dissabte, 8 de juny del 2024

Mr Günter ens ensenya el Palau Episcopal... ( 1 )

Com vaig dir-vos a l'última entrada dedicada a Málaga al sortir de la catedral, a quatre passes, ens espera el Palau Episcopal format per un conjunt d'edificis dels segles XVI - XVIII dels que destaca la façana barroca orientada a la plaza del Obispo. La proximitat entre els dos edificis és evident a la fotografia següent.


D'aquesta façana destaca la portada d'estil barroc tardà obra de l'arquitecte Antonio Ramos Medina, mestre major de la catedral a la seva última fase constructiva al segle XVIII. Com podeu veure a les fotografies anterior i propera, la portada està dividida en tres obertures superposades. A la planta baixa l'entrada, a la primera planta el balcó principal i a la segona la fornícula amb la Virgen de las Angustias de marbre blanc i la creu de jade obra iniciada per Fernando Ortiz i finalitzada per Manuel Agustín Valero.


La portada està flanquejada per pilastres aparellades entre les que a la planta baixa hi ha finestres i a la primera i segona balcons com podeu constatar a la primera fotografia.
La portada està feta amb dos tipus de marbre, gris per al fons i rosa per a les columnes que la flanquegen ( sis a la planta baixa- tres i tres - , quatre a la primera planta - dos i dos -, i dues a la segona planta - una i una - ).


Entre la porta i el balcó principal, aixecant la mirada podem gaudir de l'espectacular escut que podeu observar detalladament a la fotografia següent. Gràcies a la Sala d'investigació de l'arxiu històric diocesà del bisbat de Málaga, puc explicar-vos que encara que la façana fou construïda per ordre de José Franquís Lasso de Castilla ( que fou bisbe de Màlaga entre 1.756 i 1.774 ), l'escut correspon a Diego Ramírez de Villaescusa de Haro, bisbe entre els anys 1.500 i 1.518.


A la propera fotografia podeu veure el trono de la confraria de la Pollinica de  María Santísima del Amparo arribant a la plaza del Obispo el Diumenge de Rams de l'any passat. El trono està fet d'alpaca platejada i el mantell és de vellut verd brodat amb fil de plata. A la dreta es veu part de la façana del Palau Episcopal.

Entro al Palau Episcopal i des de l'interior faig la fotografia següent en la que podeu veure la font del 1.785 de la plaza del Obispo, d'autor desconegut, feta de marbre gris, el mateix que el de la portada del palau. L'aigua de la font la portava l'aqüeducte de San Telmo.


Abans d'entrar al primer pati faig la fotografia en la que podeu constatar que compartirem la visita al palau amb l'exposició Mr. Günter, The Cat Show de l'artista malagueny Javier Calleja. Des de l'octubre del 2.019 l'edifici és el Centro Cultural Fundación Unicaja de Málaga.


Ja vaig dir-vos al sortir de la catedral que Mr. Günter ens esperava al Palau Episcopal i seria el nostre guia en la descoberta. Només entrar, al primer pati ja ens observa atentament Mr. Günter, el gat negre amb grans ulls grocs.

El Palau Episcopal és un dels millors exemples d'arquitectura civil malaguenya en la que l'arquitecte Antonio Ramos Medina distribuí els espais al voltant de dos patis successius. A la propera fotografia podeu observar parcialment la primera i la segona planta del primer pati del palau. 


Del quatre de març al sis de setembre de l'any passat a diferents espais del palau es podien veure dues-centes nou obres exposades ( 23 llenços, 25 escultures, 121 dibuixos i exclusives edicions d' "art toys" ). El gat que veieu al fons de la sala feia dos metres d'alçària.


Com podeu veure a la fotografia següent, al sector dret del pati principal hi ha una escala que comunica amb les plantes superiors del palau.
 
 
L'escala, obra de Martín de Aldehuela, que succeí a Antonio Ramos Medina quan va morir l'any 1.782, ens convida a pujar a la planta noble. Ell també fou l'encarregat de construir a finals del segle XVIII el jardí que veurem detalladament a la segona entrada dedicada al palau.


Abans d'enfilar l'escala observem l'escultura del 2.021 de fibra de vidre amb estructura d'acer Happy mortals ( Pink ). L'espectacular esfera brillant de color rosa té un diàmetre de dos metres. A la fotografia podeu veure reflectit el primer pati al centre de la gran esfera.


La fotografia de detall ens permet observar al petit personatge que bufa amb totes les seves forces per inflar l'esfera.


Encara no pugem per l'escala i aprofitem per donar un cop d'ull una nova escultura de Mr. Günter que ens observa atentament mentre gaudim del Palau Episcopal.


Després de pujar el primer tram de l'escala em giro i faig la fotografia següent en la que podeu observar al centre l'obra Happy mortals ( Pink ) del sorprenent Javier Calleja.


Aixecant la mirada puc mostrar-vos la coberta de l'escala de volta el·líptica amb la pintura al tremp que representa el Triomf de l'Eucaristia, d'autor anònim. 

A la propera entrada dedicada a Málaga acabarem de pujar l'espectacular escala, visitarem la primera planta acompanyats de Mr.Günter, i acabarem al jardí al que es pot accedir des del 2.014.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada