dimarts, 4 de juny del 2024

El Casal dels Josa i la Casa dels Aguiló fora muralla.

Després de resseguir perimetralment l'església de Sant Francesc, l'únic edifici que es conserva del convent franciscà, tornem a la plaça de Sant Francesc per observar detalladament el nou Casal dels Josa construït l'any 1.779 per Joan Josa i Dalmau a tocar del Portal de Sant Francesc.


A l'entrada de novembre del 2.003 "El Casal dels Josa i la Casa Cartanyà", us explicava que la primera referència que parla dels propietaris del Casal dels Josa, un edifici de mitjans del segle XIII, és un document de mitjans del segle XVII en el que s'explica que Pere Joan Josa va encarregar unes obres. Al segon cadastre del 1.731 es torna a citar a Pere Joan Josa. 
Però deixem el primer Casal dels Josa, ubicat a tocar de l'església de Santa Maria la Major, i tornem al casal de Joan Josa i Dalmau, fill de Pere Joan Josa.


El gran casal mesura 32 metres de llargària per 14,4 metres d'amplària. La façana que podeu observar a les fotografies, la principal, està orientada a la que fou l'antic camí de Tarragona.


Com podeu constatar a la fotografia anterior les cantonades del casal estan fetes amb carreus ben escairats i la resta de les façanes de maçoneria. La portalada de l'esquerra té els muntants i la llinda, una mica corbada, de pedra. La podeu veure millor a la fotografia següent de detall.


La portalada principal, protagonista de la propera fotografia, també té els muntants de pedra i un arc carpanell format per tres grans blocs de pedra.


L'arrebossat està molt mal conservat però en el seu moment la façana lluïa un esgrafiat barroc del que encara en podem observar algunes restes flanquejant el balcó principal. Les finestres de la primera planta tenen els muntants i la llinda de pedra.


La fotografia de detall ens permet apreciar millor algunes restes del malaguanyat esgrafiat barroc que decorava el nou Casal dels Josa.

 
Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica a la llinda del balcó, com podeu constatar a la fotografia de detall, hi podem llegir:
 D1779E
JOSA
 
Queda clar de qui era el Casal ( DE JOSA ). Sobre la llinda del balcó podeu veure marques de l'antic esgrafiat.


Sobre la planta noble del casal hi ha unes finestres que donaven llum natural i ventilació a les golfes. El casal tenia un hort annex. Al segle XX l'edifici s'habilità per a usos industrials i comercials.


Deixem el nou Casal dels Josa per continuar passejant uns metres pel carrer Miquel Alonso. Molt aviat trobarem la nova Casa dels Aguiló amb una façana principal de vint-i-cinc metres de llargària.


Possiblement aquest casal està ubicat on hi hagué l'antic Hospital de Sant Bartomeu que està documentat per primera vegada al segon quart del segle XIII. L'altre hospital que acollia als pobres o altres persones necessitades era l'antic Hospital de Santa Magdalena, també fora muralla, que visitarem virtualment a la propera entrada dedicada a la vila ducal de Montblanc.


Els dos establiments benèfics es van fusionar al primer quart del segle XVI i vengueren l'antic Hospital de Sant Bartomeu i la seva església. L'any 1.535 Francesc Reiner comprà l'edifici per emprar-lo de magatzem.
A la fotografia anterior podeu veure la façana lateral arrebossada, esgrafiada i pintada però amb carreus ben escairats a les cantonades. La porta té els muntants i l'arc carpanell de pedra. A la primera planta els tres grans finestrals són realment dues petites finestres. A la galeria de les golfes podeu veure una obertura amb tres arcs de mig punt sobre els que hi ha esgrafiat l'escut de Montblanc.


A la fotografia anterior podeu observar els tres curiosos finestrals de la primera planta amb un modern i senzill esgrafiat i pintures murals que representen cortines i persianes mallorquines de fusta com les que realment hi ha a la façana principal. La fotografia de detall ens permet veure millor el finestral de l'esquerra.


Al segle XVII va ser un hostal fins que al segle XX es transformà en habitatge d'una branca de la família Aguiló.
A l'entrada del passat mes de febrer "El Palau dels Marçal i dels Conesa ( 1 )", abans d'observar-lo detalladament us vaig mostrar la Casa Aguiló ubicada davant del palau. L'antic edifici dels Aguiló, un casal dels segles XIV-XV, el podeu tornar a veure clicant sobre l'enllaç anterior.


A la fotografia anterior podeu observar des d'una perspectiva diferent la façana principal de la Casa dels Aguiló amb un portal de mig punt. També constatareu que l'església de Sant Francesc ( 1 ) i el Portal de Sant Francesc ( 2 ) estan a pocs metres.


L'obertura més important de la façana principal és el portal adovellat de mig punt protagonista de la fotografia anterior de detall.


Les persianes mallorquines de fusta dels finestrals de la primera planta, dels que a la fotografia anterior en podeu veure tres són de veritat, no com els de la façana lateral que estan pintats. Gairebé tocant a la coberta hi ha les petites finestres d'arc de mig punt de la galeria i el senzill esgrafiat.


Deixem el nou Casal dels Aguiló per tornar al recinte emmurallat al que entrarem a la propera entrada dedicada a la vila ducal de Montblanc pel Portal de Sant Francesc.
Després de recórrer tot el carrer Major sortirem del recinte emmurallat pel Portal de Sant Antoni per observar detalladament l'antic Hospital de Santa Magdalena.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada