dimecres, 12 de juny del 2024

Campanes i rellotges.

El nou de juny del 1.948 la UNESCO fundà Consell Internacional d'Arxius, per recordar-ho cada nou de juny es celebra a tot el món el Dia Internacional dels Arxius. El Capitular de Lleida, que conserva documentació manuscrita i impresa generada o relacionada amb la gestió del Capítol des del segle X, torna a celebrar-ho.
 
 
El passat diumenge, nou de juny, a l'Arxiu Capitular s'inaugurà una exposició de documents manuscrits que expliquen una part de la història de les campanes i rellotges de la Seu Vella i de la Catedral Nova de Lleida. Es va fer una visita guiada gratuïta a la Catedral Nova i a l'Arxiu Capitular.


De dilluns a divendres, fins al dia vint-i-u de juny, de 10:00 a 13:00, us recomano anar fins al carrer Almodí vell s/n per visitar aquesta exposició que ocupa temporalment la Sala de Lectura de l'Arxiu Capitular. Hi podreu veure documents, en pergamí i paper, des del segle XIV fins al XX que fan referència a les nostres campanes i rellotges.


Podeu pujar a l'arxiu amb ascensor o per l'escala, però fer-ho per l'escala té premi perquè hi ha exposades una colla de fotografies antigues de la Catedral Nova que ens mostren com era abans de la Guerra Civil, la terrible destrucció que patí i la restauració feta per Regiones Devastadas. Hi ha fotografies que ens permeten conèixer part del patrimoni lleidatà que fou destruït en l'incendi del 1.936 com el cadirat del cor de fusta de noguera que va fer entre 1.774 i 1.779 Lluís Bonifàs i Massó que fou un dels màxims exponents de l'escultura barroca catalana.
A la propera entrada "A l'escala de l'Arxiu Capitular", que sortirà publicada aquest divendres, podreu veure part d'aquestes fotografies.


Al cartell de l'exposició d'enguany podeu veure parcialment el dibuix a tinta i aquarel·la sobre paper, de 420 X 600 mil·límetres, que podeu veure complert a la fotografia anterior.
Darrere del paper hi ha una nota manuscrita que diu: "Diseño del reloj de la nueva Catedral de Lérida". Aquesta nota pot ser un error comés en una catalogació feta al segle XVIII perquè el rellotge estava a la Seu Vella. O potser el volien aprofitar per fer un rellotge a la Catedral Nova...
Si compareu el dibuix de la fotografia anterior amb la maquinària del rellotge del segle XVII que trobareu a la Seu Vella, concretament a la Capella de Santa Úrsula i les onze mil verges, constatareu que són molt similars.
 
 
Però aquest només és un dels documents exposats. A la primera taula hi trobareu dues àpoques signades pel mestre campaner Timbau Rahat conforme ha rebut del prevere Guillem Carbó els florins d'or aragonesos per pagar-li la fabricació d'una campana per a la torre de la Seu ( pergamí superior, signat el 7 de setembre del 1.390 ) i per reparar la campana que havia fet l'any anterior ( pergamí inferior ).


Una àpoca és una carta de pagament, rebut o altre document en el que el creditor declara que el deutor ha pagat la quantitat deguda.

Avui només us faig un petit comentari d'aquesta exposició i en entrades posterior observarem detalladament la resta de documents.Recordeu que teniu temps fins al dia vint-i-u de juny per visitar l'exposició organitzada per l'Arxiu Capitular en la que les arxiveres Ana i Rosana us aclariran qualsevol dubte.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada