dimarts, 12 de març del 2024

Projecte d'ampliació del Bellas Artes de Bilbao.

El passat mes de febrer vàrem passejar virtualment pel Parque de Doña Casilda, el més gran dels espais verds de Bilbao. Us explicava que Casilda de Iturrizar y Urquijo  ( 1.818 - 1.900 ), vídua del banquer, empresari i comerciant Tomás José Espalza Zurbarán, fou una de les grans benefactores de Bilbao. Quan va enviduar, a més a més d'administrar les seves propietats es dedicà a les obres filantròpiques i grans donacions com la del terreny per fer-hi el parc.
 
 
El conjunt escultòric, fet entre 1.901 i 1.906 per Agustín Querol, ens recorda a la seva base les moltes obres filantròpiques de Doña Casilda: la Casa de Misericordia, el Santo Hospital Civil de Basurto, las Escuelas del Tivoli. A la propera fotografia, darrere del grup escultòric, es veu parcialment l' Euskalduna jauregia ( el palau Euskalduna ).

 
Mentre en gaudíem us comentava que a la propera entrada dedicada al País Basc us explicaria el Projecte d'Ampliació del Museo de Bellas Artes dissenyat per l'arquitecte britànic Norman Foster. Avui us explicaré aquest espectacular projecte que transformarà el museu construït en els terrenys del parc l'any 1.945.

A la fotografia anterior podeu veure la tanca d'obres que ressegueix perimetralment al museu arribant des del Passeig Eduardo Victoria de Lecea a l'Albereda Comte Artetxe i a la propera l'entrada del museu des de l'Albereda Comte Artetxe.
 
 
Podeu veure a la propera fotografia com era aquest indret abans de col·locar la tanca que protegeix als passejants mentre durin les obres.


A la dreta de la fotografia anterior i a la propera amb més detall podeu veure la gran escultura de formigó armat que pesa tretze tones i mitja "Lugar de encuentros IV" que l'escultor Eduardo Chillida va fer entre els anys 1.973 i 1.974.
 
 
Resseguint perimetralment la tanca de protecció, en alguns indrets ja es veu part de l'estructura vertical que toca lleugerament el terra. Aquesta estructura suportarà les noves galeries en única planta diàfana i flexible que s'edificarà sobre les instal·lacions existents.


A la fotografia anterior podeu observar la que hi ha arribant des del Passeig Eduardo Victoria de Lecea a l'Albereda Comte Artetxe, i a la propera, a l'interior de la circumferència groga que he dibuixat, la del Museo Plaza.

 
Al número sis del carrer Máximo Aguirre, a pocs metres del museu, trobareu l'Oficina del Museo de Bellas Artes on hi ha la maqueta del projecte guanyador, d'escala 1/500, de volums massissos de fusta de til·ler. Foster+Partners / LM Uriarte Arkitektura.
 

A la fotografia anterior, d'esquerra a dreta i de davant al darrere, hi podem observar: el pont de La Salve ( 1 ), el museu Guggenheim ( 2 ), la passarel·la Pedro Arrupe ( 3 ), la Biblioteca Universitària de Deusto ( 4 ), la torre Abandoibarra ( 5 ) i el Museo de Bellas Artes ( 6 ).
A les tres properes fotografies de detall de la mateixa maqueta el protagonisme és pel Museo de Bellas Artes de Bilbao.


A la part central inferior de la fotografia anterior es veuen tres de les estructures verticals amb forma de lletra V que sostindran les noves galeries. A l'esquerra de les fotografies anterior i següent hi ha l'edifici més antic del museu construït l'any 1.945 i a la dreta l'edifici del 1.970.
 
 
El projecte de Norman Foster recupera el protagonisme de l'antic edifici i l'entrada primitiva serà la nova entrada del Bellas Artes.

 
Vaig escriure al Bellas Artes per poder mostrar-vos les infografies del Projecte d'Ampliació de Norman Foster i molt gentilment la Marta Garcia Maruri, subdirectora de Comunicació, m'autoritzà a compartir-les amb vosaltres. Eskerrik asko Marta.


Font infografia: www.bilbaomuseoa.eus
 
A les infografies anterior i següent podeu observar com la plaza Arriaga en convertirà en l'eix vertebrador del museu. A la dreta de la primera infografia i al fons de la segona hi ha l'escultura "Lugar de encuentros IV" que Eduardo Chillida donà al Bellas Artes l'any 1.982.
Al fons de la primera infografia i en primer terme a la segona tenim la Musa de Arriaga, que representa a Euterpe  la musa de la música. L'escultura de Paco Durrio  l'any 1.948 fou traslladada als soterranis del Bellas Artes perquè la musa està despullada i es considerava impúdica... Fou substituïda per una versió més propera a la moral d'aquella època històrica que l'escultor Enrique Barros s'encarregà de representar vestida.
L'espai dedicat a activitats públiques s'incrementarà un 81 %. La plaça coberta del Monument a Arriaga, que tindrà més de mil metres quadrats, serà d'accés lliure a través de qualsevol de les entrades del museu. La façana neoclàssica de l'edifici del 1.945 tornarà a la seva funcionalitat original.
 

 Font infografia: www.bilbaomuseoa.eus
 L'onze de febrer del 2.019 es convocà un concurs internacional de projectes per ampliar i reformar el Museo de Bellas Artes de Bilbao. A la primera fase es van admetre cinquanta-set projectes.
 

 Font infografia: www.bilbaomuseoa.eus
La infografia anterior ens permet imaginar-nos com serà la nova galeria que es construirà sobre els edificis dels anys 1.945 i 1.970. Una nova galeria sense columnes, un espai espectacular de més de dos mil metres quadrats.
A la propera infografia podeu observar com quedarà exteriorment el Bellas Artes  vist des de la Plaza Euskadi inaugurada l'any 2.011,  un espai ovoide de més de sis mil metres quadrats situat sota la Torre Iberdrola.


Font infografia: www.bilbaomuseoa.eus
 
Dels cinquanta-set equips admesos a la primera fase, el dia vuit d'abril del 2.021, el jurat en trià sis  finalistes. El vint-i-tres de juliol el projecte escollit fou "Agravitas" presentat per Foster + Partners + LM Uriarte Arkitectura.
A la propera infografia podeu veure el nou Bellas Artes des de l'Albareda del Comte Artetxe des del mateix lloc on vaig fer la segona fotografia de l'entrada d'avui.


Font infografia: www.bilbaomuseoa.eus
 
Si en aquest mateix indret ens girem, a pocs metres tenim la font que l'any 1.915 dissenyà l'arquitecte Ricardo Bastida amb un fust d'estil eclèctic on hi ha quatre medallons de bronze que fan referència a quatre personatges il·lustres de Bilbao i quatre brolladors, també de bronze, modernistes.
 
 
Cada brollador representa un ratpenat amb les ales obertes. A la propera fotografia de detall podeu veure molt millor un d'aquests brolladors.

 
El Projecte d'Ampliació dotarà al museu de més espai ( sis mil set-cents quaranta-tres metres quadrats de nova construcció ) i remodelarà els vuit mil metres quadrats ja existents. L'espectacular proposta arquitectònica duplicarà la superfície expositiva actual.
La propera infografia ens permet sortir a la terrassa que hi haurà sobre els edificis actual i gaudir d'una nova perspectiva del Parque de Doña Casilda i del canvi radical d'aquesta zona de la margen izquierda de la Ría.
 

Font infografia: www.bilbaomuseoa.eus
Al soterrani hi haurà el nou Centre de Documentació i Investigació Arteder, un espai de cinc-cents metres quadrats dedicat a la difusió de l'art basc.
A la infografia següent podeu veure dos plànols de secció ( un dels tipus de plànols d'alçat ) que ens donen una idea tridimensional del projecte arquitectònic.


Font infografia: www.bilbaomuseoa.eus
Si cliqueu sobre el proper enllaç ( https://bilbaomuseoa.eus/agravitas ) podreu veure més infografies, sis vídeos i donar un cop d'ull als sis projectes finalistes: Agravitas ( Foster + Partners + LM Uriarte Arkitectura), Bikoitz ( Nieto Sobejano Arquitectos ), Botxo ( BIG, AZAB + Proskene ), Efecto Mariposa ( Snøhetta Oslo + Foraster Arquitectos ), Parke Ederren Museoa ( SANAA + IA + B i ZIGZAG ( Rafael Moneo ). Clicant sobre els enllaços anteriors podreu donar un cop d'ull a cada projecte.
A més a més dels molts motius per visitar la capital de Bizkaia, el nou Museo de Bellas Artes de Bilbao us està esperant. 
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada