovellats apuntats de la part posterior de la planta baixa. De la primera planta cal destacar la gran Sala Noble a la que podem accedir per dues portes adovellades d'arc de mig punt. A la sala encara es pot veure un fragment de l'enteixinat medieval de fusta policromada amb l'escut de la família Marçal.


Ens apropem a la gran pintura mural d'Ismael Porta i Balanyà, nebot d'Ismael Balanyà i Moix que prèviament havia fet el projecte i els esbossos de format natural l'any 1.999 però que malauradament no va poder pintar.


Si aixequem la mirada podem observar el poc que es conserva a la banda sud de la sala noble de l'enteixinat policromat. Un fragment de planta trapezoïdal d'uns vint metres quadrats de superfície.


Aquest sostre de tipus pla, típic del període medieval català, s'estenia per tota la sala. El suport principal està format per unes bigues mestres ( jàsseres ), que travessen perpendicularment la sala noble, suportades per permòdols de pedra ( P ) que podeu observar a les fotografies anterior i propera.


De totes les jàsseres que hi havia en l'enteixinat només en queden dues que tenen una amplada de vint-i-dos centímetres, un gruix de vint-i-cinc centímetres i una longitud de quatre-cents vint-i-cinc centímetres. Entre les jàsseres hi ha bigues soleres de cent cinquanta centímetres de llarg.
L'element decoratiu més important del sostre de fusta policromat és l'escut de la família Marçal que podeu observar detalladament  a la fotografia següent gràcies al zoom de la càmera.


Una ala d'or ( groc ) sobre fons gules ( vermell ), amb bordura de peces triangulars d'or, representa al llinatge dels Marçal.
Si deixem l'enteixinat i fem mitja volta podem veure la resta de la sala noble. A l'esquerra de la fotografia hi ha una de les dues portes adovellades d'arc de mig punt i a la paret els retrats dels Presidents de la Generalitat des de la restauració del 1.980: Josep Tarradellas i Joan ( 125 è ), Jordi Pujol i Soley ( 126 è ), Pasqual Maragall i Mira ( 127 è ), José Montilla i Aguilera ( 128 è ), Artur Mas i Gavarró ( 129 è ), Carles Puigdemont i Casamajó ( 130 è ) i Joaquim Torra i Pla ( 131 è ). A la dreta de la sala podeu observar dos dels quatre finestrals gòtics trigeminats amb dos mainells i arcs apuntats trilobulats que omplen de llum natural la sala noble del palau.


Apropar-se als grans finestrals gòtics té premi. A la fotografia següent podeu veure en primer terme un dels finestrals gòtics amb festejador del palau dels Marçal i dels Conesa i al fons una de les finestres gòtiques geminades amb un mainell i dos arcs apuntats trilobulats de la Casa Aguiló que està davant del palau i que vàrem observar detalladament a l'entrada anterior.


Si anem al finestral més proper a la pintura mural, entre els dos mainells treu el nas una de les torres del recinte emmurallat construït al segle XIV per ordre del rei Pere III el Cerimoniós.


Deixem el palau i tornem al carrer Major per passejar virtualment a la propera entrada dedicada a la vila de Montblanc fins a la plaça de Sant Miquel on gaudirem del Palau del Castlà.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada