dijous, 20 de juny del 2024

L'antic hospital de Santa Magdalena.

Després d'observar detalladament a les dues últimes entrades dedicades a la vila ducal de Montblanc l'església de Sant Francesc, el segon casal dels Josa i la segona casa dels Aguiló, tornem a entrar al recinte emmurallat pel Portal de Sant Francesc ( que podeu veure a la propera fotografia ) per recórrer tot el carrer Major i sortir-ne pel Portal de Sant Antoni. A pocs metres trobarem l'antic hospital de Santa Magdalena, que ja apareix documentat l'any 1.266.


En l'agradable passejada pel carrer Major tornarem a passar per davant del Palau del Castlà que es començà a construir al segle XV, Ca l'Aguiló, la cort del Veguer i el Palau dels Mestre i la Casa Alba. Podeu recordar aquests edificis clicant sobre els tres enllaços anteriors.
A pocs metres del Portal de Sant Antoni trobem la senzilla capella del segle XVIII-XIX dedicada al sant que dóna nom al portal.


Ara sí, sortim del recinte emmurallat pel Portal de Sant Antoni, construït al segle XIV. El portal fou enderrocat al segle XIX perquè no deixava passar els carruatges i a finals dels anys noranta del segle XX el van reconstruir.
Com podeu constatar a la fotografia següent, el portal té dues construccions defensives: una torre i un matacà. Al portal hi arribava el Camí Ral que venia de Lleida i Poblet.


Baixo pel Raval de Santa Anna i em giro per fer la propera fotografia en la que podeu observar la façana principal de l'antic hospital de Santa Magdalena i, al fons, part del portal de Sant Antoni.


Torno a girar cua per acabar de baixar uns metres més per donar un cop d'ull amb la reconstrucció del Pont Vell, el pont medieval de quatre ulls del segle XII que va malmetre la riuada de l'octubre del 2.019. Després de la primera fase de consolidació la segona s'ha centrat en la recuperació del seu entorn.


Fem mitja volta i tornem a pujar pel Raval de Santa Anna per, abans d'entrar, observar detalladament la façana principal de l'antic hospital.


El portal adovellat d'arc de mig punt que hi ha al centre de la façana és l'eix de simetria de les diferents obertures de la façana.


Com podeu constatar a la fotografia anterior i a la propera de detall, sobre la dovella clau hi ha una peanya amb l'escut de Montblanc flanquejat per dos lleons que l'aguanten en la que reposa una imatge esculpida de Santa Magdalena.


Observant la façana podem apreciar que malgrat la seva senzillesa estilística hi ha elements decoratius de la transició del gòtic al renaixement. A la fotografia podeu veure que la finestra central, a diferència de les altres quatre de la primera planta, està ornamentada.
 

Si observem atentament la part inferior de la fotografia anterior veurem que les dovelles de l'esquerra i de la dreta estan decorades amb un escut.


A la fotografia anterior de detall podeu observar la dovella de l'esquerra amb l'escut amb una rosa de la família Ros, i a la propera fotografia, també de detall, el protagonisme és per a la dovella de la dreta amb l'escut amb una mata de ginebre de la família Janer.


Si aixequem la mirada i ens fixem en la part dreta de la façana de l'antic hospital podem observar els dos finestrals, més a la dreta, part de l'església del 1.342 d'una sola nau amb una façana molt senzilla en la que hi ha una porta adovellada d'arc de mig punt amb una finestra apuntada a sobre; i entre la porta i el finestral, a la dreta, una petita fornícula. A l'esquerra de la façana hi ha un campanar de cadireta d'un sol ull, sense campana.


Només entrar accedim a un ampli vestíbul en el que una gran escala ens convida a pujar a la primera planta, on hi havia les sales de malalts. A la fotografia de detall podeu veure el lleó que hi ha al passamà de l'escala de pedra.


L'antic hospital malgrat estar documentat al novembre del 1.266 no tingué l'estructura actual fins acabades les reformes fetes entre 1.490 i 1.515. L'edifici, de planta trapezoïdal, s'organitza al voltant d'un claustre central en el que hi ha una cisterna. A la galeria de la planta baixa els arcs són apuntats i les columnes hexagonals, prismàtiques i de cares còncaves.


Aixecant la mirada podem observar la galeria del segon pis del claustre, amb arcs carpanells amb el fust de les columnes hexagonal amb arestes helicoïdals.


L'any 1.783 a l'hospital s'hi van fer grans reformes i al claustre s'hi afegí la galeria superior que també podeu veure parcialment a la fotografia anterior.
El paviment original del segle XVI està fet amb fragments de pissarra i petits còdols. A la fotografia de detall hi podeu observar l'escut de la vila ducal de Montblanc.


Deixem la planta baixa del claustre i tornem al gran vestíbul per enfilar l'escala de pedra que ens durà a la primera planta. Una porta dels segle XVII-XVIII, amb arc carpanell amb dos àngels aguantant l'escut de Montblanc ens convida a entrar.


A partir del 1.853 i durant setanta-quatre anys s'hi van instal·lar una comunitat de germanes carmelites que feien classes a les nenes de Montblanc. L'any 1.934 hi hagué el consultori mèdic. Les escoles nacional hi van estar fins al 1.951. També fou la seu de l'Escola d'Arts i Oficis. Entre 1.962 i 1.965 hi havia l'empresa tèxtil Puntextil.


L'agitada història de l'antic hospital el deixà en molt mal estat de conservació fins que la Generalitat va fer les obres per rehabilitar-lo. Aquestes obres van acabar l'any 1.982 per acollir l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà.


Deixem l'antic hospital de Santa Magdalena per visitar en la propera entrada dedicada a Montblanc el convent i santuari de la Serra, també fora muralla.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada