divendres, 8 de març del 2024

La Casa Lleó Morera.

A les entrades " La casa del xocolater " ( del 2.016 ) i "La casa del drac... " ( del 2.022 ) vàrem observar atentament la Casa Ametller de Josep Puig i Cadafalch  i la Casa Batlló d'Antoni Gaudí i Cornet. Si les voleu tornar a veure cliqueu aquí.
Avui tornem a la mansana de la Discòrdia (posteriorment anomenada illa de la Discòrdia ), el tram del Passeig de Gràcia situat entre els carrers Aragó i Consell de Cent. per mirar i admirar la tercera joia modernista que acull. Parlo de la Casa Lleó Morera de Lluís Domènech i Montaner.


Com les cases Ametller i Batlló en les que Puig i Cadafalch i Gaudí varen reformar edificis anteriors, dels anys 1.875 i  1.877,a la Casa Lleó Morera Domènech i Montaner també va fer una reforma integral d'una casa del 1.864 anomenada Rocamora.
A la part superior de la fotografia anterior podeu veure el templet que corona la façana. Com que superava l'alçària permesa per l'Ajuntament es va demanar un permís especial per construir-lo.
A la propera fotografia d'Àngel Toldrà Vianzo, del 1.902, podeu veure que les cases Lleó Morera ( 1 ) i Batlló ( 3 ) encara no estan construïdes. Només es veu la casa Amatller ( 2 ) remodelada per Puig i Cadafalch entre els anys 1.898 i 1.900.


Font fotografia: Wikimedia Commons.
 
Francesca Morera i Ortiz encarregà l'any 1.902 a l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner la reforma de l'antiga casa Rocamora pel mestre d'obres Joaquim Sitjas Pausas.


Francesca Morera i Ortiz va morir abans de que s'acabés l'obra i el seu fill Albert Lleó i Morera s'encarregà de finalitzar la casa i li donà el nom  amb el que coneixem l'edifici modernista.
 

 En la seva reforma Domènech i Montaner va afegir un pis i un templet a la casa Rocamora. Aquest templet alineat amb la tribuna del pisa principal ens dóna una sensació de simetria que realment no existeix.


Incomprensiblement les escultures dels baixos comercials d'Eusebi Arnau i Mascort, especialitzat en l'escultura aplicada a l'arquitectura, es van trencar a cops de martell. Tingueren la mateixa sort les escultures de la tribuna. Aquesta salvatjada es va fer durant les reformes de 1.943. Raimon Duran i Renyals va signar el projecte de reforma de la planta baixa fet per l'arquitecte madrileny Francisco Ferrer Bartolomé. La reforma fou en encàrrec de Loewe per obrir la nova botiga del Passeig de Gràcia...
A l'antiga postal A.T.V ( Àngel Toldrà Viazo ) 2050 BARCELONA Construcciones modernas Paseo de Gracia num 35 Detalle Arquitecto. D.L. Domenech Montaner podeu veure les dues nimfes d'Eusebi Arnau i la base de la tribuna.
 

 Font fotografia: web Associació Passeig de Gràcia Barcelona  / Història. 
 
Als balcons allargats del primer pis destaquen les quatre figures femenines ( dos per balcó ) que porten objectes a les mans que fan referència als invents d'aquella època: el gramòfon, la bombeta, el telèfon i la càmera fotogràfica. A la propera fotografia de detall podeu observar una de les quatre escultures d'Antoni Juyol i Bach, la que duu la càmera fotogràfica.
 
 
A més a més de Lluís Domènech i Montaner en la construcció de la casa hi va participar un gran equip de mestres artesans. Els escultors Eusebi Arnau i Mascort i Antoni Juyol i Bach, els mosaïcistes Lluís Brú i Saleres i Mario Maragliano Navore, el vitraller Antoni Rigalt i Blanch i per al mobiliari i les marqueteries Gaspar Homar Mesquida i Josep Pey Farriol.


A la fotografia anterior de detall podeu observar la decoració floral dels capitells i arcs, i a la següent - també de detall- una petita mostra del treball de forja.


La tribuna central està flanquejada per dos grans finestrals amb columnes, que encara que a primer cop d'ull semblen iguals, no ho són. Aquests finestrals donen llum natural als grans salons de la casa.


Com podeu observar a la fotografia anterior, entre la tribuna i el finestral hi ha una placa que podeu veure molt millor a la fotografia següent. La placa ens recorda que la Casa Lleó Morera fou l'edifici guanyador l'any 1.906 del concurs anual d'edificis artístics organitzat per l'Ajuntament de Barcelona entre els anys 1.899 i 1.930.


L'any 1.907 el premi el guanyà Bonaventura Bassegoda i Amigó amb el Col·legi Comtal, ubicat just davant del Palau de la Música. Aquell any hi participava la Casa Batlló d'Antoni Gaudí que no va guanyar el premi. La derrota fou molt dolorosa per a la família Batlló ...


A la fotografia anterior, aixecant la mirada, podem observar la finestra rodona del segon pis i la galeria del tercer.

 
L'any 1.943 la família Lleó Morera va vendre l'edifici a la Sociedad Mercartil Bilbao. Aquesta companyia d'assegurances vengué l'edifici l'any 1.983 a la Mutualidad General de Previsión Social de la Abogacía de Madrid que posteriorment el va vendre al Grup Planeta.


A la fotografia anterior de detall podeu veure la decoració floral que hi ha sota de la tribuna i a la propera, també de detall, la base d'aquesta tribuna, molt diferent al disseny original que fou destrossat a la reforma del 1.943.


Entre 1.986 i 1.999 s'hi van fer diverses rehabilitacions i es recuperà el coronament que havia perdut. El Grup Núñez i Navarro comprà la casa l'any 2.005 i n'ha fet una nova rehabilitació.


Si compareu la propera fotografia del finestral de l'esquerra de la tribuna de la planta principal amb la del finestral de la dreta de la tribuna ( la que hi ha després de la de la placa commemorativa com l'edifici guanyador l'any 1.906 del concurs d'edificis artístics de l'Ajuntament de Barcelona ), constatareu que té una columna menys. El de l'esquerra té tres columnes i el de la dreta quatre, perquè la part esquerra de la façana és més petita.
Les dues figures femenines que podem veure el balcó del primes pis agafen un gramòfon ( esquerra ) i una bombeta ( dreta ).
 

 Aixecant la mirada, si compareu la galeria del tercer pis de la fotografia següent amb la galeria del tercer pis de la dreta de la façana també constatareu que la de l'esquerra és més petita i només té cinc finestres ( la de la dreta en té set ).


A les properes fotografies de detall podeu gaudir de la decoració floral que hi ha a la dreta de la porta d'accés de l'edifici.


 
S'edificà com a casa de renda en la que els propietaris vivien al pis principal i la resta de les plantes eren habitatges i baixos de lloguer. Les altres plantes es van edificar amb el mateix rigor i qualitat estètica que el pis principal.


L'any 1.967 Loewe en una reforma de l'interior de la botiga eliminà tots els elements decoratius originals que hi havia. Si no vols caldo, dues tasses...


Font fotografia: Wikimedia Commons.
 
A la fotografia anterior i a la propera podeu observar dues postals antigues de la Casa Lleó Morera. A la primera, de Sansot y Missé Hermanos, en la que hi ha el text 46. BARCELONA - PASEO DE GRACIA es veu molt bé una de les escultures d'Eusebi Arnau. L'altra escultura la tapa parcialment un fanal. A la segona, una postal d'Àngel Toldrà Viazo (ATV) en la que hi podem llegir: "ATV - 2009. BARCELONA. Construcciones modernas  Paseo de Gracia, num 35  Arquitecto: L. Domenech Montaner" podeu veure tot l'edifici.


Font fotografia: web Associació Passeig de Gracia. Barcelona / Història.
 
 Núñez i Navarro, el grup propietari de l'edifici, un cop acabades les reformes en l'interior de la Casa Lleó Morera, ofereix la possibilitat de fer-ne una visita guiada d'aproximadament una hora de durada.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada