dilluns, 24 de juny del 2024

Mr.Günter ens ensenya el Palau Episcopal... ( i 2 )

Continuem la visita al Palau Episcopal de Málaga, un conjunt d'edificis dels segles XVI - XVIII, acompanyats per Mr Günter el gat negre d'ulls grocs de l'artista malagueny Javier Calleja.


Acabem de pujar l'escala del segle XVIII, obra de Martín de Aldehuela i només accedir a la primera planta, com podeu constatar a la fotografia anterior, una reixa no ens deixa pujar a la segona planta del palau. 
A la primera planta continuava l'exposició Mr. Günter, The Cat Show. A la sala Pencil boy podem veure l'escultura del 2.018 de fibra de vidre  Pencil boy, que és un autoretrat de Javier Calleja.  A l'esquerra hi ha una miniatura de Mr Günter que està sobre una llibreta gegantina amb vuitanta dibuixos.


Com podeu observar a la fotografia anterior i a la propera una de les parets de la sala està plena de dibuixos emmarcats i a la mateixa paret.


A l'altre extrem de la sala hi havia una taula, una cadira, dos tamborets i llapis colors, una recreació de l'estudi de l'artista malagueny. Sobre la taula gegantina, una miniatura de Mr Günter ens observa...


Sortim d'aquesta sala i a l'esquerra de la propera fotografia podeu veure l'escultura de tres metres d'alçària del 2.023 Heads, formada per cinc caps de mides diferents fets d'alumini, vidre i poliuretà. Al centre de la fotografia, ens observa des de la sala del fons, un inquietant personatge ...


Bona part d'aquesta mostra de l'obra de Javier Calleja s'exposà a Tòquio i Canadà. És un artista molt reconegut i admirat a Àsia i les seves pintures i escultures es venen per tot el món a preus molt elevats. Els col·leccionistes fan cua per comprar alguna de les seves obres per les que s'han arribat a pagar 1,14 milions d'euros.
Si ens apropem a la sala del fons de la fotografia anterior podem veure detalladament l'escultura Little Maurizio, feta amb fusta, metall i vidre l'any 2.019. Aquesta obra és un homenatge de Javier Calleja a l'artista italià  Maurizio Cattelan.


Abans de sortir dels espais expositius de la primera planta donem un cop d'ull a l'escultura del 2.019 Thinking boy feta de fusta, metall i vidre que mesura 205 X 76,4 X 90 centímetres. Corona l'obra el nostre guia, Mr Günter.
 
 
Anem a l'escala per tornar a la planta baixa i veure els toy arts i acabar la visita al pati enjardinat. Però abans un cop d'ull a la galeria coberta de la primera planta del palau.


Hi havia un espai on s'exposaven i venien els toy arts, les joguines de col·leccionista produïdes en edició limitada entre les que n'hi havia de Mr.Günter.


Deixem l'exposició i per acabar la visita anem al jardí, anomenat Jardín Privado, que hi ha al centre de les edificacions dels segles XVI - XVIII que formen el Palau Episcopal. Aquest sector del palau, dedicat a la vídia íntima, fou el darrer que s'edificà i es por visitar des del 2.014.
 

 M'apropo a la font per mostrar-vos la bellesa de les petites rajoles quadrades de ceràmica vidrada, de set centímetres de costat, anomenades olambrillas. Les podeu observar millor a la fotografia següent de detall.


Però a la font només hi ha una petita part del treball amb rajola vidrada del jardí. Els arrimadors ocupen tots els murs del pati amb forma de lletra C majúscula invertida, amb braços de 3,75 i 3,58 metres i el llarg de 16,60 metres. Les rajoles estan fetes al taller de ceràmica sevillana d'Osuna a l'últim terç del segle XVIII. Cada panell ceràmic està emmarcat amb una doble i gruixuda línia de color blau marí que crea un doble fris, també molt decorat.


Com podeu constatar en les properes fotografies l'arrimador fet amb dos tipus de rajola. Amb es rajoles quadrades grans, que mesuren 12,5 centímetres de costat, hi ha una dotzena de panells ceràmics que representen diverses escenes. Sota els finestrals i al seient d'obra que hi ha sota un d'ells el treball de ceràmica vidrada està fet amb olambrillas ( set centímetres de costat ) formant panells de 15 X 13 rajoles.


A la fotografia anterior podeu veure els dos tipus de rajola emprats per fer l'arrimador del Jardín privado i a la propera de detall podeu observar dotze olambrillas.
 

Als panells amb rajoles grans podem veure escenes de la vida quotidiana que ens ajuden a imaginar com era la Málaga del Siglo de las Luces. Hi estan representades dames, cavallers, caçadors, músics, soldats... Curiosament en aquests panells de rajola vidrada no hi ha representacions religioses...
 
 
Al panell de l'esquerra de la fotografia anterior podeu veure un soldat a cavall i dos amb l'arma a l'espatlla. A la dreta, sota el finestral, el panell d'olambrillas.
L'única representació de tipus religiós que trobem al jardí no està als arrimadors dels murs del jardí sinó en un carcanyol en el que hi podem veure l'escut arquebisbal flaquejat per dos àngels que porten la creu patriarcal - també anomenada creu arquebisbal i creu de Lorena- que és d'origen bizantí ( esquerra ) i el bàcul ( dreta ).
 
 
Deixem el jardí i el palau per, en una propera entrada apropar-nos al Palacio de Villalón que actualment acull el Museo Carmen Thysen Málaga.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada